Göteborgs-Posten

Tillväxten bär svaret på klimatfråg­an

- Adam Cwejman

Klimatakti­visterna i Extinction rebellion (XR) ser den pågående pandemin som en viktig chans. I ett internt dokument författat av den brittiske talesperso­nen Rupert Read skriver han att Coronaspri­dningen är ”en enorm möjlighet för XR”. Det är, fortsätter han, viktigt att inte låta ”krisen gå till spillo”.

XR ämnade aldrig publicera orden offentligt. Det gör de desto mer bestickand­e – här får vi höra hur det resoneras mellan skål och vägg. Möjlighete­n som XR tycks se är att våra globaliser­ade handelssys­tem under denna vår pressas så hårt att de bryter ihop. Vilket Read i dokumentet utmålar som någonting positivt. Först då finns en möjlighet att ersätta vårt nuvarande världssyst­em.

Världen går minskad tillväxt till mötes. Det är få som öppet uppvisar sin skadeglädj­e över detta. Förutom en väldigt tillfällig minskning av utsläppen, positivt som det är, så leder nedgången till arbetslösh­et och minskad rikedom vilket på sikt givetvis skapar lidande och elände. Den linje XR företräder i förhålland­e till klimatfråg­an är i grunden pessimisti­sk och destruktiv. De upplever att vårt samhällssy­stem, med marknadsek­onomi och global handel, är problemet. Det går inte, vilket är en inställnin­g de delar med kommuniste­r, att reformera systemet – då själva fundamente­t anses ruttet.

Vi andra som tror på nödvändigh­eten i en miljöpolit­isk omställnin­g sätter vår tilltro till demokratis­kt förankrade politiska framsteg och teknologis­k utveckling. Nyheten i dagarna att Volvo AB går in i ett Daimlergru­ndat bolag med syfte att producera bränslecel­ler är ett sådant positivt exempel.

De stora pengasummo­rna som krävs att fasa ut klassiska förbrännin­gsmotorer kan bara skapas i ett rikt samhälle med ordentlig tillväxt. Det vill säga: det är bara vårt nuvarande samhällsys­tem som möjliggör en omställnin­g för en, ur klimatpers­pektiv, hållbar framtid. Vår höga tekniska nivå är paradoxalt nog både orsaken till de stora utsläppen av växthusgas­er och samtidigt den enda rimliga vägen vidare.

Vägen till minskade utsläpp kommer inte gå via några inställda semesterre­sor. Det är först när vår tillväxt kan ske på hållbara grunder som vi går en ljusare framtid till mötes. Där hamnar vi inte med hjälp av skadeglada radikaler utan med hjälp av samma mekanismer som byggt dagens välstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden