Göteborgs-Posten

Efterlängt­ad sommar har anlänt till Göteborg

Tro det eller ej, men med rätt uppnådd temperatur fem dagar i rad har faktiskt sommaren kommit till Göteborg. Kommande vecka blir dock kallare.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Med fem dygn på raken med en dygnsmedel­temperatur på minst 10,0 grader har den meteorolog­iska sommaren lokalt anlänt till Sverige. Två stationer, Örebro och Göteborg, har uppfyllt villkoret.

– I Göteborg var det precis på gränsen på måndagen den 20 april, så det var på håret att uppfylla definition­en, säger Tomas Fyrby, meteorolog på SMHI, Sveriges meteorolog­iska och hydrologis­ka institut, i Uppsala.

Sedan lyckades värmen hålla i sig fyra dygn till och saken var klar i fredags kväll. Att sommaren anlände redan den 20 april är mycket tidigt.

– Även om det blir kallare igen så tar man inte tillbaka det.

Så nu är

det sommar – även om det skulle snöa. För vi vet ju hur det är med aprilväder och än är det några dagar till att bocka av i denna väderförrä­diska månad.

– Det är inte ovanligt att det är så i april, att vi får sommartemp­eraturer i flera dagar och att det sedan kommer snö. Det är inte konstigt alls för april, konstatera­r Tomas Fyrby.

Han berättar vidare att det ser ut som om det är slut på den här första längre delen med lite värme, och att det kommer att bli lite svalare den kommande veckan om man tittar på prognosen. Men även om medeltempe­raturen svänger tillbaka till vår, är vi alltså per definition kvar i den meteorolog­iska sommaren.

Varför är vädret så osäkert just i april?

– Bra fråga. Våren är över huvud taget osäker, och även i maj kan det ju slå till och bli kallt. April är en härlig tid och personlige­n tycker jag att det är kul när det svänger från soligt till snöhagel, på grund av kall luft på hög höjd, eller att vi får en ordentlig skur. Det är fascineran­de skiftninga­r!

Även om han

också njuter av ett ordentligt högtryck på sommaren.

– Fast högtryck ger ett ganska statiskt väder, inte så många växlingar och en så stor variation som i ett lågtryck. Då, både på sommaren och våren, kan stackmolne­n växa till sig och ge plötsliga skurar på eftermidda­gen. Det är ganska signifikan­t för våren, säger Tomas Fyrby.

 ?? Arkivbild: Johan Nilsson ?? Sommaren är här, även om det blir bakslag kommande vecka.
Arkivbild: Johan Nilsson Sommaren är här, även om det blir bakslag kommande vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden