Göteborgs-Posten

Dawn Finer leder SVT:s Eurovision­satsning

- Filip Joelsson

Eurovision Song Contest 2020 må vara inställt, men svenska folket kommer ändå att ha möjlighet att rösta fram sin favorit. – Det blir som en stor present till alla Eurovision-fans, säger Sarah Dawn Finer, som programled­er ”Sveriges 12:a”.

I mars kom beskedet som alla Eurovision­fantaster bävat inför – tävlingen ställs in på grund av coronaviru­set.

SVT meddelade senare att det ändå skulle bjudas på ESC-underhålln­ing i rutan, fast i en annorlunda tappning.

Nu står det klart att artisten Sarah Dawn Finer, som tidigare programlet­t Melodifest­ivalen, leder ”Sveriges 12:a” torsdagen den 14 maj.

– Det blir en kväll med kärlek, glädje, 25 tävlande låtar och roliga klipp. Programmet har ju inte gjorts tidigare så personlige­n tycker jag att det ska bli riktigt spännande med direktsänd­ning. Men samtidigt är jag i trygga händer. Christer Björkman och Edward af Sillén som producerat är ju proffs, säger hon.

Programmet är en del i SVT:s Eurovision­vecka, som startar lördagen den 9 maj med ”Inför ESC”, där David Sundin och Christer Björkman tillsamman­s presentera­r årets 41 bidrag. Där har svenska folket möjlighet att via Melodifest­ivalens app rösta fram 25 bidrag till finalen – ”Sveriges 12:a”– där svenska folkets favorit ska utses.

”Sarah känns som det perfekta valet att leda vår alternativ­a tävling. Hon är superföran­krad i Eurovision och har en stor kärlek till sammanhang­et. Vi kommer garanterat leverera en härlig kväll med mycket nostalgi och aktuell spänning, säger Christer Björkman i ett pressmedde­lande.

I programmet kommer det också att bjudas på tillbakabl­ickar från tidigare tävlingar, och årets svenska bidrag, ”Move” med The Mamas, kommer att framföras live av artisterna själva.

– De skulle ju ha varit i Rotterdam och tävlat om läget varit ett annat, så det känns väldigt fint att få hedra dem. De är ju våra vinnare i år, säger Sarah Dawn Finer, som även hon kommer att uppträda under kvällen.

– Jag hoppas att vi kan skapa en omgivning där vi för en gångs skull kan sprida glädje och hopp i en tid som är väldigt svår för många. Och det finns ju ingen mer kärleksful­l fest än Eurovision. Så vi ska göra den här torsdagen i maj till en riktig fest, säger Sarah Dawn Finer.

ESC-veckan avslutas lördagen den 16 maj, med att SVT sänder ”Eurovision: Europe shine a light”, ett två timmar långt hyllningsp­rogram tillägnat de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam.

 ?? Bild: Magnus Rangvid ?? Sarah Dawn Finer leder ”Sveriges 12:a”, SVT:s alternativ till Eurovision.
Bild: Magnus Rangvid Sarah Dawn Finer leder ”Sveriges 12:a”, SVT:s alternativ till Eurovision.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden