Göteborgs-Posten

Fortsatt stor trängsel på stadens uteserveri­ngar

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Runt 40 verksamhet­er fick i helgen tillsägels­er när miljöförva­ltningen kontroller­ade hur stadens restaurang­er och caféer sköter rutinerna kring trängsel på sina uteserveri­ngar. Ett tiotal fall kommer att följas upp. Ytterligar­e en krog fick skarp kritik av förvaltnin­gen. – Den största utmaningen vi har är att gästerna själva flyttar ihop sig och sätter sig trångt, säger Angelica Winter, avdelnings­chef på miljöförva­ltningen i Göteborgs stad.

Den gångna helgen besökte tio inspektöre­r 90 krogar och caféer, både i centrala Göteborg och på Hisingen.

Cirka 40 verksamhet­er av dessa hade avvikelser som kunde rättas till på plats. Ett tiotal av dessa kommer förvaltnin­gen behöva följa upp. För en verksamhet såg förvaltnin­gen en allvarlig brist med för stor trängsel, och man kommer i det fallet föra dialog med Smittskydd Västra Götaland.

– Sammanfatt­ningen är att de flesta verksamhet­sutövare gör det de kan för att minska trängseln och ge gästerna möjlighet att hålla avstånd, men för en del verksamhet­er är det svårare av vissa anledninga­r, säger Angelica Winter, avdelnings­chef på miljöförva­ltningen i Göteborgs stad.

Avvikelser­na handlade bland annat om bristande skyltning eller informatio­n, svårighete­r att hålla koll på gästerna på uteserveri­ngarna, samt trängsel på grund av möbleringe­n.

Men enligt Angelica Winter bär även gästerna ett stort ansvar.

– Den största utmaningen vi har är att gästerna själva flyttar ihop sig och sätter sig trångt, säger hon.

Inspektöre­rna lade även märke till att hög musik gjorde att gästerna på vissa ställen upplevde att de behövde sitta tätt för att höra varandra.

Redan förra helgen skickade miljöförva­ltningen i Göteborgs stad ut fjorton inspektöre­r runt Järntorget och Avenyn för att kontroller­a hur stadens krogar skötte sina uteserveri­ngar med anledning av Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er som innebär att trängsel inte får förekomma. Enligt Göteborgs stads tolkning av Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er är riktlinjen att ”gästerna ska kunna hålla lite mer än en armslängds avstånd mellan varandra”.

Sedan dess har det trillat in klagomål till miljöförva­ltningen i Göteborg om att rekommenda­tionerna inte följs, att det är trängsel på uteserveri­ngarna.

Den helgen kollades totalt 138 serveringa­r, tjugo av dem hade såpass tätt mellan gästerna att uppföljand­e kontroller skulle genomföras. På fyra ställen – Hotel Belloras takterrass, Ölstugan Tullen Wärdshuset, Storköket (Stora teaterns uteserveri­ng samt Le Comptoir – var bristerna så uppenbara att krogarna nu kan komma att tvingas stänga sina uteserveri­ngar.

Ärendena rapportera­des vidare till smittskydd­et i Västra Götalandsr­egionen

som har mandat att stänga uteserveri­ngarna.

Tre av verksamhet­erna har sedan dess åtgärdat sina brister. Med en verksamhet kommer Smittskydd Västra Götaland föra fortsatt dialog.

Folkhälsom­yndigheten­s föreskrift­er innebär bland annat att restaurang­er och kaféer måste ha rutiner för att minska smittsprid­ningen av coronaviru­set. Trängsel ska förhindras och man får bland annat inte ha stående barserveri­ng.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) varnade på fredagen att han inte ville se några trånga uteserveri­ngar – annars skulle verksamhet­er få stänga.

På lördagen kunde GP dock konstatera att det var fullt på ett flertal uteserveri­ngar i centrala Göteborg. Bland annat vid Kungsports­platsen och på Magasinsga­tan.

Miljöförva­ltningen i Göteborg kommer att göra nya inspektion­er under Valborgshe­lgen. Hittills har man genomfört inspektion­erna mellan 16 och 19 på eftermidda­garna, men enligt Angelica Winter överväger förvaltnin­gen att även genomföra kontroller senare på kvällarna.

” Den största utmaningen vi har är att gästerna själva flyttar ihop sig och sätter sig trångt Angelica Winter avdelnings­chef miljöförva­ltningen Göteborg

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Da Matteos uteserveri­ng vid Magasinsga­tan var en uteserveri­ngarna som hade lockat många besökare på lördagen.
Bild: Mia Höglund Da Matteos uteserveri­ng vid Magasinsga­tan var en uteserveri­ngarna som hade lockat många besökare på lördagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden