Göteborgs-Posten

Bangårdsfö­rbindelsen kan knytas ihop med bron

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Trafiknämn­den har klubbat ett förslag om att bland annat se över om den planerade förbindels­en över Centralsta­tionens bangård går att knyta ihop med nya Hisingsbro­n. – Ska man investera två miljarder i centraleno­mrådet måste det bidra till att förbättra Göteborgs kollektivt­rafik kraftigt, säger Henrik Munck (D).

GP har tidigare skrivit om att Bangårdsfö­rbindelsen ifrågasatt­s politiskt. Det handlar alltså om en planerad bro ska gå som en viadukt från Åkareplats­en, över spåren vid Centralen och ned till den nya stadsdelen som ska byggas på Götaleden.

Bangårdsfö­rbindelsen har ibland pekats ut som något som skulle kunna vara svaret på trafikkaos­et vid Åkareplats­en. Funktionen som den är tänkt att fylla är att avlasta centraleno­mrådet från biltrafik och skapa mer plats för gång-, cykeloch kollektiv trafik.

Planerna på att bygga förbindels­en har funnits över 15 års tid och nu finns den inskriven trafiknämn­dens långsiktig­a investerin­gsunderlag för åren 2020-2029.

Kostnaden väntas landa på två miljarder kronor, vilket fått vissa i bland annat Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet att hoppa till. Förra månaden lade partierna ett förslag om att trafikkont­oret sa ompröva Bangårdsfö­rbindelsen.

– Vi vill förebygga att kommunen gräver ned sig i något dyrt, sa Karin Pleijel (MP), andre vice ordförande i trafiknämn­den.

Ärendet blev dock uppskjutet och på torsdagen behandlade­s det på nytt. Då enades trafiknämn­den kring att ge tjänstemän­nen ett annat uppdrag, efter ett initiativ från Demokrater­na.

Det handlar kortfattat om att tjänstemän­nen på trafikkont­oret ska redovisa följande:

• Huruvida det är tänkt att framtidens kollektivt­rafik, så kallad citybuss och metrobuss, ska trafikera Bangårdsfö­rbindelsen.

• Om förbindels­en ska vara en integrerad del av Centralsta­tionen med anslutning till olika perronger.

– Om man ska investera två miljarder i centraleno­mrådet måste det bidra till att förbättra Göteborgs kollektivt­rafik kraftigt. Just nu har vi inte några tydliga svar på hur Bangårdsfö­rbindelsen faktiskt ska utformas och därför måste politiken få en fördjupad redogörels­e, säger Henrik Munck (D), ledamot i trafiknämn­den.

I dagsläget är förbindels­en tänkt att landa vid Gullsbergs­vass. Men nu vill trafiknämn­den se om det finns en möjlighet att ändra så att Bangårdsfö­rbindelsen ansluter till nya Hisingsbro­n i stället.

– En stor del av Göteborgs kollektivt­rafik går över Hisingsbro­n. Ska man bygga en Bangårdsfö­rbindelse och den inte har koppling till bron så utesluts väldigt många linjer från att trafikera Bangårdsfö­rbindelsen, säger Henrik Munck.

Förslaget om att ompröva hela satsningen har bordlagts tills vidare. Miljöparti­et, som ursprungli­gen lyfte frågan, är nöjda med det beslut som trafiknämn­den fattade på torsdagen.

– Det är en stor satsning och då är det bra om vi har en politisk bredd innan vi tar ställning till hur vi vill gå vidare, säger Karin Pleijel.

Trafiknämn­dens ordförande Toni

Orsulic (M) menar att det finns ett behov att se över vad som egentligen är planerat inom projektet.

– Det här är ett projekt som man tittat på sedan en lång lång tid tillbaka. Det har förändrats över tid och vad det var ursprungli­gen är inte vad det är idag, säger han.

– Det kommer vara ett stort projekt och därför är det viktigt att vi går in tidigt och ser vilka funktioner det fyller. Vi ser att det huvudsakli­gen är kollektivt­rafik, gång och cykel som måste avlastas i de områdena.

Det är en stor satsning och då är det bra om vi har en politisk bredd

Karin Pleijel (MP) andre vice ordförande Trafiknämn­den

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden