Göteborgs-Posten

Karim Zendegani: Alla planer man hade satt upp är som bortblåsta

- Karim Zendegani Verksamhet­schef Hållbar utveckling Göteborg stad

Hej vardag i april 2020! Vilken oerhörd global och personlig förändring det här viruset innebär. Alla planer man hade satt upp för 2020 är som bortblåsta samtidigt som många av oss springer fortare än tidigare för att hinna i kapp viruset. Vi kan inte göra annat än att förhålla oss till Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­renser och ta dagen som den kommer. Men det finns ändå utrymme att reflektera över små och stora förändring­ar som händer i vardagen just nu. De beslut vi fattar i den närmaste tidshoriso­nten kan vara avgörande för formandet av vår framtid på långt sikt.

På många arbetsplat­ser har man i åratal diskuterat digitala lösningar för möten, men dessa planer har ibland haft svårt att få fäste. Tänk alla IT-ansvariga som nyss kliade sig i huvudet över hur de skulle få folk att ta ett steg framåt i den digitala världen. Det pratades om mötes- och arbetskult­ur och svårighete­n att ändra beteende på våra arbetsplat­ser.

Men inom loppet av några veckor sker nu de flesta möten på digitala plattforma­r som om det vore det mest naturliga sättet att träffas. En vän som nu arbetar hemifrån reflektera­de över varför den fysiska platsen är så viktig för att trycka på on-knappen på datorn. Ska man verkligen behöva resa och sitta i köer i upp till en timma varje morgon med sitt arbetsreds­kap i väskan när man kunde startat dagen tidigare hemifrån?

Självklart går det inte att göra alla arbeten hemifrån. Brödet ska bakas i bageriet, äldre ska tas hand om i sina hem och sjuka måste vårdas på vårdcentra­ler och sjukhus. Men de som kan jobba på distans gör det nu utan större svårighete­r.

” Det finns utrymme att reflektera över små och stora förändring­ar som händer i vardagen just nu

Krisen ger upphov till nya frågeställ­ningar om och hur vi kommer att ändra vårt beteende i den post-corona-era som vi har framför oss. Hur ska vi förhålla oss till att stämpla in på jobbet på kontoret vid ett givet klockslag när många upplever att man fått lika mycket utfört hemma vid köksbordet? Hur ska vi förhålla oss till barnens och ungdomars undervisni­ngstid i ett fysiskt klassrum när många barn har jobbat lika bra eller till och med bättre med sina läxor och studier i hemmet än i skolan? Hur ska vi tänka när vi utformar våra kontor, behöver vi satsa lika mycket på stora lokaler och fasta kostnader?

För många av oss svenskar är arbetskamr­aterna en viktig del för social tillvaro och välmående. Påverkas vi av brist på social interaktio­n när vi sitter hemma och jobbar? Kan en kombinatio­n av att jobba hemifrån och kontorsarb­ete bli framtidens vardag? Alla dessa frågor må vara en droppe i havet av vad som ska avverkas efter krisen, men det är samtidigt frågeställ­ningar som uppkommer i ett förändrat sätt att leva.

Coronakris­en har påverkat vår omvärld på ett fruktansvä­rt sätt. Oro och sorg för nära och kära som blivit sjuka och har ryckts bort från oss, arbetslösh­et och ekonomisk kollaps. Bara tanken på att en tredjedel av världens befolkning sitter i karantän är skrämmande nog.

Kriser har alltid tvingat mänsklighe­ten till att hitta nya anpassning­ar. Det är kanske dags att redan nu våga tänka på den post-coronatide­n och fundera på nya lösningar. Ska vi gå i samma spår som tidigare eller är det nya stigar som ska trampas in? Det är upp till oss!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden