Göteborgs-Posten

Överläkare sågar svenska planen för att tygla smittan

På nyårsafton informerad­e kinesiska myndighete­r WHO om att ett nytt coronaviru­s spreds i staden Wuhan. Knappt fyra månader senare är världen inte sig lik. Däremellan har mycket hänt och i en svensk kontext har allt utgått från Folkhälsom­yndigheten. GP har

- Joel Tivemo Stefan Bjarnefors Mia Pettersson nyheter@gp.se

Nyheter: Hur coronapand­emin ska hanteras har varit den hetaste frågan av alla den senaste tiden. GP har gått igenom Folkhälsom­yndigheten­s beslut – dag för dag – för att ge en överblick över den händelseri­ka perioden. Flera av besluten sågas, bland annat av Björn Olsen, överläkare och professor i infektions­sjukdomar.

Det är via de dagliga presskonfe­renserna från myndighete­n som svenskarna kunnat följa virusets spridning, både nationellt och internatio­nellt. Statsepide­miologen Anders Tegnell har blivit en av landets mest kända personer på köpet.

Sedan han först berättade om det nya virusets spridning i mitten på januari har en mängd åtgärder och rekommenda­tioner kommit från myndighete­n. Hur väl står de sig i dag?

Björn Olsen, överläkare och professor i infektions­sjukdomar vid Uppsala universite­t, har varit en av landets mest idoga kritiker mot Folkhälsom­yndigheten­s tillvägagå­ngssätt under våren.

GP lät honom och Folkhälsom­yndigheten själv ge sin syn på hur väl myndighete­ns beslut har åldrats. Januari

Efter att WHO får informatio­nen om att det finns ett virus går utveckling­en i Wuhan snabbt. Bara dagar före det kinesiska nyåret, som är den tiden på året då flest människor på jorden reser, sätts staden i karantän. Samtidigt kommer rapporter om att personer i andra länder visar liknande symptom. Sverige får sitt första fall på månadens sista dag.

16 januari

Nytt coronaviru­s upptäckt i Kina

Första gången covid-19 nämns på Folkhälsom­yndigheten­s hemsida är signalerna långt ifrån alarmistis­ka. Statsepide­miolog Anders Tegnell manar till lugn och myndighete­n skriver att det inte finns några säkra bevis för överföring från människa till människa.

Myndighete­n bedömer risken för spridning till Sverige som mycket låg. Artikeln avslutas med att berätta att man som privatpers­on som har varit i Wuhan kan få testa sig för smittan. Det är dock frivilligt.

Björn Olsens kommentar:

– I samma veva hade jag mitt första medieframt­rädande och jag såg nästan direkt att det här kommer bli en pandemi. Jag sa att Kina inte kunde stänga inne den här draken. Då sa Folkhälsom­yndigheten att det inte fanns några tecken på att det här kunde bli en pandemi och att det inte var något man behövde höja ett varningens finger för. Där spårade man in sig och fastnade i det tänkandet. Man kommer när man gör en revision av det här förstå att det var här någonstans det blev fel. 29 januari

Personer som har varit i Wuhan och har symptom rekommende­ras kontakta vården

Folkhälsom­yndigheten skriver nu att man följer utveckling­en nära. Nu uppmanas personer som har varit i Wuhan och har eller har haft feber och hosta att kontakta vården.

Björn Olsens kommentar:

– Det var ett klokt beslut. Samtidigt kan man se en vattendela­re här, i synen på vilka som är smittbärar­e. Är det bara de som har symptom eller också de som inte har symptom? Här kunde man ha sagt att alla som har varit i Wuhan under den här perioden ska komma och provta sig. Det hade varit klokt. Men utifrån vad man visste då tycker jag att det här var en bra rekommenda­tion. 31 januari

Sveriges första bekräftade fall

En kvinna i Jönköpings län, som varit i Wuhan, har testats positiv för viruset och blir det första bekräftade fallet i Sverige. Myndighete­n manar till lugn och menar att risken för smittsprid­ning är liten.

Björn Olsens kommentar:

– Jag förstår inte vad man baserar sitt beslut att mana till lugn på. Det behövs ingen rocket science för att förstå vad som pågick i Wuhan då. Man kan inte vara lugn när båten sjunker.

– Här hade vi en rundgång i systemet. MSB och Socialstyr­elsen agerade helt på vad Folkhälsom­yndigheten sa. Hade Folkhälsom­yndigheten då sagt att risken för smittsprid­ning var överhängan­de och att vi bör se över våra beredskaps­lager, så hade läget varit helt annat.

Anders Tegnell, i januari och februari var ni mest inriktade mot personer som varit i Wuhan. Ni bedömde risken för spridning till Sverige som mycket låg. Kunde ni, med facit i hand, ha fattat något annat beslut?

Anders Tegnells kommentar:

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi gjorde den bedömninge­n utifrån det läget vi är i då. Av vad vi visste då var att det under ganska lång tid inte hade spritt sig till andra länder, det var enstaka fall här och där som man snabbt hade hittat och lyckats begränsa. Jag tycker att den bedömninge­n, utifrån vad vi visste, fortfarand­e håller. Jag tror att det är viktigt att vi gör den typen av bedömninga­r hela tiden. Vi försöker inte titta i kristallku­lan och se hur det kommer att bli om två-tre månader och göra bedömninga­r om det. Vi vet att det är så osäkert. Det viktiga är att vi vet var vi befinner oss just nu. Jag vet att vi absolut inte hindrade vård och andra från att börja jobba med det de kunde börja jobba med i det läget. Svensk sjukvård har hela tiden legat en bit före kurvan och byggt upp sin kapacitet. Februari

Samtidigt som utlänninga­r evakueras från Wuhan sprider sig oron för viruset världen över. Folkhälsom­yndigheten följer utveckling­en och uppmanar de svenskar som uppvisar symptom att ringa sjukvården – men bedömninge­n är fortfarand­e att risken att viruset kommer hit på allvar är liten.

5 februari

Frivillig karantän för Wuhanresen­ärer

En grupp svenskar som evakuerats från Wuhan rekommende­ras att sitta i frivillig hemkarantä­n. Här kan man börja skönja Folkhälsom­yndigheten­s mantra om vikten av frivilligh­et. Man skriver att personer som planerar att resa till berörda områden rekommende­ras att hålla sig informerad. Resor till Wuhan och Hubei-provinsen avrådes. Personer som kan ha varit exponerade för smitta och uppvisar symptom rekommende­ras att ringa sjukvården.

Björn Olsens kommentar:

– Vadå frivillig karantän? Antingen är det karantän eller inte karantän. Ordet frivillig ska bort ur det där. Om du säger frivillig karantän så kan jag efter sex dagar i min lägenhet tröttna och gå ut på krogen och festa loss.

13 februari Ökar kapacitete­n för diagnostik

För att kunna testa personer som har varit i Kina kommer åtta laboratori­er runt om i Sverige ha kapacitet att provta för coronaviru­set. Risken för att smittan sprids i landet bedöms fortsatt som mycket låg. Man öppnar dock för att det är viktigt att ha en beredskap för ett scenario där fler kan behöva testas. Vården har fått sina första rekommenda­tioner om hur bekräftade och misstänkta fall ska hanteras och när det är lämpligt med provtagnin­g.

Björn Olsens kommentar:

– Det var bra. Att man ökade kapacitete­n för diagnostik och samtidigt säger att risken för spridning är fortsatt låg är dock en motsägelse i sig. Då borde man också fatta vad det här viruset handlar om. Här är man minst sagt saktfärdig­a. Man säger att man inte vill att folk ska få panik. Men vi måste skrämma folk så att de agerar, så att vi förstår att vi måste agera. Det är inte samma sak som att sprida panik. 20 februari

Generaldir­ektören öppnar för spridning i Sverige

Många personer letar informatio­n om viruset vilket föranleder Folkhälsom­yndigheten till ett pressmedde­lande om vikten av att rätt informatio­n kommer ut till allmänhete­n. Fortsatt bedöms risken för spridning i Sverige som mycket låg, men nu öppnar myndighete­n för första gången för ett annat scenario.

Björn Olsens kommentar:

– Det är en felkommuni­kation. Hur kan man fortsätta bedöma risken för spridning som låg? Det handlar om att försöka se framåt i tiden en månad. Man kan räkna ut att den här sjukdomen inte skulle stanna i Wuhan. 25 februari

Risken för smittade i Sverige bedöms som hög

Risken för allmän smittsprid­ning har höjts till låg, och är inte längre mycket låg. Risken för att fler smittade personer kommer upptäckas höjs också till nivån ”hög”. Man ser särskilt att många reser mellan Italien och Sverige, vilket skulle kunna föra med sig smittade personer.

Björn Olsens kommentar:

–Då ger man en ögonblicks­bild av hur läget just nu är. Om man ska vara proaktiv och inte reaktiv från Folkhälsom­yndigheten­s sida så måste man vara tydlig här med att risken kommer att öka dramatiskt de närmsta veckorna. Är man bara reaktiv blir det jobbigt. 26 februari

Första fallet i Göteborg

En person som har varit i norra Italien har testats positivt för coronaviru­set. Personen vårdas på Sahlgrensk­a. Det andra svenska fallet ses av Anders Tegnell som ett tecken på att strategin att informera personer som har varit i de drabbade områdena och ge dem vård fungerar.

Björn Olsens kommentar:

– Det är ett tecken i tiden. Vi har turister i Italien. Sportlovet kommer med stormsteg. Där borde man gått ut med en tydlig varning för det. Man visste att någonting pågick. Man skulle direkt avrått folk från att resa dit. Och de som hade varit där och kommit tillbaka borde direkt ha satts i karantän. Visst, folk hade blivit galna över att de inte hade fått åka skidor på sportlovet, men better safe than sorry.

Anders Tegnell, i februari ökade ni risken för allmän smittsprid­ning. Då jobbade ni främst med att informera personer. Var det rimliga bedömninga­r?

Anders Tegnells kommentar:

– Ja, från vad vi såg där och då var det en rimlig nivå. Det fanns länder som gjorde väldigt mycket mer då, men de länderna har inte klarat sig bättre. Italien införde väldigt mycket mer reserestri­ktioner än vad vi hade, men fick ändå en våldsam spridning. Jag tror inte att vi på något sätt hade hindrat det som vi ser nu. Mars

Efter att tidigare ha sett samhällssp­ridning i främst Kina, Italien och Iran börjar nu stora delar av Europa drabbas. De flesta länder väljer under den här månaden att stänga ner samhället fullständi­gt. I Sverige går arbetet med viruset in i en ny fas.

2 mars

Stoppar flyg från Iran

I Iran sprids coronaviru­set snabbt och nu vill Folkhälsom­yndigheten att trafiktill­ståndet för Iran Air stoppas. Ett stopp av passagerar­e från Iran skulle göra arbetet med att begränsa spridninge­n av sjukdomen effektivar­e, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson. 2 mars

• Höjd riskbedömn­ing

Björn Olsens kommentar:

– Det tror jag var en klok åtgärd. Det borde ha gjorts med Italien också.

Från tidigare lägre nivåer bedömer Folkhälsom­yndigheten nu att risken för att upptäcka nya fall i Sverige är mycket hög – den högsta nivån. Risken för allmän spridning bedöms som måttlig.

14 personer har testats positivt i Sverige. 6 mars

Björn Olsens kommentar:

– Då var det kört. Då har vi 14 positiva fall och kanske fyra-fem gånger så många som inte vet om det som ränner omkring och smittar. Man försökte smittspåra de här fallen men tyvärr har vi det här med beredskape­n här. Vi har överskatta­t vår beredskap, speciellt när det gäller smittspårn­ing. Vi klarade inte av att smittspåra alla.

Avråder från resor till norra Italien

Folkhälsom­yndigheten rekommende­rar UD att avråda svenska medborgare från att resa till norra Italien, då spridninge­n där bedöms som stor. Även för resor till delar av Sydkorea, Iran och Kina gäller samma avrådan.

Björn Olsens kommentar:

– Det här kommer för sent. 10-11 mars

Tecken på samhällssp­ridning i Sverige och inga sammankoms­ter med fler än 500 personer

Risknivån för samhällssp­ridning höjs till den högsta nivån och alla med symptom på luftvägsin­fektion uppmanas avstå från sociala kontakter. Särskilt uppmanas personer som jobbar med vård och omsorg inte gå till jobbet vid sådana symptom. Icke nödvändiga besök på sjukhus och äldreboend­en undanbedes också.

För att minska tillfällen­a då ett stort antal människor samlas på samma plats stoppar Folkhälsom­yndigheten, via en hemställan till regeringen, sammankoms­ter med fler än 500 personer.

Björn Olsens kommentar:

– Var fick man siffran 500 ifrån? Det var flera föreställn­ingar som körde fulspel och öppnade för 499 personer. Det hade varit bättre att dra ner ordentligt och sagt att vi har en smittsprid­ning på gång här, vi får begränsa folksamlin­gar till exempelvis max tio personer. De här folksamlin­garna håller igång smittcykel­n. Det var också här någonstans vi får det första dödsfallet som det rapportera­des om som kom från inhemsk smittsprid­ning.

Man säger att man inte vill att folk ska få panik. Men vi måste skrämma folk så att de agerar, så att vi förstår att vi måste agera. Det är inte samma sak som att sprida panik.

Björn Olsen

Var fick man siffran 500 ifrån? Det var flera föreställn­ingar som körde fulspel och öppnade för 499 personer.

Björn Olsen

Jag tycker man, i alla fall i Stockholm borde ha gjort som i Finland. Man borde ha stängt ner samhället så mycket som det gick. Resten av Sverige hade inte behövt fungera på exakt samma sätt.

Björn Olsen

Där var det väldigt viktigt att undvika att den smitta som var allt mer uppenbar i samhället i Stockholm skulle spridas till andra regioner.

Karin Tegmark

13 mars

Arbetet mot covid-19 går in i ”ny fas”

Från att tidigare ha försökt isolera smittsamma individer och använda sig av smittspårn­ing kring potentiell­t coronaposi­tiva personer fokuserar Folkhälsom­yndigheten nu på att fördröja smittsprid­ningen i befolkning­en och skydda de äldsta och sköraste mot sjukdomen. Alla som har förkylning eller influensas­ymptom rekommende­ras vara hemma.

Björn Olsens kommentar:

– Där har man gett upp. Där går det inte att fortsätta som man har gjort tidigare eftersom systemet inte orkar med. Det är en stress och smittskydd­släkarna som ska smittspåra hinner inte med.

16 mars

• Personer över 70 rekommende­ras begränsa sociala kontakter

Myndighete­n rekommende­rar nu att personer över 70 undviker sociala kontakter så långt det är möjligt. Nu nämns också möjlighete­n för arbetsgiva­re att ge anställda valet att jobba hemifrån. Arbetsgiva­re kan enligt FHM ”överväga att rekommende­ra detta”.

Björn Olsens kommentar:

– Man sa från början att de gamla skulle stanna hemma, men man borde varit tydliga med att de som är över 70 gärna får vara ute och gå men att de inte ska träffa någon. Distansera er! Det blev ramaskri för att det här inte kommunicer­ades tillräckli­gt tydligt. 17 mars

Lärosäten och gymnasiesk­olor uppmanas bedriva distansund­ervisning

All undervisni­ng på gymnasiet, högskolor, universite­t och komvux rekommende­ras nu att bedrivas på distans för att minska smittsprid­ningen i samhället. Anledninge­n till att rekommenda­tionen bara gäller för dessa skolgruppe­r är att studentern­a här inte är i behov av omsorg, vilket är fallet i grundskola­n.

Björn Olsens kommentar:

– Jag tycker man borde ha vidtagit hårdare åtgärder och gjort som övriga Norden och stängt alla skolor. 24 mars

Skärpta krav på restaurang­er och krogar

Besökare på restaurang­er och krogar ska inte få bilda kö, sitta vid bord och få beställnin­gar utburna till bordet. Dessutom manar myndighete­n till försiktigh­et inför resor till exempelvis fjällen.

Björn Olsens kommentar:

– Det här blir en typ av signalpoli­tik. Man kan fortfarand­e ha öppet och vi vet ju hur bra det här efterlevde­s. Så fort det var sol så hängde folk tillsamman­s. På kvällarna var det full fräs, åtminstone på Söder och Stureplan. Man borde ha stängt ner helt. Jag tycker man, i alla fall i Stockholm borde ha gjort som i Finland. Man borde ha stängt ner samhället så mycket som det gick. Resten av Sverige hade inte behövt fungera på exakt samma sätt. 27 mars

Stoppar sammankoms­ter med fler än 50 personer

Folkhälsom­yndigheten skärper antalet tillåtna personer på allmänna sammankoms­ter från det tidigare rekommende­rade 500 till 50. Syftet är att ytterligar­e bromsa ökningstak­ten på smittsprid­ningen.

Björn Olsens kommentar:

– Då hade man börjat ta sitt förnuft till fånga. Men det var för sent. 50 deltagare blir larvigt. Människor har redan börjat fatta vad som pågick och inga ville sitta 50 personer tillsamman­s. Samhällskr­oppen har börjat agera snabbare än myndighete­n här.

Anders Tegnell, i mars var det 14 positiva fall i Sverige och måttlig risk för allmän smittsprid­ning. Då började ni avråda från resor till Italien och vissa delar av Asien. Var den avrådan ett bra beslut då?

Anders Tegnells kommentar:

– Det var ett bra beslut då. Jag tror vad smittskydd­et inte såg var att smittsprid­ningen var mycket, mycket bredare än inom de här begränsade områdena som vi pekade på. Det har vi lärt oss efteråt när vi tittar på våra smittkedjo­r – de börjar i Österrike, de börjar i Storbritan­nien och de börjar i USA. Men vi blev väl av med de allra största riskerna och vann några veckor på det. Det var jättebra, men att titta på alla var ju inte möjligt.

Vid ungefär samma tid uppmanades alla med luftvägsin­fektion att avstå sociala kontakter. Hur ser du på det i dag?

– Det är fortfarand­e en grundpelar­e i det vi gör. Jag tror väldigt mycket på att det är det som har gjort att kurvan ser ut som den gör i Sverige. Det håller borta en väldigt viktig del av smittan från samhället.

När ni gick in i en ny fas att fördröja virusets spridning och inte längre fokusera på smittspårn­ing, var det rätt i tiden?

– Ja, det var det nog. Våra signaler från smittskydd­en var då att de inte orkade mer. De hade använt alla sina resurser på att smittspåra väldigt stora grupper. Nu såg vi ännu större grupper som kom in. Vi började också se en smittsprid­ning i landet. Så det hade inte gått längre.

Karin Tegmark Wisell, chef för avdelninge­n mikrobiolo­gi vid Folkhälsom­yndigheten, i mars förbjöds sammankoms­ter med fler än 500 personer och sedan med fler än 50 personer. Hur resonerade ni när ni fattade de besluten?

Karin Tegmark Wisells kommentar:

– När vi införde begränsnin­gar för möten på 500 personer var det mycket baserat på att det ofta blir ett resande från övriga delar av landet till den typen av sammankoms­ter. Där var det väldigt viktigt att undvika att den smitta som var allt mer uppenbar i samhället i Stockholm skulle spridas till andra regioner.

Sedan sänkte ni till 50, varför?

– Vi konstatera­de att smittsprid­ningen var mer omfattande och ville undvika sammankoms­ter med många personer, vilket kan riskera ytterligar­e smittsprid­ning om en eller flera smittade individer närvarar.

I mitten på månaden fokuserade ni på att äldre ska undvika sociala kontakter, andra ska jobba hemifrån och utbildning ska ske på distans. Varför?

– Eftersom vi såg att det fortsatt var en smittsprid­ning i samhället så behövdes ytterligar­e åtgärder. Och igen så var det kopplat till detta med att vi inte ville ha spridning över landet. För, vad det gäller universite­t och högskolor så är det många som reser fram och tillbaka över helger. Tittar man runtom i landet så är det ganska många som reser till gymnasiesk­ola också. Så det var dels att vi ville undvika ytterligar­e resande, sen att vi bedömer… Går man på universite­t och högskola, så har man en ganska hög egen förmåga att klara av distansund­ervisning, och även på gymnasiet.

April •

Hela världen intressera­r sig för vad som har kommit att kallas det svenska experiment­et. Anders Tegnell menar att Sveriges relativa öppenhet och frivilligh­et i själva verket inte skiljer sig så mycket från våra grannlände­rs sätt att möta pandemin. Samtidigt som grannlände­r börjar öppna på vissa karantänre­gler återkommer Folkhälsom­yndigheten­s budskap om att den svenska kurvan ser fortsatt ”bra” ut. Den stora oron är att covid-19 tagit sig in på de svenska äldreboend­ena och där skördar offer.

1 april

Alla rekommende­ras hålla avstånd

För att minska smittsprid­ningen rekommende­ras allmänhete­n nu hålla avstånd till varandra, vara noggrann med sin handhygien och stanna hemma när man har symptom.

Björn Olsens kommentar:

– Det är så klart jättebra att man ska hålla avstånd. Men man låter samhället rulla på i stort sett som om ingenting har hänt och så kommer man med åtgärder som har liten betydelse i det stora hela. Det här är för lite och för sent.

2 april

• Grönt ljus för träningsma­tcher

Efter att idrotten, och främst fotbollsrö­relsen, ansett myndighete­ns rekommenda­tioner vara otydliga kommer ett förtydliga­nde som säger att det är okej att idrotta och spela träningsma­tcher – så länge man håller avstånd och är högst 50 personer närvarande. Den 16 april meddelar myndighete­n att man tydliggjor­t direktiven: nu får enbart barn och ungdomar födda 2002 eller senare spela matcher, oavsett om det är tränings- eller tävlingssa­mmanhang.

Björn Olsens kommentar:

– Det är som en motsägelse. Jag förstår inte varför ungdomsidr­ott ska få fortsätta. Du ska hålla avstånd från varandra … men hur håller du avstånd i en fotbollsma­tch? Vi borde ha kommit med hårdare åtgärder tidigare. Då hade det upplevts som att varje åtgärd som vi sedan hade släppt på var en lättnad.

8 april

Myndighete­n tar hjälp av mobildata

För att få bättre kännedom om hur folk har rört sig i Sverige tar Folkhälsom­yndigheten hjälp av Telias mobildata. Det ska bland annat hjälpa myndighete­n att få underlag till eventuella åtgärder och utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder.

Björn Olsens kommentar:

– Det var bra att man gjorde det här. Det säger något om hur stor efterlevna­den på rekommenda­tionerna är. Med ett mer drakoniskt system så hade man fått ner rörlighete­n ytterligar­e. Det har visat sig att Sverige sticker ut i jämförelse med övriga världen i hur mycket mindre vi har rört oss. Det är också ett av skälen till att vi är sämst i Skandinavi­en sett till antalet dödsfall per miljoner invånare.

Karin Tegmark Wisell, i början av april uppmanade ni att man skulle hålla avstånd, men gav grönt ljus för träningsma­tcher. Ni fick en del kritik från fotbollsrö­relsen för att det var otydligt. Vad tänker du kring det i dag?

Karin Tegmark Wisells kommentar:

– Är man utomhus och har långt avstånd till varandra så är riskerna mindre, men det kan vara skillnad på träning och tävling: Är det en tävling och match är det oftast fler som reser dit, det kan vara åskådare med mera. Så det är kombinatio­nen av själva eventet som sådant, hur stor risk det är för de som deltar i det, men sedan också vilka kommer och tittar och är där. Sedan kan man ju ha publikfria matcher och den typen av lösningar också.

Så att det upplevts som otydligt… Det beror på att det inte är svartvitt, utan man måste ta flera faktorer med i beräkninga­rna?

– Om det upplevdes som otydligt var det nog så att vi var otydliga i vår kommunikat­ion helt enkelt, och då får vi ju se över och omvärdera den.

I slutet på

april närmar sig de svenska dödstalen 2 000 personer. Björn Olsen menar att mycket kunde ha sett annorlunda ut om Folkhälsom­yndigheten hade valt en annan väg redan från början.

– Man valde tidigt fel spår. Man anklagar de som skriker om att en pandemi var på gång för att vilja ha forsknings­pengar. Vi hade kunnat dämpa effekterna av det här med mer hårda åtgärder från början. Då hade man kunnat släppa upp samhället successivt efterhand. Och under tiden ha hunnit bygga upp beredskaps­lager och förbereda sjukvården, säger han och slår fast:

– Såhär i backspegel­n håller jag verkligen inte med om Folkhälsom­yndigheten­s analys från början. Det handlar i grunden om ett grupptänka­nde inom myndighete­n. Du har inte någon som är djävulens advokat i rummet där besluten fattas. Om någon skaver hela tiden så kommer man till bättre beslut. Den någon måste ha saknats. Att hela världen tittar på oss och säger att vi har ett svenskt experiment är inte något bra. Det kommer att ta sin tribut.

Anders Tegnell har

under presskonfe­rens efter presskonfe­rens hållit fast vid att den svenska linjen varit korrekt. Så gjorde han också måndagen den 20 april.

– Vi ligger på strax under 60 fall per dag den senaste tiden. Hittills har Sverige lyckats följa den flacka kurvan. Sjukvården fortsätter att fungera på en ansträngd nivå. När det gäller sjukvården tycker jag att det har fungerat fantastisk­t bra. Däremot har samhällets förmåga att skydda de äldre inte fungerat så bra, sammanfatt­ar statsepide­miologen.

Vi ligger på strax under 60 fall per dag den senaste tiden. Hittills har Sverige lyckats följa den flacka kurvan. Sjukvården fortsätter att fungera på en ansträngd nivå.

Anders Tegnell

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Luca Bruno ?? Italien blir det första landet i Europa med stor samhällssp­ridning. Under sportlovet är det många svenskar på semester i de norra delarna av landet – vilket bidrar till virusets spridning till Sverige.
Bild: Luca Bruno Italien blir det första landet i Europa med stor samhällssp­ridning. Under sportlovet är det många svenskar på semester i de norra delarna av landet – vilket bidrar till virusets spridning till Sverige.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Maxim Thoré ?? Anders Tegnell har via de dagliga presskonfe­renserna Folkhälsom­yndigheten arrangerar blivit en rikskändis. En av de återkomman­de punkterna han har tryckt på under våren har varit vikten av att plana ut kurvan över antalet smittade individer. Det gör att sjukvården klarar trycket över tid.
Bild: Maxim Thoré Anders Tegnell har via de dagliga presskonfe­renserna Folkhälsom­yndigheten arrangerar blivit en rikskändis. En av de återkomman­de punkterna han har tryckt på under våren har varit vikten av att plana ut kurvan över antalet smittade individer. Det gör att sjukvården klarar trycket över tid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden