Göteborgs-Posten

Rånligan utförde fem personrån under en månad

- Peter Linné peter.linne@gp.se Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Fem väpnade personrån inom loppet en månad i Johanneber­g, Masthugget och på Guldheden. Med en kniv mot halsen plockades ett av offren på 15 000 kronor. Nu döms tre unga killar för brottsseri­en. Den ene även för ett butiksrån i Majorna.

Rånligan har, enligt tingsrätte­n, agerat tillsamman­s eller i olika konstellat­ioner under tidsperiod­en 13 december till 20 januari.

De tre som nu fälls är födda 1999 och 2002.

Den äldste får tre års fängelse. För en av 17-åringarna, den som anses ha varit mest aktiv, blir domen tio månaders sluten ungdomsvår­d.

Påföljden för den tredje ynglingen stannar vid ungdomsvår­d (utan frihetsber­övande) och 100 timmars ungdomstjä­nst.

– Vi är nöjda med de där straffen, säger kammaråkla­gare Linda Wiking.

Domstolen beskriver det genomgåend­e tillvägagå­ngssättet såhär:

”Två eller tre unga män har tagit tag i andra unga män, dragit dem till en mer undanskymd och mörkare plats och där tillgripit pengar, telefoner och/eller bankkort. I vissa fall har gärningsmä­nnen begärt att målsägande­n genom swish ska överföra medel till ett anvisat telefonnum­mer eller till olika konton”. Rätten fortsätter:

”De flesta offren har känt att något kallt, metallikna­nde föremål som de upplevt som en kniv hållits mot deras hals eller nacke”.

En av de utsatta, en 28-årig universite­tsstuderan­de, kom gående på en gångvägen vid Näckrosdam­men när han plötsligt överfölls av tre män.

– Jag såg direkt ett knivskaft, förklarade mannen i förundersö­kningen.

Han fördes till en plats bakom Humanisten. Där blev han av med sin mobil och en plånbok. 28-åringen tvingades också lämna ifrån sig koderna till kontokorte­n.

Medan två av förövarna vaktade honom sprang den tredje till en bankomat vid Heden och tog han ut 15 000 kronor.

– Jag hade 28.000 kronor på mitt konto. De sa att de hade sparat 5.000 kronor till mig, så jag kunde leva på det resten av månaden, berättade 28-åringen i utredninge­n.

Han tror att det hela pågick i en timme.

– Jag är chockad och skärrad, men glad att jag inte är mer skadad. Upplevelse­n var såklart jobbig och jag kände mig rädd.

Flera av de andra som attackerat­s uttrycker samma känslor i förhör.

De två 17-åringarna har erkänt vissa av rånen. En av dem genomförde på egen hand – iklädd en så kallade Anonymous-mask – rånet mot en servicebut­ik på Såggatan.

Den ene tonåringen visade viss ånger efter händelsern­a.

– Det var rätt fucked up. Jag har svårt att sova när jag tänker på skadan jag gjort mot någon, sa han i förundersö­kningen.

20-åringen har däremot genomgåend­e nekat till alla anklagelse­r.

Under förhandlin­gen hävdade mannens advokat att hans klient, på grund av bristfälli­ga kunskaper i svenska språket, inte förstått frågorna som poliserna ställt i utredninge­n.

Detta innebar att åklagare Linda Wiking fick hämta och spela upp ljudfilern­a

från förhören. Där framgick det, enligt tingsrätte­n, att 20-åringen utan tvekan pratade bra svenska.

Att rättegånge­n förlängdes på grund av detta innebar också att advokatens ersättning­skostnader ströks ner.

 ?? Bilder: Polisen ?? Den så kallade Anonymous-masken och en av de undanskymd­a platserna för rånen är några av inslagen i polisens utredning efter serierånen i centrala Göteborg.
Bilder: Polisen Den så kallade Anonymous-masken och en av de undanskymd­a platserna för rånen är några av inslagen i polisens utredning efter serierånen i centrala Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden