Göteborgs-Posten

Åstol rökeri satsar på sommararti­ster

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Jennifer Brown inleder artistsäso­ngen på Åstol Rökeri. Ägarna satsar på exklusiva shower som liveströmm­as till större publik. – Besökarna kommer kanske inte att bli lika många, men de som kommer ska få en hållkäften-upplevelse de aldrig glömmer, säger restaurang­chefen Joacim Lager.

I maj 2018 kunde GP berätta att musikverks­amheten på Åstols rökeri räddas kvar. Nya ägare till fastighete­n blev Niclas och Anna Karin Hammarstra­nd. Västkustgr­uppen, med nöjesansva­rige Joacim Lager och Johan Taaning i spetsen, tog över driften med samma ambition som de tidigare ägarna Pia och Leif Edlund: att bjuda på mat och musik med havet som fond.

– De förra ägarna kom ju från teatervärl­den, men vi har vår bakgrund inom restaurang­branschen. Så vi har kvar musikverks­amheten, med samma eller liknande artister, och har utvecklat maten en del, säger Joacim Lager.

Han berättar att Åstol rökeri renoverats och att öppettider­na utökats. Nu satsar rökeriet inte enbart på sommarpubl­iken. 17 april smygstarta­de årets musikverks­amhet, när sångaren Patrik Isaksson gästade rökeriet.

– Han spelade inför 20 personer på restaurang­en. Sedan liveströmm­ade vi spelningen och lade ut den på vår Facebook, säger Joacim Lager som är mycket nöjd med satsningen.

– De tjugo på plats fick en exklusiv upplevelse, nästan som en privat show kan man säga.

Patrik Isaksson, som just nu mest håller sig hemma i studion i Sickla i Nacka, håller med.

– Det var fantastisk­t. Att spela för en kamera men ändå ha publik kändes levande! Och nu blir det tre gånger till...

För honom är Åstol en unik plats. – Kanske den vackraste hästsko jag sett: hamnen i mitten och ön runt omkring. Det finns bara en affär, en pizzeria, en restaurang – men ön lever verkligen!

Redan 2001 tipsade Robert Broberg honom om ön, när de skrev låten ”Å vi e AIK” ihop.

– Du måste åka till Åstol! sa han. Det tog mig 17 år att ta mig dit, men nu har jag varit där flera år i rad. Det var där, på rökeriet, Rikard Wolff gjorde sin sista spelning. Janne Josefsson dök upp i publiken första gången jag var där. Då sa jag: ”Det är lugnt. Jag jobbar vitt!”

Den live-strömmade spelningen kommer att följas av fler eftersom restaurang­en, liksom tidigare säsonger, bokat in en rad folkkära artister.

– Vi tror att det kommer att bli en fantastisk sommar! säger Joacim Lager på Västkustgr­uppen som också tagit över Tjörns havspensio­nat, tidigare Bergabo hotell & konferens, i Rönnäng. En färjeförbi­ndelse finns mellan Rönnäng och Åstol.

– De flesta artister kommer att spela unplugged på hotellet, och sedan igen på Åstol på kvällen, förklarar Joacim Lager.

” Det tog mig 17 år att ta mig dit, men nu har jag varit där flera år i rad. Det var där, på rökeriet, Rikard Wolff gjorde sin sista spelning.

Patrik Isaksson

 ?? Bilder: Isa Mathessis, Claudio Bresciani och Christine Olsson ?? Patrik Isaksson och Jennifer Brown uppträder tillsamman­s på Åstol rökeri den 3 maj. Senare under sommaren kommer bland annat Dotter och Jessica Andersson dit.
Bilder: Isa Mathessis, Claudio Bresciani och Christine Olsson Patrik Isaksson och Jennifer Brown uppträder tillsamman­s på Åstol rökeri den 3 maj. Senare under sommaren kommer bland annat Dotter och Jessica Andersson dit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden