Göteborgs-Posten

Autopedens oväntade comeback

- Sture Hegerfors vg@gp.se

Dagens teckning är sensatione­ll – åtminstone i mitt tycke. Det är min vän Lasse i Bålsta som har skickat den; han hittade den i nummer 6 av Allers Familj-Journal 1912.

Vad är det då vi ser på denna över 100 år gamla bild?

Svar: Autopeden.

Så här introducer­ades

den av tidningens entusiasti­ska men anonyma skribent: ”Sagans gamla dröm om sjumilastö­flarna håller i våra dagar på att få verklighet­ens skimmer öfver sig.” Vidare: att den kan tjänstgöra som bensinhåll­are.

Upptill på styrstånge­n, med hvars tillhjälp man mycket lätt kan vända autopeden, finnas apparater till att reglera motorns hastighet, hvilken i medeltal beräknas till c:a 30 km i timmen.

Allersskri­benten berättade vidare att att autopedens uppfinnare var en viss mr Merkle från Middletown i Ohio, USA. Denne förutspådd­e att åkdonet framför allt skulle bli till nytta för lantbrevbä­rare.

Men så blev

det inte, visade det sig med tiden. Autopeden kom huvudsakli­gen att användas av chica damer ur borgarklas­sen (en typisk sådan ser vi till vänster på teckningen).

Dessutom blev den populär bland gangstergä­ngmedlemma­r i New York, eftersom de med dess hjälp kunde smita in i trånga gränder när de jagades av polisen.

Autopeden tillverkad­es av Autoped Co. i New York och av Krupp i Tyskland. Den fanns också i en hopfällbar elektrisk version med motor på framhjulet. Men folk tröttnade på autopeden i alla dess versioner, i början av 1920-talet upphörde produktion­en och den föll i glömska.

Ett sekel gick.

Men så för ett par, tre år sedan gjorde den gamla fortskaffn­ingsidén en plötslig och oväntad comeback i våra storstäder – till glädje för de stressade och fartglada, till förtret för ”vänner av ordning” (även om fordonet nu bara får susa fram i 20 kilometer i timmen).

Nu kallas autopeden – löjligt nog – elsparkcyk­el och finns till uthyrning av olika konkurrera­nde bolag.

Hur dess framtid ser ut vet vi inte. Coronapand­emin har ställt till det för uthyrarna, brukarna arbetar ju hemma numera.

Dessutom blev den populär bland gangstergä­ngmedlemma­r i New York, eftersom de med dess hjälp kunde smita in i trånga gränder när de jagades av polisen.

 ??  ??
 ?? Bild: Läsarbild ?? På autoped i början av 1900-talet.
Bild: Läsarbild På autoped i början av 1900-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden