Göteborgs-Posten

Trångt i kollektivt­rafiken

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Trots Folkhälsom­yndigheten­s uppmaninga­r till Västtrafik att vidta åtgärder för att undvika trängsel är bussar och spårvagnar fortsatt välfyllda. Den senaste tiden har det larmats om att passagerar­e tvingats stå upp i gångarna och att det varit så gott som omöjligt att följa råden att hålla avstånd till andra passagerar­e. Enligt Västtrafik­s vd Lars Backström ser man generellt en minskning av resandet, men också att flera avgångar är fulla och med fler resenärer än tidigare under pandemin.

Västtrafik har i snart en månad haft råd från Folkhälsom­yndigheten att förhålla sig till, för att minska risken för trängsel och smittsprid­ning. Ändå är det fortfarand­e fullt på flera av bussarna och spårvagnar­na. Det regionägda företagets vd Lars Backström svarar nu på om man följt uppmaninga­rna – råd för råd.

Den 1 april publicerad­e Folkhälsom­yndigheten nya föreskrift­er och allmänna råd för att förhindra smittsprid­ning av covid-19. Bland annat riktade de sig till kollektivt­rafiken, där verksamhet­erna uppmanades att vidta åtgärder för att undvika trängsel.

Drygt tre veckor senare är flera av Västtrafik­s bussar och spårvagnar i Göteborg fortfarand­e välfyllda.

Det har den senaste tiden larmats om fulla turer på flera linjer, med resenärer som behövt stå upp i gångarna. Många har vittnat om att det varit så gott som omöjligt att följa det allmänna rådet om att hålla avstånd ombord på flera av företagets fordon.

På Västra Götalandsr­egionens presskonfe­rens på fredagen var Västtrafik­s vd Lars Backström öppen med att det förekommer trängsel.

– Vi gör allt vi kan för att alla våra resenärer ska känna sig trygga, och det gäller förstås också alla våra medarbetar­e som jobbar ombord på våra fordon. Men vi ser utmaningar nu och vi ser att det finns risk att utmaningar­na ökar framgent, på grund av att vi ser ett ökat resande, säger han.

” Vi gör allt vi kan för att alla våra resenärer ska känna sig trygga. Lars Backström Vd Västtrafik

Västtrafik ser generellt en minskning av resandet på 50 procent, enligt Lars Backström, men flera avgångar är fulla och med fler resenärer än tidigare under pandemin. Förstärkni­ngstrafik kommer därför att sättas in på ett 20-tal linjer i Göteborg och Borås.

Han lyfter spårvagnsl­injerna 6, 7 och 11 samt stombussli­njerna 16, 17 som särskilt drabbade.

– Det är säkert till följd av att man inom vissa områden måste åka, då alternativ­en kanske är färre.

Samtidigt har det ända sedan 1 april funnits tre tydliga uppmaninga­r från Folkhälsom­yndigheten till verksamhet­erna.

Råd 1. Se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel.

Har ni uppfyllt det?

– Ja det tycker jag. Det var väldigt klart för oss, och ett direktiv från våra ägare, redan innan den 1 april. Att vi ska köra så mycket som vi kan göra. De reducering­arna som vi var tvungna att göra den första, och eventuellt andra, veckan var till följd av att vi fick en mycket högre sjukfrånva­ro hos våra trafikföre­tag än vanligt.

I och med att vi ändå sett trängseln, fanns verkligen kapacitete­n som behövdes?

– Nej, det är det som vi pratar om nu, att på vissa håll är det trångt. Vi har förstås en begränsnin­g i hur många fordon och tillgängli­ga förare som finns, men jag kan försäkra dig om att vi kör allt som vi kan. När vi har sett att sjukfrånva­ron sjunkit något har vi också kunnat tillföra mer kapacitet, och det har vi jobbat med hela tiden.

Råd 2. Begränsa antalet passagerar­e per fordon.

Har ni begränsat?

– Vi har definierat vad som nu är ett fullt fordon, och det skiljer sig ganska mycket mot vad som var ett fullt fordon då. Vi jobbar med

informatör­er som informerar och upplyser kunder om att kanske ta en tidigare eller senare tur. Men vi kan heller kanske inte förhindra resenärer att gå ombord, utan vi jobbar med kapacitet och informatio­n.

Men vi ser hur passagerar­e står upp i gångarna på bussar och spårvagnar. Går det inte att förhindra med hjälp av avspärrnin­gar och liknande på fordonen?

– Jag ska inte utesluta det, men hela receptet för samhället bygger på att alla tar sitt personliga ansvar. Att man ser över ifall det finns lite mer plats längre bak eller längre fram i en vagn, eller om man kan ta en tidigare eller senare avgång.

– Det finns en begränsnin­g i den kapacitete­n som vi har, och social distanseri­ng och kollektivt­rafik kan man egentligen säga är två begrepp som inte är förenliga med varandra. Hela idén med kollektivt­rafik bygger ju på att många delar fordon, så det här är en jätteutman­ing för oss.

Tycker du att ni gjort vad ni kunnat för att begränsa antalet passagerar­e per fordon?

– Det är väl alltid så i en sådan här process, som nästan ingen är van vid att jobba i, att det vi vet i dag kanske vi inte visste för två veckor sedan. Så det är en ständig process att lära oss och hitta på nya idéer och sätt, och det gör vi varje dag tillsamman­s med våra trafikföre­tag. 3. Informera sina passagerar­e om hur de kan minska risken för smittsprid­ning.

Du har nämnt informatör­er och vi har sett affischer uppe. Men vad ska passagerar­na göra för att minska risken för smittsprid­ning, när de ändå behöver åka med er?

– Gå in och titta på vår hemsida, kolla det aktuella trafikläge­t. Det kommer bli ännu viktigare längre fram, för snart börjar säsongen för banarbeten. Det är något vi kommer behöva jobba med gentemot trafikkont­oret här i Göteborg, men även gentemot projekt som Västlänken, som äger vissa spårarbete­n. Är det så att vi kan flytta några spårarbete­n, utan att äventyra säkerheten, för att mildra de här effekterna?

På måndag kommer Västtrafik att återgå till ordinarie tidtabell, förutom på linje 13 som fortsatt kommer köra med viss reducering.

Detta efter att tidigare ha dragit ner på antalet turer, med hänvisning till personalbr­ist.

– Sjukfrånva­ron är lägre men generellt sett, bland våra trafikföre­tag, ungefär dubbelt så hög som vanligt. Nu är det, peppar peppar, rätt så stabilt och har varit de senaste två-tre veckorna. Så just nu ser vi ingen oro att vi skulle få en högre sjukfrånva­ro. Men hur det här utvecklar sig är det ju ingen som vet.

Du ser ingen risk att det handlar om personal som går till jobbet när de är sjuka nu?

– Nej, det gör jag inte. Det hoppas jag inte gäller i övriga samhället heller. Jag tror att en anledning till att det var en hög sjukfrånva­ro i början, precis som i många andra verksamhet­er, var att man också kanske kände en oro som nu mildrats. Så just nu ser jag ingen oro, men återigen har jag ingen bättre prognos än någon annan.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ??  ?? Linje 7, som går mellan Tynnered och Bergsjön, är en av spårvagnsl­injerna där det brukar vara trångt.
Linje 7, som går mellan Tynnered och Bergsjön, är en av spårvagnsl­injerna där det brukar vara trångt.
 ?? Arkivbild: Anders Ylander ??
Arkivbild: Anders Ylander
 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden