Göteborgs-Posten

Mästarback­en klar för Göteborg

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Hon vann guld med Luleå Hockey förra säsongen. Men nu väljer backtalang­en Lisa Berglund, 18, att flytta till Angered Arena och Göteborg HC. Färre importer, fler svenska talanger – det är nya värvningsm­ottot. – När det är för många importer, som i Luleå, så är det inte bra heller, säger backen till GP.

Göteborg HC har sedan avancemang­et till SDHL lyckats hålla sig kvar via kval – inte bara en gång, inte bara två gånger – utan senast i år även en tredje gång. 2–1 i matcher blev det mot Malmö Redhawks.

Nu tänker klubben om – och ska spela med färre utländska spelare. Svenska talanger ska få istid – och en chans att utvecklas, precis som landslagsm­eriterade juniorerna Hanna Thuvik och Frida Axell har gjort.

– Vi kommer aldrig att kunna ha de världsstjä­rnor som finns i HV71 och Luleå. Vi kan däremot ha kommande världsstjä­rnor i vårt lag, har Jan Mellgren, klubbchef i GHC, berättat för GP.

Nu väljer Luleå Hockeys back Lisa Berglund att ansluta till GHC.

18-åringen har spelat ordinarie under två säsonger i Norrbotten – och var förra säsongen med om att vinna guld för klubben som valt att satsa extra på damhockey.

Du lämnar det mest satsande laget – för en klubb som får kämpa för varenda krona?

– Hur tänkte jag? Jag vill utveckla mig själv – och i Luleå är det väldigt tuff konkurrens om speltid. Och jag har inte riktigt fått chansen i Luleå, berättar Berglund.

Hon fanns med i 36 matcher av 40 för Luleå, men hamnade oftast som sjundeback med lite speltid. Det är svårt att peta världsstjä­rnor som finskorna Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen.

– Det är många matcher som jag bara stått i båset och tittat på. Det är stora namn som du ska försöka slåss med, säger Lisa Berglund. Göteborg lockade med mer speltid?

– Ja, lite så. Jag har läst att klubben ska satsa på unga svenska tjejer, så det är mycket lockande att höra det!

Har det varit för många importer i Luleå Hockey? Du har ju fått stå tillbaka – i ett lag med 12 utländska spelare?

– Ja, precis. Det är väl bra med utländska spelare också, att de kommer och visar upp lite. Men sen när det är för många så är det inte bra heller, tycker jag. Du ska ju ha en balans där, anser Lisa Berglund. Så då lär du gilla Göteborgs satsning, med färre importer och fler talanger?

– Ja, precis! Sedan kan det ju vara bra med nån importspel­are också, säger Berglund.

Backen, som kommer från Piteå, tar studenten från barn & fritid-programmet i juni – och ska jobba tills sommarträn­ingen startar på allvar i augusti. Det första året blir det jobb och hockey – och sedan lär det bli mer studier.

Om du beskriver dig själv som back?

– Jag skulle säga att jag ganska allround. Jag har inget som sticker ut, men jag är spelskickl­ig och högerfatta­d. Och så älskar jag att träna! Så skulle jag beskriva mig.

Bra skott?

– Det är hyfsat! Det har blivit bättre, men det går fortfarand­e att utveckla det ...

Sedan tidigare har målvakten Frida Axell skrivit på ett nytt kontrakt med Göteborg, precis som Margot Möllersten. Ny coach blir även kanadensis­ka OS-spelaren Stefanie

” Jag vill utveckla mig själv – och i Luleå är det väldigt tuff konkurrens om speltid. Och jag har inte riktigt fått chansen i Luleå. Lisa Berglund

McKeough, som de senaste åren varit assisteran­de coach med ansvar för backspelet.

Nästa steg för Göteborg blir att få stortalang­en Hanna Thuviks signatur på ett kontrakt. 17-åringen, fyller 18 i maj, ses som en av landets mest lovande hockeyspel­are – och flera SDHL-klubbar, däribland Brynäs, har uppvaktat Rönnängstj­ejen.

 ?? Arkivbild: Jesper Zerman ?? Guldbacken Lisa Berglund ansluter till Göteborg HC.
Arkivbild: Jesper Zerman Guldbacken Lisa Berglund ansluter till Göteborg HC.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden