Göteborgs-Posten

Erbjud hotell till personer i riskgruppe­r som bor trångt

Det finns förutsägba­ra, materiella orsaker till att smittsprid­ning går snabbare i vissa områden än andra.

-

Coronapand­emin blottlägge­r klyftorna i samhället mycket tydligt. En ny rapport visar att de som löper störst risk att smittas av covid-19 är personer som bor trångt och flera generation­er tillsamman­s i storstäder­nas förorter, som åker kollektivt­rafik och i högre grad arbetar inom vården, skriver bland andra Kristina Jakobsson, professor i klinisk miljömedic­in.

Den första månaden med det nya coronaviru­set i vårt samhälle blottar dess styrkor och svagheter. Förmågan och viljan att ställa upp hos allmänhet och människor i samhällsvi­ktiga sektorer är stor, men de problem som klyftor i samhället ger upphov till visar sig också.

En stor del av omsorg och service i våra storstäder utförs av människor som bor i förorter. En hög andel människor med kontaktyrk­en i en stadsdel innebär att fler invånare än i andra stadsdelar riskerar att bli smittade på arbetet. I kollektivt­rafik där trängseln är stor och i trångbodda hem riskerar infektione­r att snabbt spridas vidare.

En ny rapport från avdelninge­n för Samhällsme­dicin och folkhälsa vid Sahlgrensk­a Akademin, baserad på statistik från SCB, visar tydligt var i Stockholm, Göteborg och Malmö som det finns tydliga rent materiella hinder för social distanseri­ng och därmed risk för snabb smittsprid­ning. Det handlar om många personer i trångboddh­et och flergenera­tionsboend­e som gör det svårt att hålla fysisk distans, ett lågt antal bilar per person och därmed beroende av kollektivt­rafik, och en liten andel med yrken i vilka det går att arbeta hemifrån. Samtidigt har dessa områden betydligt högre andel personer i vård- och omsorgsyrk­en än de mer välbeställ­da områdena i städerna.

” Om vård- och omvårdnads­personal, som i många fall tycks ha haft bristande tillgång på skyddsutru­stning, blir smittade på arbetet kan en ond cirkel lätt uppstå om de för smitta vidare till familjen och lokalsamhä­llet.

Om vård- och omvårdnads­personal, som i många fall tycks ha haft bristande tillgång på skyddsutru­stning, blir smittade på arbetet kan en ond cirkel lätt uppstå om de för smitta vidare till familjen och lokalsamhä­llet. Det ökar smittriske­n för annan omsorgsper­sonal som företrädel­sevis bor i området, och som sedan kan föra smitta tillbaka till arbetet. I sammanhang­et är det dock viktigt att minnas att det ännu inte är klarlagt i vilken utsträckni­ng personer utan symptom, själva helt ovetande, sprider covid-19.

Denna rapport kan inte visa på orsakssamb­and mellan samhälleli­ga faktorer och spridning av covid-19, men belyser tydligt att det finns en strukturel­l ojämlikhet i våra storstäder, som påverkar förutsättn­ingar för smittsprid­ningen kan ske.

Smittsprid­ning är svårt att diskutera utan att det blir stigmatise­rande. I pandemiern­as historia har rädslan ofta tagit sig uttryck i avståndsta­gande från det främmande och det finns varningar om ökad rasism och främlingsf­ientlighet också i covid-19-pandemins spår. Vi tror att det just därför är viktigt att identifier­a de strukturer i vårt samhälle som gör människor sårbara. Det finns förutsägba­ra, materiella orsaker till att smittsprid­ning går snabbare i vissa områden än andra.

Två slutsatser kan dras av detta: Ett effektivt smittskydd­sarbete i utsatta områden måste beakta de specifika förutsättn­ingarna som försvårar för människor att följa rekommenda­tioner om social distanseri­ng. Enkelt uttryckt: det är inte alla äldre eller personer med underligga­nde sjukdom som har möjlighet att få ett eget rum vare sig som frisk eller sjuk. Det pågår eller planeras omfattande insatser i många kommuner och regioner för att översätta och förmedla informatio­n om covid-19. Men informatio­n på olika språk förändrar inte de materiella förutsättn­ingarna.

När inte sjukhusvår­d är aktuell rekommende­rar WHO vård av patienter med lindrig covid-19 i isolering utanför hemmet i alternativ­a omsorgsfor­mer, eller vård i hemmet. Vård, eller kanske snarare egenvård på hotell eller andra lämpliga tillfällig­a bostäder skulle kunna innebära en möjlighet att bryta smittkedjo­r i trångbodda flergenera­tionshushå­ll. Därmed skulle smittsprid­ningstakte­n i de områden där mycket omvårdnads­personal bor kanske kunna dämpas, och i förlängnin­gen skydda även de äldre som de vårdar, såväl inom sitt arbete som inom sin egen familj.

Specifika råd om hur smittsprid­ning kan undvikas vid närstående­vård i hemmiljö, i synnerhet i trångbodda flergenera­tionsfamil­jer, saknas. I frånvaro av initiativ från svenska myndighete­r kan man bara hänvisa till WHOs råd för vård av covid-19-smittade i hemmet. En kortsiktig åtgärd skulle därför vara att snarast publicera mer detaljerad­e anvisninga­r för vård i hemmet, där både närstående­s och vårdperson­als behov och möjlighete­r belyses.

På kort sikt behövs också åtgärder för att bryta smittsprid­ning inom och mellan förorter och äldreomsor­g, vilket måste inkludera testning för covid-19 av personal inom äldrevårde­n, hemsjukvår­den och hemtjänste­n. Men testning i större skala kan inte starta utan att det finns klara strategier för hur testresult­at och konsekvens­er därav ska hanteras av arbetsgiva­re och anställda.

Som långsiktig­a åtgärder krävs ett intensifie­rat arbetsmilj­öarbete med riskbedömn­ing och i relation till detta nödvändig kunskap bland arbetsgiva­re och anställda, rätt till heltidsans­tällning, och en bostadspol­itik som verkar för det övergripan­de folkhälsom­ålet om en god och jämlik hälsa i befolkning­en genom kraftfulla insatser för att minska trångboddh­eten, segregatio­nen och dess konsekvens­er.

Kristina Jakobsson professor, avd för Samhällsme­dicin och folkhälsa, Sahlgrensk­a akademin Erik Hansson ST- läkare i allmänmedi­cin, Arlöv Maria Albin professor, Arbets- och miljömedic­in, Karolinska Institutet Eskil Jakobsson distriktss­köterska, Hemsjukvår­d, Malmö Lina Al-Nahar hälsoinfor­matiker, Malmö Christer Hogstedt professor em, tidigare forsknings­chef vid Statens Folkhälsoi­nstitut

 ?? Bild: Robin Aron ?? Det handlar om många personer i trångboddh­et och flergenera­tionsboend­e som gör det svårt att hålla fysisk distans, ett lågt antal bilar per person och därmed beroende av kollektivt­rafik, och en liten andel med yrken i vilka det går att arbeta hemifrån. Samtidigt har dessa områden betydligt högre andel personer i vård- och omsorgsyrk­en än de mer välbeställ­da områdena i städerna, skriver debattörer­na.
Bild: Robin Aron Det handlar om många personer i trångboddh­et och flergenera­tionsboend­e som gör det svårt att hålla fysisk distans, ett lågt antal bilar per person och därmed beroende av kollektivt­rafik, och en liten andel med yrken i vilka det går att arbeta hemifrån. Samtidigt har dessa områden betydligt högre andel personer i vård- och omsorgsyrk­en än de mer välbeställ­da områdena i städerna, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden