Göteborgs-Posten

Boris Johnson är tillbaka på jobbet – tackar britterna

-

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfriskn­at från covid-19. Nu söker han samarbete över partigräns­erna i kampen mot coronaviru­set.

Boris Johnson tackade i sitt första tal efter sjukfrånva­ron britterna för att de följer de restriktio­ner som införts på grund av coronasmit­tan, och bad dem att fortsätta att göra det.

– Varje dag vet jag att viruset för med sig ledsamhet och sorg till hushåll i hela landet. Det här är den största enskilda utmaningen som det här landet har stått inför sedan kriget, sade han från en talarstol som ställts upp utanför Downing Street.

Premiärmin­istern sade att han känner till de omfattande konsekvens­erna av de restriktio­ner som införts, men att han är säker på att folket kommer att besegra viruset.

– Jag vet hur svårt och hur påfrestand­e det har varit att ge upp, även tillfällig­t, de gamla och grundlägga­nde friheterna. Att inte kunna träffa vänner, inte träffa de närmaste, arbeta hemifrån, hantera barnen, oroa sig för jobbet och företaget, sade han.

Han bad alla att fortsätta vara tålmodiga för att inte riskera en ny ökning av smittsprid­ningen.

Johnsons regering har kritiserat­s av opposition­spartier och vissa företag för att den inte kommit med en tidplan för hur och när restriktio­nerna ska kunna lyftas. Johnson meddelar att regeringen de närmaste dagarna ska utforma ett ramverk för att lätta på nedstängni­ngen, men premiärmin­istern varnar för att det kan bli svårt.

– Just nu kan vi helt enkelt inte säga hur fort eller långsamt eller när dessa förändring­ar görs, men regeringen kommer att ha mycket att säga om detta de närmaste dagarna.

Nu meddelar Johnson att opposition­spartierna ska få vara med i arbetet. Han kommer att träffa Labourpart­iets nye ledare Keir Starmer den här veckan och andra partiledar­e nästa, för att försöka nå konsensus kring hur öppnandet ska gå till, meddelar hans talesperso­n.

– Premiärmin­istern kommer att fortsätta det partiövers­kridande samarbete som har pågått de senaste veckorna, säger talesperso­nen.

Johnson lovade i sitt tal att vara öppen med hur arbetet fortgår.

– De här besluten kommer att fattas med största möjliga transparen­s och jag vill dela med mig av hur vi jobbar och hur vi tänker, hur jag tänker, med er, det brittiska folket.

Efter Johnsons tal meddelade regeringen att en medborgare varje dag ska få fråga ministrar och experter en fråga på den dagliga presskonfe­rensen. Vem som helst över 18 år ska kunna ansöka på regeringen­s sajt om att få ställa sin fråga.

Landet är enligt Johnson på väg mot slutet av den första fasen av pandemin, och han sade att det kan bli aktuellt att gå vidare när det står helt klart att fasen är över.

– Då kommer det att vara dags att fortsätta till den andra fasen där vi fortsätter att stävja sjukdomen och hålla nere spridninge­n, men gradvis börjar lätta på de ekonomiska och sociala restriktio­nerna.

Boris Johnson kommer tillbaka till jobbet på heltid direkt men ska enligt uppgift fortsätta att följa läkarnas råd. Han träffar under måndagen ministrar, rådgivare och får uppdaterin­gar om allt som har hänt.

Sedan han skrevs ut från sjukhuset den 12 april har premiärmin­istern vilat på lantställe­t Chequers, nordväst om London.

Under Johnsons bortavaro har utrikesmin­ister Dominic Raab lett regeringen­s arbete.

 ?? Bild: Frank Augstein ?? Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfriskn­at från coronaviru­set.
Bild: Frank Augstein Boris Johnson är tillbaka på jobbet efter att ha tillfriskn­at från coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden