Göteborgs-Posten

Sverigevis­telse kan bli dyr för Portugalpe­nsionärer

- Ida Vanhainen

Befintliga reserestri­ktioner hindrar många svenskar skrivna i utlandet från att resa tillbaka – något som kan bli en dyr affär när det blir dags att deklarera. – Det finns ingen säkerhetsv­entil i lagen för sådana situatione­r som den här. De vanliga reglerna gäller, säger Johan Schauman på Skatteverk­et.

– Många har hört av sig till oss och varit oroliga då de nu inte kan ta sig hem till de länder där de är bosatta, säger Johan Schauman, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et.

Reserestri­ktionerna kan för de besökande svenskarna leda till att vistelsen blir så pass lång att de behöver skatta i Sverige.

– De som flyttat ut kan så klart vistas i Sverige, men det finns en begränsnin­g för hur länge en kan vara här innan en räknas som boende här, fortsätter Johan Schauman.

Det finns inget lagstadgat antal dagar en maximalt kan vistas i Sve

rige innan detta sker men färska rättsfall brukar dra gränsen vid strax under fyra månader under ett års tid.

Blir vistelsen längre kan man åka på en skattesmäl­l.

– Kom du hit i mars så är det nån gång i juni du behöver ta sig tillbaka.

Vad säger ni till dem som hör av sig?

– Vi kan inte göra mer än att förklara reglerna och hur de fungerar. När det gäller reserestri­ktioner är det Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner som gäller – säkerheten går först och då kan det här bli en konsekvens, säger Johan Schauman.

– Men ja, klockan tickar. Det finns ingen säkerhetsv­entil i lagen för sådana situatione­r som den här, de vanliga reglerna gäller.

Exakt hur många som berörs av detta går inte att säga i dagsläget, men gruppen utflyttade svenskar är stor.

– Det är inte bara några tusen utan betydligt fler. Alla tillhör inte den gruppen som lite slarvigt kan beskrivas som ”Portugalsv­enskar” – folk flyttar ut för att studera, jobba eller annat.

– Den största gruppen invandrare i Sverige är trots allt de som återinvand­rar, det vill säga de som flyttar tillbaka hit efter att ha varit folkbokför­da utomlands.

 ?? Arkivbild: Albert Stumm ?? För de svenskar som bosatt sig i Portugal av skatteskäl kan coronakris­en innebära en obehaglig överraskni­ng.
Arkivbild: Albert Stumm För de svenskar som bosatt sig i Portugal av skatteskäl kan coronakris­en innebära en obehaglig överraskni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden