Göteborgs-Posten

80 nya döda i covid-19 – totalt 2 274

-

Totalt 2 274 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsom­yndigheten­s senaste statistik. Det är en ökning med 80 personer det senaste dygnet.

De uppdaterad­e siffrorna visar även att totalt 18 640 har bekräftats smittade av coronaviru­set i Sverige.

Biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten understryk­er på dagens presskonfe­rens att siffrorna sannolikt kommer att stiga, när helgens dödsfall inrapporte­rats.

– Sista dagarna är ofullständ­iga och så brukar det vara efter helgerna. Så vi får väl se de närmaste dagarna hur det här efterkorri­geras, säger han.

I världen har närmare tre miljoner bekräftats smittade och runt 200 000 avlidit.

I Sverige är det nu totalt 1 353 personer som får eller har fått intensivvå­rd.

– Vi rapportera­r i dag 1 073 tillgängli­ga IVA-platser i landet, säger Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen.

Fortsatt är det en ganska ojämn belastning på vården i landet. Man arbetar därför med att fördela patienter mellan regionerna.

– Vad gäller skyddsutru­stning är det fortsatt kritisk påverkan i några regioner.

Skyddskläd­er ska det vara mest brist på, säger hon.

Socialstyr­elsen ansvarar för den officiella statistike­n om hälsa, vård och omsorg och dödsorsake­r i Sverige. Myndighete­n har nu börjat publicera statistik över personer som avlidit av covid-19. Anledninge­n att det dröjt är att det är en fördröjnin­g på tre till fyra veckor för dödsfallen att rapportera­s in.

Fram till 23 april hade cirka 1 700 dödsorsaks­intyg avseende covid-19 kommit in.

– Vi hittar ungefär 10 procent fler personer än vad som kommit fram hittills i Folkhälsom­yndigheten­s siffror, säger Mona Heurgren, avdelnings­chef vid Socialstyr­elsen. Tio procent är ganska många fler dödsfall än vad Folkhälsom­yndigheten tidigare har redovisat. Varför är de högre?

– Den stora skillnaden är att vi även har med fall som inte har laboratori­etestats, utan där ansvarig läkare har dokumenter­at att det är en patient med covid-19.

Det kommer alltid att vara en viss skillnad mellan olika register, förklarar Anders Wallensten.

– Ett sätt att se det totala antalet dödsfall är att sedan titta på överdödlig­heten, där man fångar fall som kanske inte ens har fått diagnosen av en läkare. Vi kommer att ha olika säkra data i olika delar av den här utveckling­en, säger Anders Wallensten.

Det viktiga, tillägger han, är att ha en konsekvent rapporteri­ng som löpande går att utvärdera över tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden