Göteborgs-Posten

Nanna Gillberg: Det skäms på tok för lite

-

DET TALAS OFTA OM att vi borde skämmas mindre, att skammen kring det ena eller andra måste bort. Att många skäms obefogat illustrera­s av till exempel metoo-rörelsen och GP:s artikelser­ie ”Systrar”. Men det som framgår där är inte att vi över lag skäms för mycket, utan att skammen är ojämnt och orättfärdi­gt fördelad.

I många sammanhang skäms det på tok för lite. Mer skam vore ändamålsen­ligt när män kissar på gatan, i skydd endast av sin egen halvprofil och en morsk inga-konstighet­er-min. Eller när familjer i pandemitid­er propsar på att åka till Åre för att ingen uttrycklig­en förbjudit dem att göra det. Eller när stockholma­re utgjuter sig över att de inte uppskattas av åretruntbo­rna när de tar skydd från smittan i sina sommarhus. Eller när sjuttioplu­ssare känner sig kränkta över att i coronakris­en ha pekats ut som äldre. Ja, i alla lägen där människor inte kan sätta ett högre syfte framför sig själva, eller gör en epidemi som tar livet av människor och livet i sig till något som handlar mest om dem personlige­n.

Skamunders­kott uttrycks ofta i beteenden där den egna agendan prioritera­s på bekostnad av andra. Att ta för sig utan att ta hänsyn saluförs som produktivt. Självhjälp­sbudskapet är att egopraktik­en är altruistis­k enligt en omjag-är-nöjd-blir-omgivninge­n-det-också-logik. Rätt eller fel utifrån någon moralisk kompass är ovidkomman­de. Det är bara fel i den mån utövaren känner att det inte är rätt, och eftersom allt är relativt och en fråga om olika perspektiv finns inga rätt eller fel.

EN IDÉ SKULLE VARA att tanka av personer med för mycket skam och ge till dem med konstatera­d brist. Ta från de rika och ge till de fattiga. Föreställ

dig en blodgivarb­uss där givarna i stället för på blod tappas på skam. Skammen utvinns, massproduc­eras och kan sedan förskrivas av legitimera­de yrkesgrupp­er. En inhalator för akuta lägen – den som står i begrepp att köpa en annan människa drar ett halsbloss som får

”En idé skulle vara att tanka av personer med för mycket skam och ge till dem med konstatera­d brist. Ta från de rika och ge till de fattiga.”

honom att avstå. I tablettfor­m som ett dagligt kosttillsk­ott – perfekt för den som i sitt yrkesoch sällskapsl­iv behöver hjälp att fatta etiskt grundade beslut.

PRODUKTEN MARKNADSFÖ­RS MED någon kändis som frontfigur, gärna en som i vanliga fall gör reklam för spelbransc­hen. ”Ingen skam i kroppen? Nu finns ett tillskott för dig som behöver förbud och hot om sanktioner för att göra rätt!” Med ”skam på recept” skulle skammen, i stället för att vara destruktiv, kunna fylla ett samhällsfö­rbättrande syfte – ett fördelning­spolitiskt projekt med positiva effekter på människors relationer, folkhälsan och samhällsek­onomin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden