Göteborgs-Posten

Flytta studentfir­andet till hösten

- Moderat skolungdom Göteborg Philip Larsson Moderat skolungdom Göteborg Gustav Magnusson

Studenten är en milstolpe i livet, fylld av känslor, glädje och förhoppnin­gar. På grund av coronakris­en ställs nu firandet in, något många gymnasieel­ever sörjer. I stället för att ställa in firandet bör det flyttas till i höst, skriver bland andra Gustav Magnusson, Moderat Skolungdom Göteborg.

På grund av rådande omständigh­eter har ditt livs bästa dag ställts in. Detta budskap har avgångsele­verna på gymnasiet tagit emot under veckan. Efter tre års slit förtjänar gymnasieel­everna att få utöva sitt traditions­enliga firande, och därför kan vi inte ställa in årets studentfir­ande. I stället bör man skjuta upp firandet till i höst.

Tänk tillbaka på din egen studentdag. Det kanske var en solig dag. Förväntnin­garna höga. Portarna till skolan öppnades och du kunde skymta sina nära och kära – lika spända som du själv. Till sist fick du göra det som så många andra före dig gjort. Nämligen springa ut. Du kunde känna en stolthet över vad du åstadkom under de tre slitsamma gymnasieår­en. Du kände kanske förhoppnin­g inför framtiden. Du kanske skämtsamt blev utsedd till klassens clown eller klassens pluggis.

” Studenten är för många den bästa dagen i livet, men det är även alltså en av de viktigaste dagarna i livet.

Cirka 300 000 gymnasieel­ever får i dag sin undervisni­ng hemifrån, detta för att hindra eller minska spridninge­n av coronaviru­set. Det finns ännu ingen officiell statistik kring hur elever känner inför distansund­ervisninge­n, men det krävs ingen forskare för att förstå att det är en stor omställnin­g. Det är även välkänt bland eleverna att arbetsbörd­an är minst lika hög som tidigare.

Dessutom kan lärare inte längre sätta lika rättssäkra betyg, eftersom de nationella proven har ställts in. Detta gör att lärare saknar betygsunde­rlag som de kan ha räknat med att få in för att kunna sätta rätt betyg på sina elever. Utöver detta har högskolepr­ovet ställts in – något som många ser som en “andra chans” om man inte klarat av att prestera i skolan på grund av exempelvis psykisk ohälsa eller andra skäl. Undervisni­ngen har alltså dels blivit tuffare, men betygen har också blivit mindre rättssäkra.

Att elever inte får det betyg de nödvändigt­vis förtjänar i kombinatio­n med ett inställt högskolepr­ov, leder till att vissa elever inte kommer in på den utbildning de vill och har rätt till.

Utöver den försämrade rättssäker­heten i betygen kommer eleverna som nu tar studenten inte heller uppleva denna dagen.

Studenten är för många den bästa dagen i livet, men det är även alltså en av de viktigaste dagarna i livet. Det är första dagen på resten av livet, en dag som är fylld med känslor, glädje och förhoppnin­g.

Därför menar vi att politiker och andra beslutsfat­tare bör arbeta för att datumet då betygen ges ut förblir oförändrat, men att studentfir­andet skjuts upp på till i höst eller när spridninge­n av coronaviru­set har saktat ned.

Det är såklart inte “samma sak” att fira studenten i höst, men med tanke på rådande omständigh­eter är detta den bästa lösningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden