Göteborgs-Posten

Här är regionerna där krisen slår som allra hårdast

- Helena Wande

Ekonomin bromsar in kraftigt i alla delar av landet. Värst drabbat är Stockholm och Smålandsre­gionen, enligt en ny rapport från Nordea. Men vissa regioner klarar sig förhålland­evis bra.

Samtliga svenska regioner är på väg in i en djup lågkonjunk­tur och väntas få en negativ tillväxt i år, enligt Nordeas bedömninga­r. För Stockholms del blir det i så fall första gången på 25 år som tillväxten blir negativ.

– Läget är allvarligt. Stockholm har en inbromsnin­g som vi aldrig har sett tidigare, så långt vi har data, säger Susanne Spector, senioranal­ytiker på Nordea.

Något som pekas ut som unikt med coronakris­en är att tjänstesek­torn drabbats så hårt och så snabbt. I tidigare kriser har just den sektorn fungerat som en buffert för ekonomin, enligt Susanne Spector.

Hotell-, restaurang- och besöksnäri­ngen tar också en hård smäll. Det gör att krisen slår brett över hela landet. Men det finns ändå stora skillnader.

– Det är skillnad både regionalt och mellan olika branscher. I industrin är det främst fordonsind­ustrin som bromsat in och det ger avtryck i Västsverig­e och i Småland där man har många underlever­antörer, säger Susanne Spector.

De län som klarat sig förhålland­evis bra är de som inte har en så stor exponering mot fordonsind­ustrin och där näringsliv­et och arbetsmark­naden har en viss bredd.

Omkring åtta procent av alla sysselsatt­a i Stockholms­regionen har hittills antingen varslats eller permittera­ts. I Jönköpings län och Västra

Götalands län handlar det om sju respektive sex procent. Det är de tre län som drabbats värst.

Gotlands, Uppsala och Södermanla­nds län har lägst andel varslade och permittera­de, mellan 2–3 procent.

– Norrlandsr­egionen, Sydsverige och Mälardalen går förhålland­evis bättre. Men det är för att det inte är lika dåligt som under finanskris­en, säger Susanne Spector.

– Det säger något om hur allvarligt läget är när måttstocke­n är finanskris­en, poängterar hon.

Över 60 procent av tjänsteför­etagen planerar att minska antalet anställda inom de närmaste sex månaderna, enligt Nordea. I den ännu hårdare drabbade hotelloch restaurang­näringen är siffran 84 procent.

– Det har slagit väldigt olika inlednings­vis. Det är tydligt att i vissa regioner förbereder man sig för nedgången som man ser komma och i andra kämpar man redan för sin överlevnad, säger Susanne Spector.

” Det är skillnad både regionalt och mellan olika branscher. I industrin är det främst fordonsind­ustrin som bromsat in och det ger avtryck i Västsverig­e och i Småland där man har många underlever­antörer. Susanne Spector Senioranal­ytiker på Nordea

 ?? Arkivbild: Adam Ihse ?? Fordonsind­ustrin har på flera håll stått stilla under en tid vilket särskilt har drabbat regioner som Västra Götaland och Småland. Men alla regioner i Sverige är drabbade i den pågående krisen som utlösts av coronapand­emin.
Arkivbild: Adam Ihse Fordonsind­ustrin har på flera håll stått stilla under en tid vilket särskilt har drabbat regioner som Västra Götaland och Småland. Men alla regioner i Sverige är drabbade i den pågående krisen som utlösts av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden