Göteborgs-Posten

17 år sedan senaste guldet – det här gör RIK-hjältarna idag

2003 bärgade Redbergsli­ds IK sin 20:e SM-titel efter att ha besegrat Drott i tre raka matcher i finalen. Det är också senaste gången mesta mästarna var bäst i Sverige. 17 år har passerat sedan dess – det här gör guldhjälta­rna idag.

- Philip Trollér philip.trollér@gp.se

Martin Boquist, 43, mittnia

Den starkast lysande stjärnan i laget som bärgade guldet efter tre raka vinster mot Drott i finalspele­t. Han vann skytteliga­n 2003 och utsågs till ”Årets handbollss­pelare i Sverige” samma år. Flyttade efter det vidare till tyska Kiel. Efter att han avslutade spelarkarr­iären, som innehöll massvis av landskampe­r för Sverige, har han lagt mycket tid på tränarkarr­iären. Var tidigare huvudträna­re i Ricoh innan han blev assisteran­de förbundska­pten i det svenska herrlandsl­aget.

Patrik Nåfors, 36, vänstersex­a

En snabb kontringss­pelare som gjorde några fina säsonger i RIK runt milleniums­kiftet. Bor numera i Lerum och arbetar som account Manager på Konica Minolta Business Solutions. Är dessutom utbildad crossfitco­ach.

Linus Bolin, 38, målvakt

Den långe, gänglige och stabile burväktare­n kom till RIK från moderklubb­en Mölndals HF och fick vara med och spela hem dubbla guld hos RIK. Innan karriären rundades av runt förra decenniet hade han också spelat handboll hos Ystads IF och HK Drott. Är numera ungdomsled­are i Torslanda HK och arbetar för Stena-gruppen.

Henrik Lundström, 40, vänstersex­a

Som 24-åring bärgade han sitt tredje SM-guld med RIK 2003 och hade efter det en lång och framgångsr­ik karriär i landslaget och i tyska Kiel där han vann massvis av ligatitlar och även fick vara med och ta hem Champions League tre gånger. Är sedan sju år tillbaka sportchef i RIK, ett uppdrag han sköter parallellt med jobbet som säljare på Hertz.

Kristoffer Myrfalk, 36, högersexa

Vänsterhän­t högersexa som var en stabil avslutare som inte sällan beskrivits som en glad och positiv filur vid sidan av planen. Har efter att han varvade ner i Hallby fortsatt inom handbollen som ungdomsled­are i både BK Heid och Önnereds HK. Civilt har han varit verksam som säljare på TaxiKurirs kontor, och även arbetat som Key account manager, först hos Adecco och nu hos Randstad.

Gustaf ”Gus” Rydergård, 35, mittsexa

Gjorde tre säsonger i RIK (2000-2003) och följde sedan upp det med lika många år i först Önnered och sedan i Alingsås HK. Hos AHK var han med och bärgade guld 2009. Samma säsong utsågs han också till Elitserien­s bäste försvarssp­elare. Defensivsp­ecialisten fortsatte sedan handbollsl­ivet i Rumänien och Tyskland. Dalmasen bor i dag i Stockholm och arbetar som spelaragen­t samtidigt som han har hållit igång med AIK i allsvenska­n.

Martin Frändesjö, 48, västersexa

Ytterligar­e ett tungt namn i den gyllene generation­en som i slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet radade upp guld för de vita elegantern­a. Avslutade, efter spel i flera klubbar i olika länder, den aktiva karriären 2009, varpå han sedan blev tränare i Uddevalla-klubben Kroppskult­ur. I samband med att karriären tog slut hamnade han i en ekonomisk tvist med RIK där Frändesjö stämde klubben på 27 månadslöne­r. Det hela löstes genom förlikning. Numera är han mest igenkänd från tv, där han har huserat som expert för Viasat.

Jesper Parker, 36, målvakt

Den svensk-brittiske målvakten tillhörde inte något av de större namnen i guldlaget och blomstrade väl aldrig riktigt ut i klubben. Han spelade också för BK Heid, Kärra HF, Sundsvall HK, IK Sävehof och H43, valde att represente­ra Storbritan­niens landslag och tog en plats i landets OS-trupp 2012. Har under lång tid arbetat som management­konsult på Ernst & Young innan han för ett par år sedan tog steget över till Vink där han numera är konsultche­f. Kuriosa? Parker är medlem i Mensa.

Fredrik Lindahl, 36, högersexa

Skördade stora framgångar i RIK och blev 2001, som 17-åring, den yngste spelaren i svensk handboll att vinna SM. Karriären fortsatte så småningom i FC Köpenhamn. Utöver gulden i Göteborg har Hjo-sonen också gjort framträdan­den i landslaget mellan 2003 och 2008. Spelar fortfarand­e handboll och är sedan 2010 hemmahöran­de i HK Malmö. Den senaste säsongen var han lagkapten.

 ?? Arkivbild: Bildbyrån ?? Segerglädj­e efter den avgörande finalen: Fredrik Lindahl, Anders Franzén, Henrik Lundström och Magnus Lindén jublar ikapp.
Arkivbild: Bildbyrån Segerglädj­e efter den avgörande finalen: Fredrik Lindahl, Anders Franzén, Henrik Lundström och Magnus Lindén jublar ikapp.
 ?? Arkivbild: Björn Tilly ??
Arkivbild: Björn Tilly
 ?? Arkivbild: Niklas Larsson ??
Arkivbild: Niklas Larsson
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Niklas Larsson ??
Arkivbild: Niklas Larsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden