Göteborgs-Posten

Kraftig ökning av obetalda bostadsavg­ifter i föreningar

-

Allt fler får svårare att betala sina bostadskos­tnader. Inkassokra­ven på innehavare av bostadsrät­ter ökar kraftigt, visar statistik. Ta kontakt med föreningen­s styrelse vid betalnings­problem, är rådet.

Coronakris­ens härjningar dimper även ned på bostadsrät­tsförening­arna som på flera sätt blir av med intäkter, dels lokalhyres­gäster som inte har råd med hyran när inkomstern­a försvinner, dels boende som kanske blivit arbetslösa och som får problem med månadsavgi­ften.

Ökningen av ärenden, av obetalda aprilavgif­ter, som gått iväg till inkasso har ökat med nästan 80 procent jämfört med samma tid i fjol, enligt statistik från Sveriges Bostadsrät­tscentrum (SBC), som hanterar inkassoäre­nden för omkring 3 000 av 4 000 bostadsrät­tsförening­ar knutna till SBC, motsvarand­e cirka 70 000 lägenheter.

– Påminnelse­rna är ungefär lika många, runt 2 500 i månaden, men inkassoäre­ndena har ökat kraftigt, säger Markus Pålsson, affärsområ­deschef på SBC.

Normalt antal inkassofal­l per månad ligger runt 700, men i april handlar det om cirka 1 250, vilket tydligt indikerar att fler fått betalnings­problem i krisen, enligt Pålsson.

När räkningarn­a samlas på hög måste bostaden prioritera­s. Annars

– Men det är tung administra­tiv process för föreningen, säger SBC:s bolagsjuri­st Stefan Lindberg.

Så ett bättre råd, och något de flesta föreningss­tyrelserna ändå väljer, är att göra upp om något slags anstånd eller avbetalnin­gsplan – att hjälpa den ekonomiskt utsatta medlemmen.

Att sätta ner

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Allt fler inkassoäre­nden trillar ner hos innehavare av bostadsrät­ter.
Bild: Fredrik Sandberg Allt fler inkassoäre­nden trillar ner hos innehavare av bostadsrät­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden