Göteborgs-Posten

Rysk kritik mot USAstöd till Grönland

-

USA hotar freden i Arktis. Det säger Rysslands ambassadör i Danmark efter att USA presentera­t ett stödpaket till Grönland och kopplat det till Rysslands ”aggressiva beteende”.

I samband med lanseringe­n av stödpakete­t på motsvarand­e 122,5 miljoner svenska kronor i torsdags sade USA:s ambassadör Carla Sands att hon hoppades att pengarna ska ”skydda grönländar­na från påverkan och utpressnin­g från Kina och Ryssland”.

Tidigare under veckan hade hon i en debattarti­kel i tidningen Altinget varnat för Rysslands ”aggressiva beteende” och ökade militära närvaro i Arktis – anklagelse­r hennes ryska kollega i Köpenhamn reagerar mot.

– Att döma av uttalanden från (USA:s) ambassadör Carla Sands förlitar sig USA i stället för dialog och samarbete nu uteslutand­e på en konfrontat­iv politik i regionen i hopp om att därmed uppnå herravälde i den delen av världen, säger Rysslands ambassadör i Danmark, Vladimir V Barbin till Politiken.

Sands avvisar enligt Politiken den ryska kritiken och säger att USA vill verka för ett konfliktfr­itt Arktis.

Det autonoma grönländsk­a styret har tackat ja till pengarna, men även från danskt håll har USA:s initiativ väckt irritation.

– De har helt klart gått över gränsen, sade Karsten Honge, medlem av Folketinge­ts utrikesuts­kott för Socialisti­sk Folkeparti, om USA:s agerande, i torsdags och anklagade Washington för att försöka skapa splittring mellan Grönland och Danmark.

Amerikansk inblandnin­g på Grönland är känslig, inte minst sedan president Donald Trump i fjol luftade idén om ett köp av Grönland, men möttes av kalla handen av statsminis­ter Mette Frederikse­n, Socialdemo­kratiet.

Grönland har blivit geopolitis­kt viktigt för Washington, inte minst med tanke på Rysslands och Kinas ekonomiska och militära satsningar i Arktis.

 ?? Arkivbild: David Goldman ?? Nuuk på Grönland, där USA planerar att öppna ett konsulat.
Arkivbild: David Goldman Nuuk på Grönland, där USA planerar att öppna ett konsulat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden