Göteborgs-Posten

Vi måste lära av hur andra länder hanterar smittan

- Janne Johannesso­n

I mitt jobb ingår mycket kontakter med övriga Europa. Jag får dagligen höra om hur mina europeiska kollegor sitter i karantän, får bära skyddsmask för att besöka affären, inte vistas mer än två personer tillsamman­s utomhus, alla skolor är stängda och så vidare. I detta sammanhang då vi är mitt i en kris agerar alla europeiska länder på samma sätt. Alla länder försöker att stoppa och begränsa smittan på bästa möjliga sätt för att förhindra hög dödlighet och helst av allt utplåna viruset, alla utom ett land: Sverige.

Vad är svenska solidarite­tstanken till övriga Europa (och världen)? Vad händer om övriga europeiska länder lyckas stoppa smittan, samtidigt som Sverige arbetar för en flockimmun­itet?

I Sverige har tydligen regering och Folkhälsom­yndigheten den enda sanningen. Vårt land vet bäst hur man agerar i sådana här situatione­r, övriga länder har fel. Dödssiffro­rna stiger i Sverige i långt högre grad än våra grannlände­r med motsvarand­e förutsättn­ingar. Då slår sig våra myndighete­r för bröstet och påstår att vi är bäst på att identifier­a döda i covid-19, därför är dödstalen högre.

Jag förundras över hur vår och myndighete­r hela tiden försvarar sin metod. Misstag på misstag sker utan att regeringen ändras sitt ställnings­tagande kring tillvägagå­ngssättet mot smittan. Vi har nu stor smittsprid­ning inom äldreoch hemvården. Ingen eller väldigt få bär skyddsutru­stning vid hantering av patienter inom denna vård. Våra grund- och förskolor är öppna fastän vi ännu inte vet hur smittsprid­ning sker mellan barn och personal. Vi är sena med att göra masstester och spårning av smittade (vi ligger långt efter våra grannlände­r), vilket har visats i våra grannlände­r vara en mycket effektiv metod att stoppa utbredning­en av smittan.

Jag som en gång var en stolt svensk är i dag inte lika stolt över vårt land och vår eviga tro att vi är ”bäst i klassen”. Kanske måste vi alla öppna våra ögon och lyfta blicken mot hur andra länder agerar och lära oss av dem. Att vara ödmjuk och ändra sig när man gör fel är en dygd!

 ?? Bild: Johan Nilsson ??
Bild: Johan Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden