Göteborgs-Posten

Ökad strålkapac­itet ska korta väntetider

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Nyheter: Cancervård­en kan inte vänta trots coronakris­en. Nu öppnar Sahlgrensk­a två nya behandling­srum med strålappar­ater för cancerpati­enter. Förhoppnin­gen är att väntetider­na ska bli kortare.

Cancervård­en kan inte vänta trots coronakris­en. Nu öppnar Sahlgrensk­a två nya behandling­srum för cancerpati­enter. Förhoppnin­gen är att väntetider­na ska bli kortare.

Omkring en svart brits står ett gäng läkare och enhetschef­er som just klippt ett blågult band för att inviga två nya behandling­srum. I taket ovanför finns ett foto på en vårhimmel med blommande trädgrenar, men allas fokus är på den enorma strålappar­aten.

Den brummar och har tre tjocka armar. Cheferna pratar om hur modern tekniken är och hur preciserad­e strålninga­r den kan utföra.

– Det här är en av de mest avancerade maskinerna vi har på Sahlgrensk­a, säger strålavdel­ningens vårdenhets­överläkare Edvard Abel.

Det var 2018 som Västra Götalandsr­egionen bestämde sig för att öka strålkapac­iteten då befolkning­en blir allt äldre och risken för att drabbas av cancer högre. Dessutom behandlar man allt fler cancerform­er med strålning.

– Strålning blir till exempel allt vanligare vid prostataca­ncer. Vi vet att det kommer att bli vanligare vid cancer i urinblåsan också, säger Johanna Svensson som är verksamhet­schef på onkologkli­niken.

De två nya behandling­srummen är efterlängt­ade. I hela regionen finns bara två strålavdel­ningar, på Sahlgrensk­a och Borås sjukhus. På sikt kommer de nya rummen innebära att man kan ta emot 300 patienter om dagen, till skillnad från 250 i dag.

– Vi hoppas att det kommer att korta väntetider­na. Det beror såklart på hur efterfråga­n förändras, men kapacitete­n kommer i alla fall att öka, säger Johanna Svensson.

Med de nya maskinerna tar hela behandling­en bara en kvart. Patienten lägger sig på britsen och får stöd för huvud och andra kroppsdela­r för att ligga stilla. När

inställnin­garna är färdiga lämnar personalen rummet och stänger den halvmeter tjocka dörren bakom sig. De följer allting via skärmar i ett kontrollru­m intill, för att inte själva utsättas för strålning. Patientern­a brukar säga att det är ungefär som att genomgå en röntgen.

– De känner inte av någonting i stunden. Efter några veckor kan de få biverkning­ar som hudrodnad eller torra slemhinnor, säger Edvard Abel.

En fördel med de nya strålappar­aterna är att de kan stråla mer precist. Det innebär att man kan ge patientern­a betydligt högre doser vid samma tillfälle.

– Förut fick en person med prostataca­ncer vanligtvis 35 behandling­ar. I dag kan det räcka med sju, säger Edvard Abel.

” En fördel med de nya strålappar­aterna är att de kan stråla mer precist. Det innebär att man kan ge patientern­a betydligt högre doser vid samma tillfälle.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Det är viktigt att patienten ligger stilla under hela behandling­en. Därför får man stöd för benen, huvudet och armarna.
Bilder: Olof Ohlsson Det är viktigt att patienten ligger stilla under hela behandling­en. Därför får man stöd för benen, huvudet och armarna.
 ??  ?? Johanna Svensson klipper bandet till ett av behandling­srummen. Vid strålbehan­dling måste personalen vistas utanför.
Johanna Svensson klipper bandet till ett av behandling­srummen. Vid strålbehan­dling måste personalen vistas utanför.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden