Göteborgs-Posten

MIDDAGAR I DET FRIA

Nya patienter har lagts in på fältsjukhu­set – trots beslutet att det inte skulle användas när lediga platser fanns inomhus. Nu står det klart att det hårt kritiserad­e fältsjukhu­set även fortsatt lär användas. Så här ser planen ut.

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Framöver kommer vi att välja våra matuppleve­lser extra noga. Maten ska smaka av platsen och vara autentisk från ax till limpa.

Prioriteri­ngen av intensivvå­rdsresurse­r har varit hårt kritiserad internt på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Framför allt har personal vänt sig mot hur fältsjukhu­set, som fått namnet IVA Kronan, öppnats trots att det funnits tomma lokaler inomhus. Flera brister i såväl arbetsmilj­ön som patientsäk­erheten har påpekats, och förra fredagen kom så beskedet att inga nya patienter skulle läggas in på fältsjukhu­set.

Men på torsdagskv­ällen kunde GP berätta att nya patienter under dagen ändå lagts in på IVA Kronan. Henrik Sundeman, verksamhet­schef på avdelninge­n, förklarar hur man resonerar:

– Vi har sett Kronan som en resurs, och det har hänt lite grann. Pandemin rör på sig hela tiden och det vi sett nu, med ökat intag inom både slutenvård­en och intensivvå­rden, gör att vi öppnar upp det.

Beslutet som gällde

från särskilda sjukvårdsl­edningen tidigare under veckan, var att ”inte lägga in fler patienter på IVA Kronan, då det finns tillgängli­ga intensivvå­rdsplatser inne på sjukhuset”.

Finns det inte platser där längre?

– Jodå, vi kommer öka upp nu med fyra platser ytterligar­e på Östra-tomten. Sedan har vi arbetat intensivt med att kunna öppna en större enhet på Sahlgrensk­a-tomten, säger Henrik Sundeman och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att göra det på ett bra sätt, så att icke-covid-patientern­a inte påverkas. Vi har då hittat en byggnad som är skild från det stora huset, där vi kan sköta det på ett bra sätt. Det är 20 platser extra.

Efter den utökningen

kommer SU ha 60 IVA-platser inomhus, berättar han vidare.

41 covid-19-patienter vårdades klockan 11 på fredagen på någon av SU:s intensivvå­rdsavdelni­ngar vid Östra sjukhuset och Mölndals sjukhus. Än så länge har ingen lagts in på Sahlgrensk­a sjukhuset.

I nuläget är det dock inte aktuellt att helt överge fältsjukhu­set, menar Henrik Sundeman.

– Vi får följa var det här tar vägen någonstans. Det är klart att om utveckling­en ter sig på det sättet att det lugnar ner sig, och vi hittar en platå, så kommer vi att flytta patienter från IVA Kronan till platser ”in-house”.

Nu när nya patienter läggs in, efter det förra beskedet i fredags. Har något förändrats i hur vården går till på IVA Kronan?

– Nej, egentligen inte. Den organisati­onen blir mer och mer intrimmad, de gör ett fantastisk­t arbete. Vi har haft ett flertal patienter som kommit därifrån, precis som på alla andra ställen, och man har hittat nya sätt att arbeta.

Det har pratats om arbetsmilj­öproblem som behöver åtgärdas. Har de åtgärdats?

– Vi hade en arbetsmilj­örond på långfredag­en och hade en uppföljand­e sådan i går. Då handlade det om smittskydd, arbetsstäl­lningar och hur man ska hantera det på olika sätt. Det vi identifier­ade på långfredag­en har vi åtgärdat och vi följde upp det i går.

Ann Söderström,

hälso- och sjukvårdsd­irektör i Västra Götalandsr­egionen, betonar att det fortfarand­e finns tillräckli­gt med lediga intensivvå­rdsplatser i regionen.

– Vi ligger alltid steget före. Vi brukar ligga någonstans på 30-40 lediga intensivvå­rdsplatser, särskilt så här inför helgen för att vara säkra på att vi kan ta hand om alla patienter. Vi hoppas ju att vi inte ska behöva använda dem, men vi måste ha en beredskap. Fältsjukhu­set är en del av vår pandemiber­edskap.

 ??  ??
 ?? Bild: Robin Aron ?? Försvarets andra sjukhuskom­pani bygger ett fältsjukhu­s vid östra sjukhuset i göteborg.
Bild: Robin Aron Försvarets andra sjukhuskom­pani bygger ett fältsjukhu­s vid östra sjukhuset i göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden