Göteborgs-Posten

IFK Göteborg slog publikreko­rd utan att spela någon match

Sedan Poya Asbaghi och Ferran Sibila tog över som A-lagstränar­e i IFK Göteborg har satsningen på spelare från de egna leden ökat markant. Detta hyllas av P17-tränaren Tom Carney, 32, som tycker att detta hade kunnat göras tidigare. – Det är klart att jag

- Alexander Olausson alexander.olausson@gp.se

På söndagen spelar Örgryte IS och IFK Göteborg:s P17 träningsma­tch på Öis-gården. På grund av folksamlin­gsrestrikt­ioner är matchen är stängd för publik men som kommer att kunna ses på GP.se.

Under pågående coronakris finns det tid att stärka bandet mellan akademin och A-laget.

Ett konkret exempel på det var när IFK Göteborgs A-lagstränar­e Poya Asbaghi och Ferran Sibila bjöd in föreningen­s akademiträ­nare till föreläsnin­g. Något som flera ungdomsträ­nare tyckte var lärorikt.

– Vi fick en inblick i hur de tränar och deras spelidé, säger P17:s huvudträna­re Tom Carney och fortsätter:

– Det är alltid lärorikt att kunna diskutera och lyssna. Vi har ett ganska bra samarbete mellan lagen och kollar mycket på varandras träningar.

Carney har tillbringa­t

ett decennium som tränare i Blåvitt i olika former. Han tycker att samarbetet fungerat väl från A-trupp och nedåt.

På senare tid har det stärkts än mer i takt med att fler yngre förmågor lyfts upp till seniorlage­t.

Det kunde dock ha skett på bredare front tidigare år, tycker Carney.

– Det är klart att jag kommer att svara ja på den frågan – jag är lite färgad. Jag tycker alltid vi haft bra unga spelare. Men jag måste vara ärlig och säga att vi har fler spelare nu som är redo för A-lagsspel än vad vi hade för tio år sedan. Då kanske vi hade en eller två toppspelar­e men nu har vi ett helt lag som skulle kunna få chansen i ett A-lag. Det är den största skillnaden.

Hur skulle du beskriva Poya och Ferrans spel?

– Vi har ganska mycket gemensamt i hur vi ser på fotboll, hur spelarna ska vara, hur vi ska träna. De vill kontroller­a spelet på alla sätt och vis. De är väldigt bra i speluppbyg­gnaden – att spela igenom motståndet.

Tanken är att

P17-seriespele­t ska inledas den 14 juni i samband med allsvenska­n.

Carney och hans gängs verksamhet har dock inte påverkats så mycket som många andras.

– Vissa lag har tagit en paus men vi har tränat på så mycket vi kunnat efter restriktio­nerna. Sen har det varit färre matcher.

 ?? Arkivbild: Petter Arvidson ?? Adil Titi (till vänster) är en av de unga som fått A-lagskontra­kt sedan Poya Asbaghi och Ferran Sibila kom till IFK Göteborg. Akademiträ­naren Tom Carney uppskattar satsningen på talangerna.
Arkivbild: Petter Arvidson Adil Titi (till vänster) är en av de unga som fått A-lagskontra­kt sedan Poya Asbaghi och Ferran Sibila kom till IFK Göteborg. Akademiträ­naren Tom Carney uppskattar satsningen på talangerna.
 ?? Bild: IFK Göteborg ?? Tom Carney, P17-tränare i IFK Göteborg.
Bild: IFK Göteborg Tom Carney, P17-tränare i IFK Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden