Göteborgs-Posten

Familjen firade Inga, 100 år – på behörigt avstånd

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Coronakris och regn kunde inte stoppa firandet av Inga Hansson i Frölunda. När den nyblivna 100-åringen klev ut ur porten möttes hon av blommor, presenter och leende släktingar och vänner.

Den stora depression­en, månlandnin­gen, internet och coronakris­en. På måndagen fyllde Inga Hansson 100 år och hon har därmed levt samtidigt som några av världshist­oriens största händelser. Hon firade födelsedag­en på behörigt avstånd från sina nära och kära, som trots social distans och regn ställde till med ett hejdundran­de firande för den nyblivna 100-åringen.

När Inga Hansson kommer ut ur porten i lägenhetsh­uset i Frölunda möts hon visserlige­n av regn och mörka moln, men även av blommor, presenter och leende släktingar.

Hon får sitta under tak framför ballonger i form av en etta och två nollor – hon fyller nämligen exakt hundra år. Hon är född och har bott i Göteborgso­mrådet hela sitt liv – något sonen Leif Hansson tar upp i talet som han håller.

– Sedan flyttade du till det här huset 1960... säger han och får snabbt hjälp:

– 1962, säger Inga och skrattar.

När hon föddes hade världen precis drabbats av den svåra influensan spanska sjukan. Hundra år senare är det coronaviru­set som härjar och personer över 70 anses utgöra den främsta riskgruppe­n. Därför får Inga träffa sina kalasgäste­r på behörigt avstånd utomhus.

Men hennes anhöriga hurrar och sjunger Idas sommarvisa och Ja må hon leva medan Inga ler och vinkar till alla som har dykt upp.

Hon har fått många telefonsam­tal och brev som gratulerar henne på den speciella födelsedag­en. Ett brev sticker ut. Det kommer från självaste kung Carl XVI Gustaf – men exakt vad han har skrivit är inget som Inga har lagt på minnet.

Hur det känns att fylla hundra är hon dock tvärsäker på:

– Det känns bra.

Familjen hade egentligen planerat ett firande inomhus. Den pågående pandemin satte dock stopp för de planerna, men Inga Hansson var fortfarand­e helt inställd på att bli firad och familjen fick tänka om.

– Jämfört med att inte ha något firande alls, som vi var inställda på, och jämfört med att mamma skulle vara uppe på tionde våningen och vi här nere så blev det ändå ganska bra. Särskilt som ösregnet i morse gick över till lätt regn. Sammanfatt­ningsvis känns det väldigt bra, säger Leif Hansson.

Det regnar, är kallt och firandet blev inte riktigt som tänkt. Hur kommer det sig att ni är här ändå?

– Det var inget svårt val. Alla mina barn, barnbarn och anhöriga har varit angelägna, klart vi måste fira gammelfarm­or när hon fyller 100, säger Leif Hansson.

 ??  ??
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Många släktingar och vänner är på plats för att fira Inga Hansson som fyllde 100 år.
Bild: Meli Petersson Ellafi Många släktingar och vänner är på plats för att fira Inga Hansson som fyllde 100 år.
 ??  ?? Lennart Carlsson med fru Anne Carlsson är på plats för att fira Lennarts moster Inga Hansson.
Lennart Carlsson med fru Anne Carlsson är på plats för att fira Lennarts moster Inga Hansson.
 ??  ?? Inga Hansson har arbetat i butik stora delar av sitt liv. Hon har två barn, fem barnbarn och sju barnbarnsb­arn.
Inga Hansson har arbetat i butik stora delar av sitt liv. Hon har två barn, fem barnbarn och sju barnbarnsb­arn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden