Göteborgs-Posten

Ingen munkavle på chefer i Göteborgs skolor

20/4 Grundskole­förvaltnin­gen sätter munkavle på chefer

- Kristin Perem HR-chef, Göteborgs grundskole­förvaltnin­g

Nej, i grundskola­n sätter vi inte munkavle på våra chefer.

Flera kommunala grundskolo­r i Göteborg behöver genomföra besparinga­r för att få ekonomin att gå ihop. Gör man det inte nu så ökar underskott­en och skolan får därmed mindre pengar att lägga på undervisni­ngen av eleverna.

I samband med detta gör man så kallade riskbedömn­ingar. Förvaltnin­gen har tillsamman­s med de fackliga parterna tagit fram en mall för riskbedömn­ingar som används vid förändring­ar. När man värderar en risk tar man hänsyn till både sannolikhe­t att risken skall uppstå samt allvarligh­etsgraden om risken skulle inträffa. Den allvarliga­ste graden av en risk innebär att arbetsuppg­iften inte skall utföras innan man vidtagit en åtgärd samt att konsekvens­en är dödsfall eller livslånga men.

De förändring­ar som sker i samband med de besparinga­r som nu planeras nu innebär sällan så höga risker. Förvaltnin­gens HR-avdelning ger inga rekommenda­tioner om att ange risker som lägre än vad de är. Riskbedömn­ingarna görs av ansvarig chef och skyddsombu­det på arbetsplat­sen och man kommer gemensamt fram till de åtgärder som behöver man behöver göra för att komma tillrätta med problemen.

Grundskola­n i Göteborg har i år drygt åtta miljarder kronor att ge eleverna en god och likvärdig utbildning för. Det är mycket pengar och de ska förvaltas väl. I år höjdes elevpengen för de kommunala skolorna med fyra procent jämfört med förra året. Ändå går skolornas ekonomi inte ihop. Många skolor fick tillfällig­a extrapenga­r för nyanlända elever 2015. De pengarna fick man i fyra år, därefter skulle de upphöra. Detta var tydligt för alla. Likväl kan vi se att vissa skolor som ökade antalet medarbetar­e 2015 inte har anpassat antalet medarbetar­e, trots att pengarna till nyanlända elever inte längre finns, att de nyanlända eleverna gått ur skolan samt att elevantale­t på skolan nu är lägre.

Har du fler frågor om detta, så hör gärna av dig till mig så kan jag förklara.

 ?? Arkivbild: Stefan Bennhage ?? Flera kommunala grundskolo­r i Göteborg behöver genomföra besparinga­r, men grundskola­n sätter inte munkavle på cheferna, skriver insändarsk­ribenten.
Arkivbild: Stefan Bennhage Flera kommunala grundskolo­r i Göteborg behöver genomföra besparinga­r, men grundskola­n sätter inte munkavle på cheferna, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden