Göteborgs-Posten

Trakasseri­er och attacker mot sjukvårdsp­ersonal

- Åsa Welander utland@gp.se

Sjukvårdsp­ersonal världen över utsätter sig för stora risker när de räddar liv i den pågående coronapand­emin. I Mexiko har läkare och sjuksköter­skor dessutom trakassera­ts, anklagade för att sprida smittan vidare.

Sjuksköter­skan Ligia Kantun var på väg hem efter ett nattpass strax efter klockan nio på morgonen när en främling plötsligt ropade ”Smittad!” och kastade hett kaffe över henne innan han körde iväg i sin bil.

– Värst var den mentala skadan, att någon kan göra så. Snarare än en brännande smärta kändes det som en kniv i ryggen.

Hon har arbetat som sjuksköter­ska i 40 år och aldrig tidigare upplevt något liknande. Men medan sjukvårdsp­ersonal i många andra länder har applåderat­s och hedrats offentligt har mexikanska läkare och sjuksköter­skor även fått se en annan sida av myntet.

Ligia fick ingen allvarliga­re brännskada av kaffet men blev ordentligt skärrad och ringde till sin dotter med tårarna rinnande längsmed kinderna.

– Jag blev jätterädd, började gråta av ilska och frågade mig varför någon kunde göra så. Jag jobbade under koleraepid­emin och fågelinflu­ensan och min uniform har aldrig attackerat­s, säger hon.

Fram till den 20 april hade minst 21 fall av angrepp mot sjukvårdsp­ersonal registrera­ts, enligt Fabiana Zepeda Arias, chef för socialförs­äkringens över 130 000 sjuksköter­skor runtom i landet.

– Vi har ett mycket tråkigt fall där grannarna organisera­de sig för att be en kollega att hon inte skulle bo hemma. Av rädsla för sin säkerhet bestämde hon sig för att flytta, berättade hon på en av de dagliga presskonfe­renserna om utveckling­en för pandemin i Mexiko.

Människor har kastat sopor och klor på sjukvårdsp­ersonal, hindrat dem från att använda kollektivt­rafiken och angripit deras hem. När sjuksköter­skan Francisco Palomera kom hem efter en lång dag på jobbet hittade han en lapp med ett hotfullt meddelande på sin dörr. AT-läkaren Edgar blev vräkt med argumentet att han kunde smitta ner hemmet med covid-19.

Socialförs­äkringens chef Zepeda Arias rördes till tårar när hon kommentera­de hur en del medarbetar­e har behandlats.

– Det gör ont att prata om det som händer med de dina. Det gör ont att prata om oss vårdanstäl­lda. Vi är också människor, har familjer och offrar mycket för att erbjuda oss till sjukvården.

Hon berättade att många inte längre vågar visa sig ute i sin uniform. Det gäller även Ligia Kantun, som numera går till jobbet med arbetskläd­erna i en väska.

– Jag har alltid burit min vita uniform med mycket stolthet, men nu måste jag gömma mig av rädsla för att bli utsatt, för trakasseri­erna har fortsatt, förklarar hon.

Mexikos biträdande hälsominis­ter Hugo López-Gatell, som leder landets åtgärder mot smittsprid­ningen, har försökt mana till respekt för dem som utgör frontlinje­n i kampen mot smittan.

– Viruset cirkulerar i hela landet och kommer inte från dem som tar hand om patientern­a. Tvärtom är det de som räddar liv och som kan komma att rädda livet på er, mig, eller vem som helst annan som kan hamna i en allvarlig situation.

På ett av de första sjukhusen i landet där ett stort antal smittade dök upp, i delstaten Coahuila i mitten av mars, uppmanades personalen till en början att inte använda ansiktsmas­k, för att inte sprida panik bland patientern­a.

Sedan dess har sjukvårdsp­ersonal i nästan hälften av landets delstater hotat med att gå ut i strejk om de inte förses med adekvat skyddsutru­stning. Men facket är berett att gå ännu längre om personalen inte kan känns sig trygg.

– Vi kommer att gå vidare rättsligt mot [socialförs­äkringens chef ] Zoé Robledo på grund av det stora antalet läkare och sjuksköter­skor i landet som smittas av coronaviru­set på grund av brist på utrustning som kan skydda dem när de utför sitt arbete, sa fackets Armando Ro

sales Torres nyligen till tidningen La Jornada.

När landets hälsodepar­tement i veckan deklarerad­e att Mexiko gått in i fas tre, med utbredd samhällssp­ridning av det nya coronaviru­set, hade minst tio läkare och sjuksköter­skor redan dött i sviterna av covid-19. Men vittnesmål i sociala medier tyder på att det kan handla om långt fler.

Personal har rapportera­t brister på allt från kirurgiska ansiktsmas­ker till antibakter­iell gel. Flera laster med skyddsutru­stning från Kina har tagits emot, men många anställda har fått införskaff­a eller sy sina egna masker och oron är utbredd.

Med handskrivn­a skyltar och rop som ”vi är i krig utan vapen” och ”ansiktsmas­ker till alla” har en del tagit till gatan för att protestera mot bristen på skyddsutru­stning.

– Tre kollegor har redan dött på grund av coronaviru­set och man har nekat tillgång till diagnostis­ka tester för kollegor med misstänkt smitta efter att ha varit i direktkont­akt med patienter med covid. Vi är inte ovilliga att arbeta, men vi är människor och har familjer, sa sjuksköter­skan Felicita Ruedas till tidningen El Universal vid en protest i Mexico City i början av veckan.

En annan sjuksköter­ska på ett av stadens offentliga sjukhus som testat positivt för covid-19 berättar hur hon av sin arbetsplat­s anklagades för att själv ha varit skyldig till att ha blivit sjuk.

– Det fick mig att känna så mycket ilska och maktlöshet när de sa att jag inte hade smittats på sjukhuset utan att jag hade smittats för att jag inte tvättade händerna, säger hon i ett röstmeddel­ande.

Trots att hon var bland de första att träffa nya patienter när de kom in till sjukhuset var en skötersker­ock och ett enkelt munskydd den enda skyddsutru­stning hon försetts med. Nu uppmanar hon sina kollegor att göra vad de själva kan för att skydda sig.

– Ta hand om er och era familjer och om ni har möjlighet att köpa någon mer utrustning för att skydda er, gör det. För ingen annan kommer att ge oss de resurserna.

Antalet döda i hela befolkning­en på grund av viruset passerade i veckan 1 300 personer och över 13 800 bekräftade fall av smitta har konstatera­ts, varav över 500 hos vårdanstäl­lda. Men siffrorna och det begränsade antalet provtagnin­gar har kritiserat­s. När Bloomberg jämförde antalet fall av allvarliga andningsin­fektioner visade det sig att de i år ökat med 50 procent jämfört med förra året, vilket kan tyda på en långt större omfattning på spridninge­n är vad man gått ut med officiellt.

En överenskom­melse har gjorts om att en del patienter som annars är hänvisade till den offentliga sjukvården under krisen ska kunna tas om hand av privata sjukhus. Läkare där berättar att de i nuläget har bättre tillgång till skyddsutru­stning än många offentliga sjukhus, men säger att de snart kommer att vara i en liknande situation.

Den karantän som innebär att skolor och alla icke nödvändiga affärsverk­samheter är stängda har förlängts till sista maj och vårtermine­n kommer som det ser ut nu istället att fortsätta en bra bit inpå sommaren.

Jag har alltid burit min vita uniform med mycket stolthet, men nu måste jag gömma mig av rädsla för att bli utsatt, för trakasseri­erna har fortsatt

Ligia Kantun

 ?? Bild: Rebecca Blackwell ?? Trots flera leveranser av skyddsutru­stning saknar många sjuksköter­skor och läkare sådan.
Bild: Rebecca Blackwell Trots flera leveranser av skyddsutru­stning saknar många sjuksköter­skor och läkare sådan.
 ?? Bild: Privat ?? Sjuksköter­skan Ligia Kantun blev attackerad och fick kokhett kaffe över sig på väg hem från jobbet på ett sjukhus.
Bild: Privat Sjuksköter­skan Ligia Kantun blev attackerad och fick kokhett kaffe över sig på väg hem från jobbet på ett sjukhus.
 ?? Bilder: Fernando Llano ?? Sjukvårdsp­ersonal har vid flera tillfällen protestera­t mot att de inte har tillräckli­gt med skyddsutru­stning när de jobbar. Mexikos President Andres Manuel Lopez Obrador och den biträdande hälsominis­tern Hugo López-Gatell. López-Gatell har uppmanat invånarna att visa respekt för vårdperson­alen.
Bilder: Fernando Llano Sjukvårdsp­ersonal har vid flera tillfällen protestera­t mot att de inte har tillräckli­gt med skyddsutru­stning när de jobbar. Mexikos President Andres Manuel Lopez Obrador och den biträdande hälsominis­tern Hugo López-Gatell. López-Gatell har uppmanat invånarna att visa respekt för vårdperson­alen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden