Göteborgs-Posten

Stor osäkerhet att göra bostadsaff­ärer mitt i coronakris­en

- Johanna Cederblad

Köp- eller säljläge? Bostadsaff­ärer mitt i coronakris­en innebär en stor osäkerhet. Just nu är det bara en sak som gäller, enligt experterna. Utgå från din egen situation och skippa drömmen om ett klipp.

Bostadsaff­ärerna har minskat under våren. Utbudet av bostäder har ökat, samtidigt som priserna, framför allt i Stockholm, har gått ned. Det gör förstås läget osäkert, både för den som vill köpa och den som måste sälja.

– Om jag vore förstagång­sköpare, och inte behöver byta bostad, då skulle jag avvakta. I alla fall till efter sommaren, säger Sharon Lavie, privatekon­om på Ikano bank.

Just för den gruppen är läget intressant nu, tycker Ingela Gabrielsso­n, privatekon­om i Nordea.

– De är de enda som kan se positivt på det hela nu, de kan ha möjlighet att köpa till ett lite lägre pris, säger hon.

Priserna kan gå ned ytterligar­e. Om arbetslösh­eten biter sig fast så kan vi få se större prisfall framöver, men ännu vet ingen hur det kommer att bli, konstatera­r både hon och Sharon Lavie.

– Alla avvaktar nu, och det kan ge en negativ spiral, säger Ingela Gabrielsso­n.

Fast en sak är klar. Klippens tid ligger långt borta, och det klokaste nu är helt enkelt att skippa den drömmen, konstatera­r både Ingela Gabrielsso­n och Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB.

– Räkna inte med att göra något klipp. Nu får vi nog tänka på ett nytt sätt och förstå att det är nya förutsättn­ingar, säger Ingela Gabrielsso­n.

– Nu är det en väldigt ”tajt” marknad, bara de som verkligen behöver köpa och sälja är där. De som köpte och sålde på spekulatio­n är borta, och de som byter bostad lättvindig­t är också borta, säger Claudia Wörmann.

Hon ser också förstagång­sköparen

som den som har bäst läge i den osäkerhet som råder.

– Den som ligger långt framme i sina köpplaner, som har kontantins­atsen klar och bara ska hitta rätt bostad, den kan både få sin bostad och pengar över.

Men det finns de som måste köpa en bostad nu, konstatera­r Claudia Wörmann.

– Det kan vara att man har separerat, eller sålt sin gamla och behöver någonstans att bo. Då är det viktigt att gå igenom sin egen ekonomi noga. Om man ska köpa, och har ett lånelöfte, kan det vara ett bra tips att lägga sig en bit under lånelöftet. Då har man ett skydd om något skulle hända med den egna ekonomin eller med bostadsrät­tsförening­ens.

De som ska sälja funderar nog mycket över priserna nu – är botten nådd, eller kommer bostäderna att gå ned ytterligar­e?

– Det som är viktigt är att köpa och sälja i samma marknad. När priset går ned så gäller det båda bostäderna, säger Ingela Gabrielsso­n.

Claudia Wörmann håller med.

– Säljare kan nog vara lite ledsna när de inte får lika mycket som grannen. Men jämför inte med hur det varit, utan med marknaden nu. En tröst är att grannarna som fick mycket mer också köpte sina nya bostäder dyrare än nu, säger Claudia Wörmann.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Köpa nu, eller vänta? Bostadsmar­knaden är osäker i coronakris­en.
Bild: Janerik Henriksson Köpa nu, eller vänta? Bostadsmar­knaden är osäker i coronakris­en.
 ?? Bild: Tomas Oneborg ?? Den som är förstagång­sköpare har ett bättre läge än andra, tycker experterna.
Bild: Tomas Oneborg Den som är förstagång­sköpare har ett bättre läge än andra, tycker experterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden