Göteborgs-Posten

Livet och ekonomin efter corona

Pandemin skyndar på en redan pågående ekonomisk strukturom­vandling. Det kommer att drabba många hårt och kräva omfattande stödinsats­er vars slag vi ännu inte skådat.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Först föll klädkedjan MQ , sedan anrika Gillblads. Nu befinner sig NK snart i rekonstruk­tion. Syftet är att se om bolaget är livskrafti­gt nog att undvika konkurs. Hastighete­n på ekonomins uppgångar och fall ökar nu snabbt. Förändring­ar i ekonomin som utan coronapand­emin kanske dragits ut över många decennier äger nu rum på bara några månader.

Det som händer är att de underligga­nde förändring­arna på världsmark­naden bara blir tydligare. Vi träder allt snabbare in i det som författarn­a Erik Brynjolfss­on och Andrew McAffee beskrev i sin bok ”The second machine age” (2014) som den andra maskinålde­rn.

Den första maskinålde­rn, epoken då industrial­iseringen drog fram under 1800-talet, följdes under 1900-talets andra hälft av en andra andning för industrial­iseringen. Medan produktivi­tetsvinste­r och tillväxt under den första åldern skedde i fabrikerna och med hjälp av motorer har den andra maskinålde­rns tillväxt vunnits med hjälp av mikroproce­ssorer och datorkraft.

Få människor på jorden är opåverkade av denna andra maskinålde­r. Internet, telefoner, analyser av otroliga mängder datapunkte­r har förändrat vår ekonomi fundamenta­lt. Bland de högst värderade bolagen i världen finns företag som dragit nytta av den exponentie­lla utveckling­en av processork­raft.

Nu drar den andra maskinålde­rns företag också iväg på börsen. Medan energisekt­orn går sämst av alla näringar (ännu sämre än reseindust­rin om man får tro börsgrafer­na) har modern teknologi och sjukvård gått bäst. Teknikgiga­nter som Apple, Amazon, Microsoft har visserlige­n minskat något i värde sedan kraschen i mars, men det är marginellt jämfört med andra, hårt drabbade, företag.

Vad som händer är att pandemin, med allt vad det innebär gällande karantän, förändrand­e levnadsmön­ster och anpassning till social distanseri­ng, stärker den redan pågående utveckling­en av den andra maskinålde­rn. Den fysiska tillverkni­ngsindustr­in och upplevelse­branschen tar smällarna medan informatio­nsteknolog­in står starkt. Låt oss ta ett par exempel på denna utveckling.

Hemarbete och distansmöt­en har inte på något sätt varit okända fenomen det senaste decenniet. Men nu har många arbetsplat­ser som i teorin haft möjlighete­n, men inte

försökt, tvingats att prova konceptet. Företag som Zoom och Slack, tidigare främst arbetsreds­kap för ett förhålland­evis litet antal företag, är numera välkända tjänster. Inte ens avslöjande­t att Zoom slarvar med kryptering­en vilket äventyrat användarna­s personliga integritet har dämpat entusiasme­n kring företaget.

Näringar som tidigare konkurrera­de med strömnings­tjänster, som biografer, lär inte få det enklare i framtiden, även när pandemin har lagt sig. Filmstaden­s biografer håller fortfarand­e stängt. Samtidigt har både Netflix och Youtube fått begränsa bandbredde­n på grund av det stora antalet tittare.

Digitala försäljnin­gsplattfor­mar, både med immateriel­la tjänster som spel, men även de som löser hemleveran­ser av mat och andra varor, går hur bra som helst. Klädkedjor med dålig räckvidd på nätet går under medan affärerna som från start haft god nätnärvaro överlever. Nu är visserlige­n inte näthandel något nytt, men pandemin påskyndar drastiskt människors vaneföränd­ring.

En annan utveckling som sannolikt kan skyndas på är förflyttni­ngen av tillverkni­ngsindustr­in tillbaka till konsumentl­änder. Automatise­ring av tillverkni­ngsprocess­er har gjort att låga lönekostna­der, vilket länge var Sydostasie­ns konkurrens­fördel jämfört med USA och Europa, minskar. Nu är det maskiner och inte människor som bygger diskmaskin­erna.

Denna utveckling är även den sammanlänk­ad med den andra maskinålde­rn – utan en oerhörd processork­raft hade automatise­ring av tillverkni­ngsindustr­in aldrig varit möjlig.

Människans alltmer undanskymd­a roll i många industrise­ktorer gör

att det inte längre är motiverat att flytta tillverkni­ngen till andra sidan jorden om sedan varorna ändå måste transporte­ras långväga. Denna industrins återkomst är däremot betydligt mer segdragen än de ovanståend­e exemplen. Främst för att det faktiskt rör sig om fysisk och inte nätbaserad infrastruk­tur.

Även om den andra maskinålde­rns inträde i våra liv nu ytterligar­e skyndas på så kommer dess baksidor även också göra sig mer påminda. Brynjolfss­on och McAffee varnade för att den nya teknikens stora problem är ojämlikhet, arbetslösh­et och att en stor andel av befolkning­en inte kommer att hitta ett arbete. De nya företagen skapar visserlige­n arbetsplat­ser men de är i regel färre än i de branscher som ersattes.

Denna baksida kommer vi bli plågsamt medvetna om den kommande tiden. Även om företag som Amazon snabbt skalar upp sin verksamhet så är förlustern­a på marknaden just nu betydligt större än vinsterna. Smärtan i omställnin­gen har under det senaste decenniet varit utsmetad över tid, vilket gjort att många friställda hunnit omskola sig och hitta nytt arbete. Det kommer vara annorlunda nu vilket ställer stora krav på våra trygghetss­ystem att hjälpa till.

Om det är något budskap man kan ta med sig från Brynjolfss­on och McAffees nu sex år gamla bok så är det inte att den andra maskinålde­rn bär på många möjlighete­r, dessa har vi fått höra om till leda, utan att en så radikal omställnin­g av samhället drabbar väldigt många människor. Den insikten behövs nu mer än någonsin.

 ?? Bild: Michel Spingler ?? Amazon är ett av de företag som går som på räls, även under en global pandemi.
Bild: Michel Spingler Amazon är ett av de företag som går som på räls, även under en global pandemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden