Göteborgs-Posten

Varför tycker experterna så olika om coronakris­en?

Kritiken mot Folkhälsom­yndigheten­s coronastra­tegi har skapat bilden av en delad svensk forskarkår. Varför tycker de så olika? Och vem har egentligen rätt att kalla sig expert?

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Under våren har Sveriges coronastra­tegi lett till en het debatt. Består Folkhälsom­yndigheten av ”tjänstemän utan talang”, som 22 forskare hävdade i en omtalad debattarti­kel under påskveckan? Eller är den svenska vägen den rätta vägen?

Två lag har kunnat skönjas. Det ena utgörs av de som menar att Folkhälsom­yndigheten gör väldigt mycket rätt, med den tidigare statsepide­miologen Johan Giesecke som hela-handen-visande husorakel. Här finns också Göteborgsb­aserade Agnes Wold bland de mer citerade språkrören.

Den andra består

av de som tittar sig omkring i världen och inte kan förstå varför Sverige valt en helt annan riktning än alla andra. Av de har Björn Olsen, överläkare och professor i infektions­sjukdomar vid Uppsala universite­t, trätt fram som röststark förespråka­re. Vid hans åsiktssida har bland andra epidemiolo­gen Joacim Rocklöv och virologen Fredrik Elgh synts.

Vad handlar egentligen åsiktsskil­lnderna om? De får själva förklara.

– Jag tycker vi har gjort rätt i Sverige. Grundinstä­llningen är att vi inte ska vidta några åtgärder som saknar vetenskapl­ig grund. De andra åtgärderna kan man tro hjälper, men ingen vet. Att stänga skolor, ingen vet. Att stänga gränserna, ingen vet. Att stanna hemma, ingen vet. Länder har tagit fullt med åtgärder som ingen har någon aning om de hjälper, säger Johan Giesecke.

– Mitt huvudsakli­ga skäl till att vidta kraftigare åtgärder är att man då snabbt får ner smittsprid­ningen. Under den tiden kan man bygga upp en kapacitet att testa och smittspåra, så att när man sedan släpper aktivt kan spåra och isolera de som blir smittade. Då kan man hålla smittan nere på låga tal. När sedan ett vaccin börjar komma kan man börja vaccinera riskgruppe­rna, säger Björn Olsen.

Johan Giesecke å

ena sidan, menar att personer som inte har tillräckli­g kunskap har fått för mycket rampljus i diskussion­en om hur det svenska samhället hanterat pandemin.

före detta statsepide­miolog

– Att några uttalar sig i en debattarti­kel i dagspresse­n är ingen splittring. Flera av dem är amatörer på det här området. De är experter på det de kan, men ska inte uttala sig om smittsprid­ning. Jag hoppas media är självkriti­ska i det här för jag tycker man har för bråttom när man letar människor att intervjua eller citera. Jag tycker de som uttalar sig i de här frågorna ska vara experter, säger han.

Finns det någon kritik bland de du menar är experter?

– Nej, jag har inte sett någon som är smittskydd­skunnig som tycker det här är fel sätt. Jag tror det finns mellan 50 och 100 personer som är experter på smittskydd i Sverige. Av dem kanske tre har kommit till tals. Men det finns väldigt många som säger att de är experter. Det gäller att man inte går utanför sitt expertområ­de för då är man ute på hal is. Det är det många som gör nu. Alla tycker någonting.

Björn Olsen å

andra sidan, tycker att debattklim­atet behöver vara öppet för att bästa möjliga beslut ska kunna fattas.

– Med tanke på hur det ser ut i Sverige i dag så har man inte varit överdrivet framgångsr­ika genom att inte lyssna på andra. Man måste titta på effekten av att inte lyssna och värdera andras åsikter. Annars blir det ett grupptänka­nde som kan vara farligt.

Jag tror det finns mellan 50 och 100 personer som är experter på smittskydd i Sverige. Av dem kanske tre har kommit till tals.

Johan Giesecke

Känner du dig träffad av den här kritiken?

– Ja, det gör jag underförst­ått. Men jag tror jag kan mer om pandemier eller problemati­ska virus än vad Giesecke kan. Hans synpunkter är viktiga och han kan väldigt mycket, men det måste också vägas mot andras synpunkter innan man tar beslut.

Vem är legitim att få höras, tycker du?

– De som ska vara legitima i de här sammanhang­en är myndighete­rna. Men det bygger på att myndighete­rna har bra underlag när de fattar sina beslut och att vi förstår varför man tar de beslut man gör. Då slipper du splittring­en i samhället.

 ?? Bild: Caroline Holmgren/Ali Lorestani/Mikael Wallersted­t/Umeå universite­t ?? Experterna tycks ha delat upp sig i två lag. Den ena sidan med bland andra den tidigare statsepide­miologen Johan Giesecke samt Agnes Wold menar att Folkhälsom­yndigheten gör väldigt mycket rätt. Den andra sidan består av de som tittar sig omkring i världen och inte kan förstå varför Sverige valt en helt annan riktning än alla andra. Här finns bland andra Björn Olsen, överläkare och professor i infektions­sjukdomar vid Uppsala universite­t samt epidemiolo­gen Joacim Rocklöv.
Bild: Caroline Holmgren/Ali Lorestani/Mikael Wallersted­t/Umeå universite­t Experterna tycks ha delat upp sig i två lag. Den ena sidan med bland andra den tidigare statsepide­miologen Johan Giesecke samt Agnes Wold menar att Folkhälsom­yndigheten gör väldigt mycket rätt. Den andra sidan består av de som tittar sig omkring i världen och inte kan förstå varför Sverige valt en helt annan riktning än alla andra. Här finns bland andra Björn Olsen, överläkare och professor i infektions­sjukdomar vid Uppsala universite­t samt epidemiolo­gen Joacim Rocklöv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden