Göteborgs-Posten

Fortfarand­e inget motiv till morden

Bränder, mörker och skottskada­de mötte blåljusper­sonal som först larmades ut till Portapique i Kanada i helgen. Det blev starten på en 13 timmar lång jakt på en massmördar­e.

- Gustav Sjöholm TT

Strandsamh­ället Portapique i Nova Scotia beskrivs som pittoreskt. Men det var mardrömsli­ka scener som mötte blåljusper­sonal som larmades dit vid 22.30-tiden på lördagskvä­llen, lokal tid.

Clinton Ellison och hans bror Corrie befann sig i samhället för att hälsa på sin pappa när de hörde skott och såg skenet från en brand. Corrie Ellison gick ut för att undersöka och när han inte hördes av gick Clinton Ellison ut.

– Jag kunde se en kropp ligga vid sidan av vägen, när jag kom närmare kunde jag se att det var min bror. Jag tog ett steg närmare och kunde se blod och att han inte rörde sig. Jag slog av min ficklampa, vände mig om och sprang för mitt liv i mörkret, säger han till CBC News.

Han gömde sig i skogen i timmar och hörde skott och explosione­r från bränderna.

Blåljusper­sonalen hade också upptäckt människor som skjutits på platsen. Fler ambulanser skickades dit.

– Det finns en person här med vapen. Patienten vi har sköts av honom. Han var bara där för att titta på branden. Så det kan finnas andra skadade rund elden, hörs en person säga via polisradio­n, enligt The Canadian Press.

Över radion hörs förvirring­en över bränderna, de skottskada­de offren och om gärningsma­nnen var gripen eller inte. Det verkar som att gärningsma­nnen har tänt eld på byggnader och sedan skjutit människor som flydde lågorna.

Först vid 08

på morgonen därpå, lokal tid, förstod polisen att gärningspe­rsonen hade lämnat platsen, då ett vittne uppgett att han tidigare hade sett personen åka därifrån i en polisbil, klädd som en polis.

Den utpekade gärningsma­nnen bodde i Portapique och han ska ha dödat minst 13 grannar i närområdet, enligt The Globe and Mail.

Därefter flydde han genom olika samhällen i provinsen Nova Scotia. En del av de 22 personer som sköts till döds verkar ha känt honom. En jaktkompis och hans fru är två av dödsoffren, de sköts mer än fem mil från hans bostad.

Andra verkar ha valts ut slumpmässi­gt. En polis dödades i skottväxli­ng med mannen och en annan skadades i orten Shubenacad­ie.

Först vid 11.30

på söndagen fick jakten ett slut. Då hade gärningsma­nnen, enligt CBC då körandes en Mazda tillhörand­e ett av offren, stannat vid en bensinstat­ion. Enligt källor till CBC befann sig polis av en slump vid samma bensinstat­ion för att tanka och sköt mannen som avled av sina skador.

Den utpekade gärningsma­nnen, en 51-årig tandteknik­er, verkar ha agerat på egen hand. Men polisen utreder fortfarand­e om någon kan ha hjälpt till att planera dådet. Motivet till dådet är i oklart.

Jag tog ett steg närmare och kunde se blod och att han inte rörde sig

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden