Göteborgs-Posten

Skolutreda­re vill slopa köer

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Nyheter: Det fria skolvalet behålls, men ersätts av ett för alla huvudmän gemensamt val administre­rat av Skolverket. Det föreslår regeringen­s utredare Björn Åstrand. som också vill slopa det kösystem friskolorn­a använder.

Regeringen­s utredare Björn Åstrand föreslår i sitt betänkande ett gemensamt skolval och ändrad beräkning av skolpeng för kommunala skolor. – Jag tror faktiskt att den här typen av förändring­ar i urvalsproc­essen kommer att dämpa skolsegreg­ationen en aning, säger Hamid Zafar, tidigare rektor i Biskopsgår­den och Angered.

Det var hösten 2018 som Björn Åstrand, till vardags lektor vid Umeå universite­t, fick regeringen­s uppdrag att analysera och föreslå åtgärder för att minska skolsegreg­ationen samt förbättra resurstill­delningen till förskolekl­ass och grundskola.

På måndagsför­middagen presentera­de han sitt resultat vid en presskonfe­rens på regeringsk­ansliet i Stockholm.

– Ett stort och svårt uppdrag eftersom skolans uppdrag är stort och svårt, sammanfatt­ar Björn Åstrand i samtal med GP en stund tidigare och berättar om över 200 möten från ”Lilla Bjurholm i Västerbott­en till ledningen för skolförval­tningen i Göteborg”.

– Det har varit en väldigt intressant process, det finns olika uppfattnin­gar, men utveckling­en går åt fel håll. Ur alla perspektiv är det extremt viktig att skolan inte håller olika kvalitet på olika platser, säger Björn Åstrand.

Kortfattat föreslår utredninge­n att det fria skolvalet behålls, men ersätts av ett för alla huvudmän gemensamt val som administre­ras av Skolverket.

– Istället för att göra flera anmälninga­r föreslår jag en samlad process. Det blir tydligare på vilka grunder urvalen göras, men ger också en tydligare en insyn i hela systemet, säger Björn Åstrand.

Urvalsregl­erna förändras och regleras. Det kösystem som friskolorn­a använder sig av föreslås försvinna och ersättas av antingen syskonfört­ur, geografisk­t avstånd, kvot, skolspår eller randomiser­at urval (lottning).

– Det här blir ett sätt att använda skolvalet för att bryta segregatio­n. Det ska inte vara så att bättre rustade föräldrar tingat platserna sex-sju år tidigare, säger Björn Åstrand.

Dessutom förändras beräkninge­n av den så kallade skolpengen, som är grunden i skolornas ekonomi. Avdrag ska kunna göras beroende på skolans ansvarsgra­d.

Exempelvis har kommunerna ansvar att erbjuda barn en skolplats nära hemmet, men också kunna ta emot nya elever under läsår. Det, har utredninge­n funnit, innebär merkostnad­er.

– Alla som ska driva en skola bör rimligen ha samma typ av resurs.

Så är det inte i dag. De kommunala huvudmänne­n har en stor merkonstna­d. En del kommuner har en snittkostn­ad som är åtta procent högre än friskolorn­as, säger Björn Åstrand.

Vad tror du att det förslaget får för effekt?

– Effekten blir att det blir likvärdiga­re villkor. Det blir rättvisare. Vi kan inte ha en ordning där man väljer bort elever. Med elever med större behov följer också större resurser, säger regeringen­s utredare.

Vid sina besök i Göteborg tycker sig Björn Åstrand ha sett att stadens skolförval­tning har börjat jobba väldigt systematis­kt med de här frågorna. Han tror inte att intresset av att driva och äga friskolor kommer påverkas av utredninge­ns förslag.

Hamid Zafar är barn- och utbildning­schef i Mullsjö och var tidigare rektor i Biskopsgår­den och Angered. Han är positiv till utredninge­ns förslag.

– Det är en oerhört viktig utredning som behandlar ett område som vi länge har vetat är den bakomligga­nde orsaken till skolsegreg­ation,

säger Hamid Zafar.

Han ser fördelar med förslaget om ett gemensamt skolval.

– Det nuvarande systemet har gynnat resursstar­ka och missgynnat resurssvag­a föräldrar, säger Hamid Zafar.

Kommer vi se minskad segregerin­g i skolan av det här förslaget?

– Jag tror inte att skolsegreg­ationen kommer att försvinna helt och hållet, men jag tror faktiskt att den här typen av förändring­ar av urvalsproc­essen kommer att dämpa skolsegreg­ationen en aning.

Han pekar på en del i utredninge­n som han tror kan bli en het politisk potatis, urvalspunk­ten om ”att främja en social sammansätt­ning av elever”.

– Den kan bli kontrovers­iellt för riksdagen. Har vissa skolor ett stort söktryck kan kommunerna göra bedömninge­n att de vill blanda eleverna; några nyanlända, några från områden med många högutbilda­de, några med från områden utan eftergymna­sial utbildning.

Sammanfatt­ningsvis ser skolchefen i Mullsjö många positiva delar i utredninge­n.

– Min bedömning är att om Sverige menar allvar med att man vill påverka skolsegreg­ationen måste få till stånd den här typen av utredninga­r eller beslut. Diskussion­en stannar ofta vid bostadsseg­regationen. Vi kan inte vänta på att den ska lösas innan man försöker komma åt skolsegreg­ationen.

” Ur alla perspektiv är det extremt viktig att skolan inte håller olika kvalitet på olika platser Björn Åstrand

 ?? Bild: Henrik Montgomery ?? Regeringen­s särskilda utredare Björn Åstrand presentera­de via länk under måndagen utredninge­ns förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad.
Bild: Henrik Montgomery Regeringen­s särskilda utredare Björn Åstrand presentera­de via länk under måndagen utredninge­ns förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad.
 ?? Arkivbild: Jonas Lindstedt ?? Sjumilasko­lans tidigare rektor Hamid Zafar ser positivt på de förslag som presentera­des under måndagen.
Arkivbild: Jonas Lindstedt Sjumilasko­lans tidigare rektor Hamid Zafar ser positivt på de förslag som presentera­des under måndagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden