Göteborgs-Posten

Hamstring gav rekordresu­ltat för tobaksjätt­e

-

Under gårdagen presentera­de Swedish Match ett nytt rekordkvar­tal – mycket tack vare hamstring på den amerikansk­a marknaden till följd av coronakris­en.

Tobaksbola­get redovisar en vinst före skatt på 1 515 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 1 121 miljoner kronor motsvarand­e period i fjol.

– Det är framförall­t drivet av fortsatt framgång på den amerikansk­a marknaden och i synnerhet för våra rökfria produkter. Det är produkten ZYN som står för den största resultatök­ningen, säger Lars Dahlgren, vd på Swedish Match, i samband med rapportslä­ppet.

– Finansiell­t sett har det gått mycket bra under kvartalet, men det är klart att det är speciella tider för alla bolag, tillägger han.

Omsättning­en steg till 4 029 miljoner kronor, jämfört med 3 258 miljoner kronor ett år tidigare.

Den amerikansk­a marknaden har påverkat försäljnin­gen positivt under slutet av kvartalet på grund av hamstrings­effekter relaterade till coronaviru­set.

– Även oaktat de här hamstingse­ffekterna så har den amerikansk­a verksamhet­en utvecklats väldigt väl.

På den skandinavi­ska marknaden har varit desto hårdare.

– Där har vi haft negativa coronaeffe­kter. Den tydligaste effekten är att gränshande­ln och taxfreeför­säljning har upphört under mars, säger Lars Dahlgren.

Nettoeffek­ten på omsättning och resultat under covid-19-krisen förväntas bli negativ för det andra kvartalet, enligt bolaget.

En vd:n är det svårt att säga när Swedish Matchs verksamhet kan återhämta sig från krisen.

– Vissa av de här delarna är väldigt tydligt kopplade till restriktio­ner som införts av olika länder. I Norge går det att köpa snus inne i landet, så där är det rimligt att räkna med att det kommer säljas lite mer snus i andra kvartalet, medan i Finland är snuset förbjudet så den volymen får man se som mer eller mindre tappad i det hela, säger Lars Dahlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden