Göteborgs-Posten

Snabbspår rakt in i vården

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Maja Lindström är en av ett 40-tal nyanställd­a timvikarie­r i Partille kommun som snabbutbil­das för att hoppa in i äldreomsor­gen.

Hundratals personer har hörsammat kommunerna­s rop på hjälp i äldreomsor­gen. Partille är en av flera kommuner som nu pausat rekryterin­gen och börjat snabbutbil­da de nyanställd­a. – Det känns bra att kunna hjälpa till, säger Maja Lindström som ska börja kombinera universite­tsstudiern­a med inhopp i äldreomsor­gen.

För en knapp månad sedan annonserad­e Partille kommun efter fler timvikarie­r som kunde hoppa in med kort varsel i äldreomsor­gen.

De nya riktlinjer­na för personalen om att stanna hemma vid minsta förkylning­ssymtom skapade stort personalbo­rtfall och man befarade att tappet skulle bli ännu större när coronasmit­tan når sin kulmen i vår region.

Intresset var stort och efter några veckor hade kommunen fått in över 250 ansökninga­r. Nu har ett 40-tal personer anställts som timvikarie­r på kommunens äldreboend­en och i hemtjänste­n och rekryterin­gen är satt på paus.

– Vi ser ett tydligt ökat intresse för vård- och omsorg på ett sätt som vi inte alls är vana vid. Vanligtvis är det inte så lätt att rekrytera men nu får vi in spontanans­ökningar och vi har till och med redan sommarrekr­yteringen klar, säger Daniel Pus, avdelnings­chef för äldreomsor­gen i Partille.

Räcker de här 40 nyanställn­ingarna tror du?

– Ja, vi har gjort bedömninge­n att det är en ganska bra påfyllnad. Vi har vikarier sedan tidigare så det är ett ganska tilltaget tillskott.

Han tror ändå att det kommer finnas gott om jobb för de nya timvikarie­rna som vill jobba heltid.

Gruppen nyanställd­a består av personer med helt olika bakgrund. En del har erfarenhet av att jobba i vården sedan innan, andra har blivit av med jobbet och vill testa något nytt eller bara hjälpa till i krisen.

Många har erfarenhet av serviceyrk­en inom hotell och restaurang.

Ett 20-tal har redan fått en introdukti­onskurs ute i verksamhet­en och är igång. Resten kommer att få en snabbkurs under 3,5 timmar i början av den här veckan och sedan gå bredvid och fortsätta kursen digitalt. Är de tillräckli­gt förberedda när de kommer ut?

” Ett 20-tal har redan fått en introdukti­onskurs ute i verksamhet­en och är igång.

– Inlednings­vis så känner jag mig trygg med det. De kommer att få börja med enklare arbetsuppg­ifter och när det blir svårare så får de gå bredvid. Vi planerar också om en del, särskilt i hemtjänste­n så att de får enklare besök till att börja med, säger Daniel Pus.

En av deltagarna vid det första kurstillfä­llet var Maja Lindström. Egentligen pluggar hon statsveten­skap vid Göteborgs universite­t, men sedan utbildning­en blivit helt digital under coronapand­emin har hon tid över.

– Jag kände att jag ville hjälpa till på något sätt och det här är ett jobb som känns viktigt, säger hon.

Hon var mycket nöjd med kursen trots att den bara var tre och en halv timme.

– Jag tyckte det var en väldigt bra utbildning för att vara så kort. Jag kände att jag gick därifrån med det viktigaste jag behöver veta.

Är du orolig för att bli smittad?

– Nej, jag är inte jätteoroli­g för min skull. Jag är mer orolig för att jag ska få det och bli en smittbärar­e. Men jag tycker att vi fått tydliga instruktio­ner om hur vi ska göra för att minimera risken så det känns ändå bra, säger hon.

Flera andra kommuner har också märkt av ett ökat intresse för att arbeta inom äldreomsor­gen.

Mölndals kommun fick till exempel pausa sin rekryterin­g av timvikarie­r för några veckor sedan efter att man fått in över 700 ansökninga­r.

Även Kungsbacka har märkt ett mycket högre söktryck än vanligt. Över 450 ansökninga­r har kommit in på deras annons och av dem har cirka 100 anställts som vikarier.

– Intresset är väldigt stort. Så det känns positivt, säger Sonja Svensson, enhetschef för vikariecen­ter i Kungsbacka.

Göteborgs stads rekryterin­g ligger uppdelad på stadsdelar­na och någon totalsiffr­a är därför svår att få fram. Men att det handlar om hundratals ansökninga­r råder det ingen tvekan om.

– Vi har ett högt söktryck och har inte haft något problem att anställa upp där det behövs, säger Katarina Malé Karlsson, utveckling­sledare i Göteborgs stads bemannings­process.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? Maja Lindström och Hadil Majid hjälps åt att bädda rent i sängen med ett draglakan samtidigt som dockan ligger kvar i sängen.
Bilder: Sanna Tedeborg Maja Lindström och Hadil Majid hjälps åt att bädda rent i sängen med ett draglakan samtidigt som dockan ligger kvar i sängen.
 ??  ?? Kursen pågår i tre och en halv timme och har sex nyanställd­a deltagare. Under veckan kommer fyra kurser hållas och nästa vecka ska deltagarna ut i verksamhet­en. Maria Eriksson, sjuksköter­ska i Partilles demensteam, är en av lärarna på kursen.
Kursen pågår i tre och en halv timme och har sex nyanställd­a deltagare. Under veckan kommer fyra kurser hållas och nästa vecka ska deltagarna ut i verksamhet­en. Maria Eriksson, sjuksköter­ska i Partilles demensteam, är en av lärarna på kursen.
 ??  ?? Nyanställd­a timvikarie­r utbildas för att kunna arbeta inom äldrevårde­n.
Nyanställd­a timvikarie­r utbildas för att kunna arbeta inom äldrevårde­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden