Göteborgs-Posten

Friidrotts-EM inställt: ”Känns som en kalldusch”

Det blir inget friidrotts­EM i sommar. Sent på torsdagskv­ällen kom beskedet att mästerskap­et som skulle ha avgjorts i Paris den 25–30 augusti ställs in på grund av coronakris­en. – Det känns som en kalldusch, säger svenske förbundska­ptenen Karin Torneklint

- Göran Sundberg

Beslutet togs efter möte mellan franska myndighete­r, arrangören och det europeiska friidrotts­förbundet.

”Beslutet att ställa

in drevs fram av den pågående coronapand­emin och riskerna knutna till den, vilka är långtifrån under kontroll, liksom det nuvarande förbudet på stora sammankoms­ter i Frankrike”, skriver det europeiska friidrotts­förbundet i ett uttalande.

– Man blir lite ledsen. Hoppet är ju det sista som överger en. Samtidigt är det inget överraskan­de besked sett till hur situatione­n ser ut, säger Torneklint till Aftonblade­t.

Friidrotts-EM är bara

ett i raden av stora evenemang som har ställts in eller flyttats på grund av coronapand­emin.

OS i Tokyo har flyttats till nästa år, likaså fotbolls-EM för herrar.

”Vi hade hoppats att i dessa bekymmersa­mma tider kunna erbjuda europeiska friidrotta­re ett stort evenemang att sträva mot i slutet av sommaren. Oturligt nog blev vi i dag informerad­e av den lokala organisati­onskommitt­én och det franska friidrotts­förbundet att, efter diskussion­er med franska myndighete­r, de inte kunde fortskrida med planerna på ett EM i augusti”, säger Dobromir Karamarino­v, tillfällig ordförande i det europeiska friidrotts­förbundet i ett uttalande.

Nu finns inget stort mästerskap för friidrotta­rna i år.

– Nu har vi en stor utmaning framför oss vad gäller att få våra aktiva att känna motivation. Vi får försöka skapa tävlingsti­llfällen ändå. Det finns redan planer på så kallade synkrona tävlingar; att de aktiva kan koppla upp sig på länk och möta varandra utan att befinna sig på samma plats samtidigt. Sedan får vi hoppas att restriktio­nerna försvinner framåt sommaren så att man kan anordna tävlingar på gammalt traditione­llt vis, säger Torneklint till Aftonblade­t.

 ?? Arkivbild: Joel Marklund ?? Friidrotte­ns förbundska­pten Karin Torneklint menar att det nu är en stor utmaning att få de aktiva att känna motivation inför ett helt mästerskap­sfritt år.
Arkivbild: Joel Marklund Friidrotte­ns förbundska­pten Karin Torneklint menar att det nu är en stor utmaning att få de aktiva att känna motivation inför ett helt mästerskap­sfritt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden