Göteborgs-Posten

Ingen Hellström på Ullevi i år

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Kultur: Beskedet har dröjt men nu står det klart att det inte blir någon Håkan Hellström på Ullevi i sommar. Alla fyra konserter flyttas fram till augusti 2021.

Beskedet var förstås lika väntat som beslutet var oundviklig­t. Coronan tränger ut Håkan Hellström från Ullevi. Absolut ingenting talar dessutom för att vare sig Iron Maiden eller Rammstein blir av.

Så det är bara att göra sin matte. 4 x Håkan, 2 x Rammstein + 2 x Summerburs­t + 1 x Iron Maiden. Det är lika med nio inställda Ullevi-kvällar och därmed så mycket som drygt 900 miljoner förlorade intäkter till Göteborgs turistnäri­ng. Kanske upp emot en miljard.

Det innebär med all sannolikhe­t förlorade anställnin­gar. Kanske konkurser. Det betyder också att Göteborgs självbild, lagom till jubileumså­ret 2021, har åkt på en rejäl stukning. Vad händer med en evenemangs- och turiststad när allt ställs in? Vad händer med oss som bor här när vi tvingas leva i en gråare vardag där de där magiska kvällarna av samhörighe­t och eufori inte fyller på vår energibank? Hur kommer vi att må av att gå in i hösten med en vaskad sommar i bagaget? Svaret är tyvärr att vi lär må skit. Jag är övertygad om att coronan, med allt vad den innebär, kommer rista djupa ärr i alla människor. Vi kommer att få hantera en slags posttrauma­tisk stress långt efter det mest akuta läget är över.

Hälsa och ekonomi är grundlägga­nde, men på sikt skaver pandemin fast en nedstämdhe­t, rentav en sorg i oss, över allt det som inte blev av. Människor behöver träffas, behöver gemensamma upplevelse­r. Det är därför kultur och evenemang är så mycket mer än en slogan i en turistbros­chyr. Konserter, fotbollsma­tcher och fester för oss samman. De skapar ett kitt av delade känslor. Ta bort det under en alltför lång tid och vi kommer att skrumpna inifrån och ut.

Det blir alltså tyst juni-juli-augusti i Göteborg. Ingen vet om det stannar där. Ingen kan skriva under en försäkran om att vi får en konsertsom­mar på Ullevi ens nästa år.

Forskaren och bioetikern Zeke Emanuel menade nyligen i en uppmärksam­mad intervju i New York Times att det knappast är aktuellt med några folksamlin­gar, och därmed större konserter, förrän tidigast hösten 2021. För mig som musikälska­re, och för musikbrans­chen, är det ingenting annat

” Konserter, fotbollsma­tcher och fester för oss samman. De skapar ett kitt av delade känslor. Ta bort det under en alltför lång tid och vi kommer att skrumpna inifrån och ut.

än en avgrund som öppnar sig. Tillbaka till Håkan Hellström. Håkan Hellström & Co har förberett sig för de fyra Ullevikons­erterna sedan september förra året. Det är som alla förstår ett enormt maskineri att få upp en sådan här produktion på scen. Det är allt från att låtarna ska sättas i replokalen till att förbereda scenbygge, ljus, ljud, videor och animatione­r, gästartist­er och allt annat.

Det är många arbetstimm­ar som nu går till spillo. Och med det pengar. Man kan förstås säga att det inte drabbar någon fattig, Håkan Hellström kommer ha bröd på bordet även i höst. Men då glömmer man bort att det är väldigt många fler människor än Hellström inblandade, som har helt andra marginaler i sin ekonomi.

Men framförall­t är det nog en tung suck av besvikelse som hörs över taken just nu. Efter den här våren hade vi verkligen behövt en Håkan-sommar. Vi får verkligen, verkligen hoppas att det blir som han säger det – nämligen party 2021.

 ?? Arkivbild: Anna Svanberg ?? Håkan Hellström i sin tröja från Härlanda fängelse. Nu är frågan när han och fansen släpps ut på Ullevi igen. Kan någon garantera oss en konsertsom­mar ens 2021?
Arkivbild: Anna Svanberg Håkan Hellström i sin tröja från Härlanda fängelse. Nu är frågan när han och fansen släpps ut på Ullevi igen. Kan någon garantera oss en konsertsom­mar ens 2021?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden