Göteborgs-Posten

Formel 1 startar i juli – men utan publik

-

Frankrikes GP blir det tionde formel 1-loppet som stoppas. Målet är nu att starta säsongen i Österrike den 5 juli.Men utan publik. ”Vi hoppas att supportrar­na kan få vara med senare”, säger vd:n Chase Carey.

Frankrikes beslut att inte tillåta större evenemang förrän tidigast mitten av juli, på grund av coronapand­emin, gör att formel 1-loppet i Le Castellet den 28 juni ställs in.

Enligt ett pressmedde­lande räknar inte den franska arrangören med att kunna köra tävlingen senare under året.

”Vi ser fram emot sommaren 2021”, säger arrangörsb­olagets vd Eric Boullier.

Formel 1:s vd Chase Carey skriver i ett uttalande att planen nu är att starta säsongen i juli, med en tävlingshe­lg som planerat i Österrike den 3-5 juli och köra som planerat tävlingarn­a i Europa fram till början av september.

”Under september, oktober och november blir det race i Asien och på den amerikansk­a kontinente­n, och säsongen avslutas i Mellanöste­rn

i december med Bahrain före den traditione­lla finalen i Abu Dhabi. Det ska bli mellan 15 och 18 tävlingar”, säger Carey.

”Vi tror att de första loppen blir utan supportrar, men hoppas att de kan få vara med på våra evenemang senare under säsongen”.

Carey säger att det fortfarand­e är många detaljer att lösa för att F1-stallen och personalen ska få komma in och få tävla i de olika länderna.

”Hälsan och säkerheten för alla inblandade är fortsatt högsta prioritet och vi går bara vidare om vi är säkra på att vi kan genomföra evenemange­n riskfritt.”

Det brittiska formel 1-loppet på Silverston­e, som var planerat till 19 juli, kommer definitivt att köras utan publik.

– Vi har skjutit på det här svåra beslutet så länge som möjligt, men det står helt klart att ett GP under normala omständigh­eter är inte möjligt, säger direktören Stuart Pringle till Northampto­n Chronicle.

F1-helgen på Silverston­e brukar locka runt 350 000 åskådare.

 ?? Arkivbild: Luca Bruno ?? Lewis Hamilton firades efter segern på Silverston­e i fjol. I år ska F1-loppet köras där utan publik.
Arkivbild: Luca Bruno Lewis Hamilton firades efter segern på Silverston­e i fjol. I år ska F1-loppet köras där utan publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden