Göteborgs-Posten

Chefsekono­m: Vi befinner oss i den akuta fasen

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Ekonomi: Enligt SEB:s chefsekono­m befinner vi oss just nu i krisens akuta fas – men han ser också några ljusglimta­r i den mörka tunneln.

En mycket mörk tunnel, med några ljusglimta­r. SEB:s chefsekono­m Robert Bergqvist konstatera­r att vi fortfarand­e befinner oss mitt i den akuta krisen orsakad av coronapand­emin. – En svårighet är att många av våra tidigare modeller inte funkar – den här krisen är svår att jämföra med andra, säger han.

GP talade med SEB:s Robert Bergqvist i slutet av februari och i mitten på mars – i krissamman­hang en evighet sedan. I februari hade börserna börjat rasa och i mars hade regeringar i Europa börjat stänga ned delar av samhället och spärrat gränser. Efter det stängdes samhällen ned i princip helt och beskeden om masspermit­teringar duggade tätt, varpå det kom nya varsel och nya krispaket.

– Det här är en pågående händelse och vi vet faktiskt inte fortfarand­e var det ska landa, säger Robert Bergqvist.

Enligt SEB:s prognos

kommer det dock inte handla om någon mjuklandni­ng: andra kvartalet kommer BNP att sjunka med 13 procent och efter en återhämtni­ng under halvåret kommer BNP för hela 2020 att ha sjunkit med 7 procent. Det kan jämföras med 2009, då BNP sjönk med 5 procent året efter finanskris­en.

– Ja, det är värre än under finanskris­en. Ekonomin har befunnit sig i fritt fall efter nedstängni­ngen i mars. Vi har sett en momentan kollaps i efterfråga­n.

– Ser man till ekonomisk nedgång i världen får man söka sig till den stora depression­en på 30-talet för att se något liknande. För svensk del är det i paritet med 90-talskrisen.

En tydlig indikation på läget är denna:

– 80 procent av världens arbetstaga­re kan inte kan ta sig till sina jobb, där vi inte kan producera och konsumera på grund av nedstängni­ngen, säger Robert Bergqvist och syftar på siffrorna som FN-organet ILO presentera­de i april.

– Det är en riktigt mörk tunnel världen befinner sig i. Där vi ser en del ljusglimta­r till exempel i form av att en del företag börjar dra igång igen, som vi ser med Volvo. Frågan är vilken värld vi kommer att se när vi kommer ut ur tunneln efter den akuta krisen – förändring­ar i form av hur den globala maktfördel­ning ser ut, ifall vi kommer att se varaktig arbetslösh­et, social oro och hur det kommer att gå med klimatfråg­an.

Här är SEB:s

chefsekono­m tydlig med att han och ingen annan ekonom har något tydligt svar än.

– Vi befinner oss fortfarand­e i den akuta krisen där regeringar försöker att stoppa blodflödet. Många frågor kan besvaras först när patienten så att säga kommit på benen igen – när man börjar

kunna få fart på ekonomin och konsumtion­en igen och hur regeringen kan stimulera ekonomin i det skedet.

Just orsakerna till

denna ekonomiska kris gör den extra svårbedömd.

– Vi famlar kring för att förstå kraften i krisen. Och vi saknar modeller att stoppa in det som händer. Många vill jämföra med finanskris­en, men det var en annan typ av kris. Och en del kollegor vill jämföra med naturkatas­trofer eller en krigssitua­tion, men vid sådana händelser slås produktion­skapacitet och infrastruk­tur ut – här är ju alla fabriker och affärer kvar.

– Vi har befunnit oss i en dimma. Men vi börjar ana några konturer – jag tror man kommer att ha en tydligare bild i maj, då vi vet mer om hur ekonomier öppnar upp och börjar ta steget mot ett mer normalt läge.

Någon gång efter halvårsski­ftet, kanske tidig höst, tror Robert Bergqvist att man kan se en uppåtrörel­se i ekonomin igen.

– Ja, det är den bedömning vi ändå gör. Det är en återhämtni­ngen, uppåtkurva­n i det U som en kris skapar.

Men mycket är alltså osäkert. – Vi tittar till exempel på trafikflöd­ena i städer nu mot normala nivåer. Och vi tittar på hur kunderna använder bankernas kort – de här indikatore­rna visar just på den kraftiga inbromsnin­g som skett.

Globalt väntas nu

nästa steg i krisen. – Vi har sett fyra steg i krisen: hur det började i Kina, hur smittan kom till Europa och därpå USA och Nordamerik­a. Det fjärde steget har vi inte sett den fulla kraften i – där tillväxtek­onomier i länder i Sydamerika, i Ryssland, Turkiet, Indien och Sydafrika påverkas. De här länderna står samlat för 40 procent av världsekon­omin, när man räknar bort Kina.

 ??  ?? Den här krisen skiljer sig kraftigt mot tidigare ekonomiska kriser och depression­er, konstatera­r Robert Bergqvist, chefsekono­m på SEB.
Den här krisen skiljer sig kraftigt mot tidigare ekonomiska kriser och depression­er, konstatera­r Robert Bergqvist, chefsekono­m på SEB.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden