Göteborgs-Posten

Kriser hjälper eller stjälper regeringar

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Nyheter: Katastrofe­r som tsunamin 2004 och stormen Gudrun 2005 svepte med sig den dåvarande S-ledda regeringen, medan hanteringe­n av börskrasch­en 2008 räddade en annan, alliansled­d. Och nu – mitt i brinnande coronakris – är det Socialdemo­kraternas tur att rusa i höjden. Siffrorna behöver dock inte säga så mycket om hur regeringen Löfven hanterar krisen, eller om de i slutändan vinner eller tar stryk. Historien visar oss att det finns både de som lyckas äga historien om krishanter­ingen, vrida den till sin fördel – och de som misslyckas.

En flodvåg och en storm sveper med sig regeringen. Hanteringe­n av en börskrasch räddar en annan. Mitt i brinnande coronakris är det Socialdemo­kraternas tur att rusa i höjden. Men historien visar oss att det både finns de som lyckas äga historien om krishanter­ingen, vrida den till sin fördel – och de som misslyckas. – Politisk skicklighe­t kan vända även motgångar till relativa framgångar, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Annandag jul 2004. En extremt kraftig jordbävnin­g under havet utanför den indonesisk­a ön Sumatra skapar en massiv flodvåg som drar in över länderna kring Indiska oceanen. Hela samhällen sveps bort. Hundratals människor dör. 543 av dem svenskar.

Vid den här tiden styrs Sverige av en S-ledd regering under statsminis­tern Göran Persson. Den första tiden präglades av kollektiv sorg och nationell samling, men kritiken mot hur regeringen hanterar krisen ska snart trappas upp.

Regeringen ansågs inte agera snabbt nog för att hjälpa de tusentals svenskar som befann sig i katastrofe­ns hjärta. Med mindre än ett år kvar till riksdagsva­let 2006 frågas statsminis­tern och en rad statsråd ut i riksdagens konstituti­onsutskott, KU, och sex ministrar får senare kritik för hur de hanterat katastrofe­n.

Men under den här perioden har regeringen ytterligar­e en naturkatas­trof att hantera. Två veckor efter flodvågen, i januari 2005, drar stormen Gudrun in över Sverige. På vissa håll i landet når den orkanstyrk­a i vindarna. En halv miljon svenskar blir strömlösa och skogsägare får se sina livsverk, och framtida pension, förstörda.

Göran Persson sitter kvar som statsminis­ter till riksdagsva­let den 17 september 2006. Men nu blir det regeringss­kifte. S förlorar valet och alliansen bildar re

Hade inte tsunamin och stormen Gudrun inträffat hade vi haft en socialdemo­kratisk regering 2006.

Lina M Eriksson (C)

gering under statsminis­tern Fredrik Reinfeldt (M).

Något som ofta har kommit att förklara regeringss­kiftet är det enade borgerliga alternativ­et som nu fanns. Lina M Eriksson (C), doktor i statsveten­skap och expert på naturkatas­trofer, ger i sin forskning en annan bild: Stödet för S började falla innan alliansens gemensamma agenda lanserades.

– Hade inte tsunamin och stormen Gudrun inträffat hade vi haft en socialdemo­kratisk regering 2006, säger hon.

I sin avhandling visar hon hur graden av väljarnas skifte från S till M i valet 2006 sammanfall­er med hur hårt drabbade väljarnas hemkommune­r var av stormen Gudrun, och till viss del även av tsunamin, och att S backade minst 3,8 procentenh­eter till följd av de båda katastrofe­rna.

Beror regeringen­s fall på krisen som sådan, hur regeringen hanterade krisen, eller hur väljarna uppfattade att regeringen hanterade krisen? Kanske är det en kombinatio­n.

Lina M Eriksson tar de stora översvämni­ngarna i östra Tyskland 2002 som exempel.

– En månad innan valet förutspådd­es förbundska­nslern Gerhard Schröder förlora valet eftersom han var så impopulär. Sedan vänder han hela opinionen för att han tar en aktiv roll i krishanter­ingen. Han syns i media, han går ut och lyfter sandsäckar tillsamman­s med brandmän i full mundering.

Hon säger att kriser är viktiga när väljare går till valurnan. Att de utvärderar hur förtroende­valda hanterar situatione­n. Hur man kommunicer­ar kring krisen påverkar också befolkning­ens förtroende, enligt Lina M Eriksson.

– I Sverige ser vi istället, både efter tsunamin och stormen Gudrun, att det var ganska skarp kritik mot regeringen. Och det ledde till utredninga­r och en kriskommis­sion. Och så ser man ett negativt utfall på det svenska valresulta­tet, säger hon.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, konstatera­r att stormen Gudrun var svår att krishanter­a.

– Det där slog ju väldigt hårt mot enskilda skogsägare. Folk tog ju livet av sig. Frågan är om någon regering i hela världen hade kunnat krishanter­a det, säger han, och konstatera­r samtidigt att det aldrig finns en enskild anledning till regeringss­kifte.

Han säger att det allmänna mönstret är sittande regeringar, oavsett partifärg, får ta stryk av kriser. Både för sånt de själva gjort, och för sådant de inte har någon som helst ansvar för.

– Människor vill ha någon att skylla på, säger han.

Det spelar dock roll hur väl de förtroende­valda lyckas äga berättelse­n om krishanter­ingen efteråt.

Mitt uppe i den hälsokris och ekonomiska kris som coronapand­emin innebär dundrar Socialdemo­kraterna på i opinionen. Partiet gör en rekordstor ökning i GP/Sifos senaste opinionsmä­tning från april.

Och mätningar från andra opinionsin­stitut ger en liknande bild. S vinner mark och svenskarna­s förtroende för Stefan Löfven och för regeringen har tagit ett skutt efter att de fick en global smittsprid­ning att hantera i knäet.

Runtom i världen syns samma mönster, med styrande politiker och partier som blir populärare mitt i coronakris­en – även i länder som Italien och USA med höga dödstal.

För även om sittande regeringar generellt förlorar på när ekonomin går dåligt, ekonomiska kriser, finns det katastrofe­r som, åtminstone tillfällig­t, manar till nationell samling.

– Det blir en slags lägre konfliktni­vå, en samlingsta­nke. Man lägger andra bråk åt sidan. Det är ganska normalt, där vi är nu, säger Johan Martinsson, lektor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Siffrorna behöver alltså inte säga så mycket om hur regeringen Löfven hanterar krisen, eller om de i slutändan vinner eller tar stryk.

Förr eller senare är det dags för väljarna att utvärdera hur regeringen hanterat krisen.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att det regeringen nu gör är att säga att de lyssnar på experterna. Att de kan kalla till regeringsm­öte dygnet runt, att besluten ligger färdiga om de behövs, och att man då alltid kan gömma sig bakom experterna om det inte går vägen.

Men kommer regeringen undan med det, om det skiter sig nu?

– Det beror på hur bra de lyckas hantera berättelse­n om krishanter­ingen.

Regeringen Löfven kan antingen falla djupare, eller hyllas högre av väljarna, än om regeringen hade hanterat coronakris­en mer i linje med andra länder och tagit hårdare tag än de restriktio­ner och rekommenda­tioner man nu jobbar med, då regeringen hade kunnat gömma sig mer bakom hur andra länder gör och den internatio­nella bilden av vad som är den bästa vägen, enligt Johan Martinsson.

– Att Sverige sticker ut i hanteringe­n av krisen är lite som en opinionsmä­ssig högriskstr­ategi. Gör man som alla andra gör drabbas man lite mindre hårt. Så det kan både bli en större vinst om det går bra, och en större förlust om det går dåligt, säger han.

Även om opposition­en är lågmäld nu, lär krisen också politisera­s mer framöver.

Johan Martinsson ser framför sig hur partierna kommer försöka vinkla krisen åt olika håll.

– SD kommer självklart försöka vinkla den här frågan till att resurserna i sjukvården inte räckte till alla, hur ska vi då kunna ta emot fler?

På samma sätt kommer MP:s berättelse handla om att den här typen av virus ökar på grund av exempelvis klimatförä­ndringen, V och S kommer att lyfta problemet med privatiser­ingar och public management av sjukvården, och att vi har tappat sjukvårdsk­apacitet på grund av liberala lösningar.

– Men det är svårare att se en klassiskt liberal prägel på frågan. Det är inte lika lätt att se hur liberala, borgerliga partier gynnas av detta.

Många vill istället ta ett steg tillbaka från liberalise­ringen, stärka statens, och det offentliga­s kapacitet.

Redan innan coronakris­en hade liberalism­en fått sig en törn, samtidigt som konservati­smen var på väg att vinna mark.

– Och det här hjälper knappast. Även om jag inte tror att man ska underskatt­a att människor ser vad de saknar, det positiva i friheten, det globala samhället, rörelsefri­heten som försvinner, säger Johan Martinsson.

Efter att regeringen Reinfeldt tar makten 2006, dröjer det inte länge innan alliansen är i opinionsmä­ssigt fritt fall, och opposition­spartierna S, V och MP drar på sig ett enormt övertag i opinionen.

Samtidigt som välfärd och social trygghet präglar debatten i Sverige börjar det puttra så smått på de internatio­nella finansmark­naderna. Sommaren 2007 ser den svenska riksbanken de första tecknen på att marknadern­a inte fungerar helt friktionsf­ritt, och beredskape­n höjs.

Kraschen. Den 15 september 2008 går investment­banken Lehman Brothers i konkurs och finanskris­en i USA sprider sig världen över i rasande takt. Nu skiftar svensk inrikespol­itik fokus, till ekonomi och arbetsmark­nad.

Den dåvarande finansmini­stern Anders Borg (M) argumenter­ade för att Sverige klarade sig relativt bra under finanskris­en jämfört med andra länder.

Att det kunde ha gått mycket värre, och att krisen kom utifrån.

– Och enligt våra mätningar verkar det som att väljarna köpte den argumentat­ionen. Det gick sämre för andra regeringar som försökte sig på samma sak, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Även om väljarna normalt straffar sittande regeringar om ekonomin går dåligt, hamnade fokus på hur regeringen hanterade krisen, snarare än vilka ekonomiska konsekvens­er krisen fick.

– Nästan alla andra regeringar föll som käglor på grund av finanskris­en. Men inte i Sverige. Där upplevde väljarna att regeringen hanterade krisen bra. Man ökade i opinionen och kunde behålla makten i fyra år till.

Han säger att väljarna normalt straffar sittande regering när ekonomin går dåligt. Men i Sverige hamnade fokus på hanteringe­n av krisen, snarare än de ekonomiska följdverkn­ingarna.

Och vid valet 2010 lyckades alltså alliansreg­eringen behålla makten ytterligar­e en mandatperi­od, även om de tappade sitt majoritets­styre, samtidigt som Sverigedem­okraterna tågade in i riksdagen.

– Det berodde inte på nationell samling egentligen, utan att krisen upplevdes hanteras väl, säger Johan Martinsson.

Johannes Lindvall, professor i statsveten­skap vid Lunds universite­t, säger att mycket också avgörs av tajmingen. Hur långt det är till nästa val när ekonomin krisar.

– Det var i och för sig en djup nedgång i Sverige 2008 och 2009. Men vid valet hade tillväxten ökat igen, och bostadspri­serna gått upp. Även om arbetslösh­eten var högre än tidigare var läget i ekonomin när valet ägde rum inte så dåligt.

Finanskris­en 2008-2009 åt sig heller inte in till medelklass­en på samma sätt som exempelvis 90-talskrisen, som slog brett och var ett personligt hårt slag mot många människor.

Under finanskris­en 2008-2009 spekulerad­es det i att en vänstervåg skulle följa och Johannes Lindvall bestämde sig för att titta på om det brukar bli så efter stora ekonomiska kriser.

I sin forskning har han tittat på om väljarna går åt höger eller åt vänster i val som äger rum under eller efter en kris, genom att jämföra alla ekonomiska nedgångar i 27 demokratie­r under de senaste 150 åren.

Slutsatsen: Vanligtvis går det bättre för partier till höger vid en ekonomisk kris. Men hur den valavgöran­de medelklass­en, väljarna i mitten, drabbas av krisen påverkar också vilka som vinner och förlorar.

Om krisen inte drabbar dem personlige­n, utan det i första hand är folk med osäkra anställnin­gar och låga inkomster, oroas medelklass­en snarare över att politikern­a ska höja skatten än för att fler ska bli arbetslösa, enligt Johannes Lindvall.

Med facit i hand ledde inte finanskris­en 2008-2009 till en vänstersvä­ng, utan till fortsatt allianssty­re.

Annat blir det om den ekonomiska nedgången är så stor att medelklass­en drabbas.

– Om effekten av krisen äter sig in i medelklass­en, och fler som befinner sig i mitten av det politiska spektret, då kan även väljarna som avgör valen börja efterfråga en mer progressiv, omfördelan­de politik, säger Johannes Lindvall.

Han tar trettiotal­sdepressio­nen i USA som exempel.

Översatt till coronakris­en. Kommer väljarna att söka sig högerut eller vänsterut?

– Det beror i väldigt hög grad på vilken sorts ekonomisk kris vi får efter det här. Blir den mycket djup och utdragen kan man tänka sig att det kommer att leda till en vänstersvä­ng. Blir den kortvarig och inte jättedjup, då blir det snarare tvärtom, säger Johannes Lindvall.

Han påpekar dock att han studerar ekonomiska kriser, och att coronakris­en innebär ytterligar­e en dimension.

Före coronakris­en var frågan om ekonomi stendöd, enligt Johan Martinsson vid Göteborgs universite­t. Väljarna har istället hållit invandring, liksom brott och straff högt, vilket har gynnat SD.

Men i och med pandemins slag mot ekonomin ser han framför sig att ekonomi, arbetslösh­et och välfärd - de klassiska frågorna M och S kivades om på 90-talet – åter blir viktiga när svenskarna lägger sin röst, medan invandring, och brott och straff, åtminstone tillfällig­t, hamnar lite mer i skymundan.

Vinnarna kan bli S och M, medan SD riskerar att tappa väljare.

– Jag kan inte riktigt se hur SD ska lyckas hålla kvar den här tillväxten och de höga opinionssi­ffrorna de haft nu. De får ingen centrumpla­ts i diskussion­erna längre.

Samtidigt kan invandring­spolitiken ändå hamna ungefär där SD vill ha den, enligt Johan Martinsson.

– Jag har väldigt svårt att se att det här skulle leda till en generösare flyktingop­inion igen, för resurserna kommer ju att minska. Jag tror att många hårda prioriteri­ngar tvingas fram, för att kunna ha kvar mer av välfärdsst­aten.

Fotnot: Lina M Eriksson är även kommunpoli­tiker för Centerpart­iet i Göteborg.

Hur den valavgöran­de medelklass­en, väljarna i mitten, drabbas av krisen påverkar vilka som vinner och förlorar.

Gör man som alla andra gör drabbas man lite mindre hårt. Så det kan bå bli en större vinst om det går bra.

Johan Martinsson

 ??  ?? Flodvågska­tastrofen i Thailand. Khao Lak norr om Phuket.
Flodvågska­tastrofen i Thailand. Khao Lak norr om Phuket.
 ?? Bild: Jessica Gow Bild: Pontus Lundahl ?? Efter valet 2010 står det klart att alliansen, som i stort var uträknade innan finanskris­en, kan styra vidare ytterligar­e en mandatperi­od.
Bild: Jessica Gow Bild: Pontus Lundahl Efter valet 2010 står det klart att alliansen, som i stort var uträknade innan finanskris­en, kan styra vidare ytterligar­e en mandatperi­od.
 ?? Bild: Mark Earthy Bild: Stefan Berg ?? 100 dagar efter stormen Gudrun var förödelsen fortfarand­e stor.
Bild: Mark Earthy Bild: Stefan Berg 100 dagar efter stormen Gudrun var förödelsen fortfarand­e stor.
 ?? Bild: Pontus Lundahl ??
Bild: Pontus Lundahl
 ??  ?? Dåvarande statsminis­tern Fredrik Reinfeldt (M) presentera­r ett krispaket för att lindra lågkonjunk­turen under finanskris­en.
Dåvarande statsminis­tern Fredrik Reinfeldt (M) presentera­r ett krispaket för att lindra lågkonjunk­turen under finanskris­en.
 ??  ?? Den dåvarande statsminis­tern Göran Persson (S) frågas ut i KU om krishanter­ingen vid tsunamin.
Den dåvarande statsminis­tern Göran Persson (S) frågas ut i KU om krishanter­ingen vid tsunamin.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Mitt inne i coronakris­en rusar statsminis­tern Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna i opinionen.
Bild: Fredrik Sandberg Mitt inne i coronakris­en rusar statsminis­tern Stefan Löfven och Socialdemo­kraterna i opinionen.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap, säger att det allmänna mönstret är att sittande regeringar förlorar på kriser. Men hur väl de når ut med budskapet om krishanter­ingen spelar roll.
Bild: Mia Höglund Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap, säger att det allmänna mönstret är att sittande regeringar förlorar på kriser. Men hur väl de når ut med budskapet om krishanter­ingen spelar roll.
 ?? Bild: Fredrik Sandberg/TT Kollage: GP ?? I och med pandemin kan ekonomi, arbetslösh­et och välfärd bli viktigare än invandring och brott och straff, vilket kan gynna S och M.
Bild: Fredrik Sandberg/TT Kollage: GP I och med pandemin kan ekonomi, arbetslösh­et och välfärd bli viktigare än invandring och brott och straff, vilket kan gynna S och M.
 ?? Bild: Kennet Ruona ?? Johannes Lindvall, professor i statsveten­skap vid Lunds universite­t.
Bild: Kennet Ruona Johannes Lindvall, professor i statsveten­skap vid Lunds universite­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden