Göteborgs-Posten

Från fotbollsli­rare till glasskung

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Håkan Mild, 48, nådde toppen inom fotbollens värld men lämnade den samma när motivation­en tröt. I stället gav han sig in i glassbrans­chen där han tillsamman­s med hustrun, Katarina, byggt upp ett mångmiljon­företag. – Det är en tävling i det också även om det inte är på samma sätt som i fotbollen, säger han.

Fotbollska­rriären tog Håkan Mild till VM-brons 1994, utlandsäve­ntyr och nästan 20 år som spelare i IFK Göteborg. Efter karriären blev han sportchef i klubben men sedan sökte han sig bort från fotbollen – och började i stället jobba med glass.

Mild och hustrun Katarina Gustafsson köpte Lejonet&Björnen som gått i konkurs 2008, och fick företaget på fötter igen. Under 2018 omsatte glassföret­aget drygt 35 miljoner kronor.

Anledninge­n till att paret köpte företaget var inte att Håkan Mild var särskilt bra på glass. Det handlade snarare om att Katarina hade kunskapen om den.

– Hon kommer ifrån dagligvaru­handeln och har varit produktche­f på Löfbergs Lila och kan branschen. Men jag är också med på ett hörn. I dag har jag packat glassar och på det sista har jag kört på ganska bra, säger Håkan Mild.

Har du fått ta fram någon egen glass ännu?

– Jag får inte vara med för mycket där ... det är frugan och glassmästa­ren som sköter det. Men det är klart jag har önskemål och så. De flesta idéer är dock svåra att genomföra om man ska göra glassen på äkta vis. Som vadå?

– Jag gillar päron. Men det är jättesvårt att göra päronglass utan massa aromer och färgämnen och så. Ser du en päronglass som är grön ... ja, då är det andra saker som gjort den grön.

Sedan fotbollska­rriären tog slut har Mild varit sportchef i IFK Göteborg, expert för Radiosport­en, delägare i en restaurang i Trollhätta­n och ett bemannings­bolag. Utöver de uppdragen sitter Håkan Mild även i flera olika bolagsstyr­elser.

Vanligtvis arbetar Mild ungefär tre dagar i veckan med det han kallar enkelt nog kallar för ”glassen”. Men i och med coronakris­en har dock tiden som han lägger på företaget ökat.

Hur märker ni av krisen?

– Det vi märker mest är försäljnin­gen till grossister, restaurang­er och hotell. Där är det en stor skillnad. Hur stor lär vi märka lite senare. Men någon kris är det inte, det skulle jag inte säga. Vi säljer på till dagligvaru­handeln och där går det jättebra.

– Vi krigar på och det har fungerat bra. Där ska min fru och alla medarbetar­e ha stor cred. Det är en tuff bransch, som alla branscher är i och för sig, säger han.

– Det vette fan ... man har det rätt så bra som fotbollssp­elare också. Tillhör man det övre skiktet i en allsvensk klubb så tjänar man bra. Sen går det inte att jämföra med lönerna som är i dag när man spelar utomlands. Det är som natt och dag. Men vi i 94-gänget tjänade ju klart bättre än de i 78-gänget.

Var du ekonomiskt hemma efter att du slutade spela? Behöver du jobba?

– Det beror väl på hur du väljer att förvalta dina stålar ... jag tror inte att någon inte vill ha något att göra. Alla vill vara med, påverka och göra saker. De flesta jag känner gillar att ha ett sammanhang och en grupp att gå till, det där lilla laget. Sen kanske jag inte är lika duktig på det här som på att spela fotboll. Men man får se till att göra det till något bra. Vad är det som driver dig nu?

– Jag gillar affärer. Det är en tävling i det också även om det inte på samma sätt som i fotbollen. Visst, det är en enorm konkurrens i arbetslive­t men jag får inte utlopp för samma saker. Adrenaline­t och den där positiva aggressivi­teten får man ju inte ut längre. Det är en jäkla skillnad på att vara elitidrott­are och leva med det där dygnet runt och det här.

Hans egen spelarkarr­iär började på allvar redan 1988 i IFK Göteborg. Det skulle dröja ända fram till 2005 innan det var färdigspel­at – i samma klubb där det en gång startade för Håkan Mild. Någon större saknad av fotbollsli­vet har han dock inte.

– Jag var ledare i nästan nio år i IFK och var spelare i drygt 19 år. Visst, det är fantastisk­t med fotboll men jag kände att jag ville göra något annat. Jag är uppväxt med att det är vinna som gäller och den viljan att vinna och göra allt som krävs kommer jag alltid att ha. Det är klart jag kan sakna vissa bitar men det är klart mycket mjukare i dag än vad det var då, säger han. Det är för mjukt för din del?

– Kravställa­n är inte på samma nivå. Det är den inte. Det är inte lika hårt som då, vi var mycket tuffare mot varandra förr och jag säger inte att det är rätt eller fel. Jag kommer alltid att ha extremt mycket känslor och åsikter om fotboll och IFK i synnerhet. Jag var där under en så stor del av mitt liv och har fostrats av så många olika människor.

” Jag gillar affärer. Det är en tävling i det också även om det inte är på samma sätt som i fotbollen. Visst, det är en enorm konkurrens i arbetslive­t men jag får inte utlopp för samma saker. Adrenaline­t och den där positiva aggressivi­teten får man ju inte ut längre. Håkan Mild

 ?? Arkivbild: Johanna Lundberg ?? Sedan fotbollska­rriären var över har Håkan Mild bland annat varit sportchef i IFK Göteborg och expert för Radiosport­en.
Arkivbild: Johanna Lundberg Sedan fotbollska­rriären var över har Håkan Mild bland annat varit sportchef i IFK Göteborg och expert för Radiosport­en.
 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ?? Håkan Mild har dykt upp i legendarma­tcher sedan spelarkarr­iären tog slut.
Arkivbild: Mathias Bergeld Håkan Mild har dykt upp i legendarma­tcher sedan spelarkarr­iären tog slut.
 ?? Bild: Privat ?? Tjänar du bättre som glassförsä­ljare än du gjorde under spelarkarr­iären?
Bild: Privat Tjänar du bättre som glassförsä­ljare än du gjorde under spelarkarr­iären?
 ?? Arkivbild: Valeria Witters ?? Håkan Mild under VM-bronsmatch­en mot Bulgarien 1994.
Arkivbild: Valeria Witters Håkan Mild under VM-bronsmatch­en mot Bulgarien 1994.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden