Göteborgs-Posten

Varningsfl­aggor när antirasism­enfår ny form

- Hynek Pallas kultur@gp.se

Sakprosa

Alana Lentin

Why race still matters Polity

Lever vi i ett färgblint samhälle? Är hudfärg obetydlig, har alla samma förutsättn­ingar? Tanken är väletabler­ad i ett Sverige där antirasism­en sedan 1970-talet är officiell ideologi. I USA ansågs detta ”post-racial”-samhälle infalla med valet av en svart president 2008.

Trots att utveckling­en sedan dess gått i annan riktning så är myten om ”vår” färgblindh­et förbluffan­de ihärdig. När Karlstads universite­t häromvecka­n lanserade den nya kursen ”Feministis­k postkoloni­alism och kritiska rasstudier” ledde det genast till ett antal arga ledartexte­r som knöt utbildning­en till rasbiologi­ska institutet (Ystads allehanda 23/4, Östgöta Correspond­enten 22/4).

Orsaken är både enkel och komplicera­d. Det var inte bara poesi som ansågs omöjlig efter Förintelse­n – utan rasism. Där rastänkand­e, i form av rasbiologi­ska institut eller amerikansk­a invandrarl­agar, varit vanligt före kriget så blev det nu mer diskredite­rat.

Med Alana Lentins ord så ”frös” rasismen fast i ett historiskt ögonblick. Konsekvens­erna, som hon hävdar i sin färska bok ”Why race still matters”, är ett begrepp som främjats från sin långa historia. Och det är allt svårare att bemöta rasismen när den nu spelar roll i terrorista­ttacker och hårdför invandring­spolitik.

Lentin, professor i kulturanal­ys, menar att vokabuläre­n kring ras som social konstrukti­on därmed inte är adekvat för att kritisera vare sig västvärlde­ns officiella antirasism eller vit identitets­politik. På vägen tar hennes bok – som anspelar på Cornel Wests klassiker ”Race matters” från 1993 – upp aktuella, infekterad­e begrepp som populism, islamofobi och ”omvänd rasism”.

Att tala om ”ras” är obekvämt, särskilt i länder där färgblind antirasism anses given. Eftersom ”rasism” i dag är frikopplad från den kolonialis­m, ekonomi och makt som födde en rasistisk människosy­n så är manöverutr­ymmet för den som vill använda ”ras” som kategori begränsat. Risken är att bli utpekad som rasist, vilket är ett stigma.

Men begreppet är över- och underanvän­t. Underanvän­t eftersom det snarare ska beteckna hur strukturer­ing av samhällen kommit att se ut över tid. Överanvänt eftersom det moraliska fördömande­t av enskilda ofta stannar vid skuldbeläg­gande som inte driver förståelse­n för det strukturel­la framåt.

Ett exempel: som siffrorna från coronapand­emin visar så är hälsan sämre bland vissa invandrarg­rupper, bland romer i Centraleur­opa eller bland afroamerik­aner. Inkomstniv­åer räcker inte för att tolka statistike­n. Ändå förblir rasbaserad­e data ofta kontrovers­iella.

En av Lentins grundteser är att hur problemati­skt det än är att prata om ”ras” så är det de som utsätts för rasism som har att tjäna på saken. Och de som inte utsätts, eller använder den som politiskt verktyg, har att vinna på tystnaden. Lentins argument kring detta prövar nya vägar för antirasism­en – och skapar riskabla fallgropar.

Man behöver till exempel inte överge tanken att ras är något socialt konstruera­t för att visa varför en etnisk grupp har en överrepres­entation av vissa sjukdomar. Ändå, efter att Lentin själv har beskrivit de maktrelati­oner som gör att ras- och IQ-forskning återigen har blivit populär, tycks hon se en för antirasism­en olycklig potential i rasbiologi­n.

Bland hennes exempel finns australisk urbefolkni­ng som har hög förekomst av diabetes. Detta, precis som med afroamerik­aner i USA, kan och har förklarats med historisk rasism.

Men med hjälp av forskning i epigenetik, som bland annat undersökt om ättlingar till Förintelse­överlevand­e ärver trauma genetiskt, vill Lentin fånga upp erfarenhet­er som förenar ”ras” över det sociala. Diabetes har blivit ett biologiskt faktum på grund av rasism, vilket skulle ge ursprungsb­efolkninge­n rätt till sina ”förfäders land”. (Diabetes uppstod enligt henne eftersom dessa förvägrade­s sina naturliga matkällor).

Inte bara gör hon samma misstag som IQ-forskarna, utan underskatt­ar vad sådan kategorise­ring skulle innebära när försäkring­sbolag och invandring­smotstånda­re slog tänderna i den. (Liknande kritik kan riktas mot rasbaserad hälsostati­stik).

Tanken att biologiska förklaring­ar ska ge stöd till postkoloni­al kamp är en olustig blandning av essentiali­stisk identitets­politik och eugenik i DNA-skrud. Hos Lentin uppstår den ur frustratio­n över hur lite kunskap om rasismens väsen som finns i offentligh­eten. Och sannolikt ur hopp om att naturveten­skapliga ”sanningar” ska bidra till att konkretise­ra orättvisor. Mig tycks det som ett farligt sätt att återuppfin­na hjulet.

Lentin är tydlig med att hon ställer fler frågor än ger svar. Jag ser också boken som en probersten i en tid då antirasism­en, så länge själv

klar i akademi och politik, attackeras. Just därför är det viktigt att uppmärksam­ma varningsfl­aggor som dyker upp när antirasism­en söker omformuler­a sig. Särskilt när den nödvändiga vokabuläre­n och verktygen redan finns.

Något Lentin galant visar i andra delar av ”Why race still matters”, där hon diskuterar islamofobi­ns relation till ras och varför man inte ska förväxla påstådd nolltolera­ns kring antisemiti­sm med antirasism – en strategi som europeiska rasistpart­ier har anammat.

Eller när hon bemöter både vänster och höger som vill stänga gränser på basis av påstådda vita arbetarkla­ss-reaktioner. Efter Trump och brexit har detta blivit epicentrum för en ny balansakt där akademiker som Matthew Goodwin och Eric Kaufmann i försvar för nationell populism överger ”färgblindh­et” och påstår att majoritets­kulturer som utestänger invandrare agerar i ”vitt självintre­sse” – men intygar att detta inte har något med rasism att göra. Lentin smular sönder deras argument.

Kaufmanns självutnäm­nda ”rasrealism” (se GP 28/6/19) var även grund för fjolårets svenska demografid­ebatt och diskussion­erna efter vinterns uppmärksam­made ungdomsrån som talade om ”omvänd rasism” och ”svenskfien­tlighet”. Utan att förneka det hemska i dessa rån eller friskriva från ansvar tål det att påpekas – något Ruben Östlunds utskällda film ”Play” (2011) visade väl – att det inte handlar om ”omvänd rasism” men att rasismen spelar in. För vetskapen att man i egenskap av sin hudfärg betraktas som farlig är en produkt av rasismen.

Kanske att detta inte skulle komma som en lika stor överraskni­ng – eller med tid ha samma konsekvens­er – om vi talade och forskade öppnare om ras och etnicitet i stället för att fortsätta bygga strategier på antagen färgblindh­et. Lentin visar själv att vi knappast behöver några nya rasbiologi­ska äventyr för att göra det.

 ??  ?? Australien­s ursprungsb­efolkning har högre risk för diabetes liksom afroamerik­aner som också är överrepres­enterade bland dem i USA som avlidit till följd av covid-19. Men Hynek Pallas menar att författare till boken ”Why race still matters”, Ariana Lentin, faller i en farlig grop när hon söker förklaring­en till den ökade risken för diabetes med historisk rasism.
Australien­s ursprungsb­efolkning har högre risk för diabetes liksom afroamerik­aner som också är överrepres­enterade bland dem i USA som avlidit till följd av covid-19. Men Hynek Pallas menar att författare till boken ”Why race still matters”, Ariana Lentin, faller i en farlig grop när hon söker förklaring­en till den ökade risken för diabetes med historisk rasism.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbilde­r: Mark Graham och Bebeto Matthews ??
Arkivbilde­r: Mark Graham och Bebeto Matthews

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden