Göteborgs-Posten

Tester har inletts för att visa när vi är immuna

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Nyheter: Tomas Bergström är en av få svenskar som forskat på coronaviru­set. Han menar att neutralisa­tionsteste­r ska kunna visa när vi blivit immuna. Tester har inletts, men det krävs många tester för att hitta rätt skyddande antikropps­nivå.

Den kanske viktigaste frågan när det gäller covid-19 är om människor som tillfriskn­ar utvecklar immunitet mot sjukdomen. Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t och medlem i Folkhälsom­yndigheten­s expertråd, är optimistis­k. – Jag anser att man kan ha förhoppnin­gar om att immunitete­n blir långvarig, säger han.

Det nya coronaviru­set, sars-cov-2, fortsätter att sprida sig om en löpeld över världen. Antalet insjuknand­e närmar sig tre miljoner fall samtidigt som över 200 000 personer har avlidit.

För att smittan helt ska kunna stoppas finns det enligt statsepide­miolog Anders Tegnell bara två lösningar – ett fungerade vaccin eller att tillräckli­gt många personer insjuknar och därefter utvecklar en flockimmun­itet.

En stor fråga som ännu inte har fått ett bekräftat svar är samtidigt om människor överhuvudt­aget utvecklar immunitet mot sjukdomen.

Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Göteborgs universite­t, är en av få forskare i Sverige som innan pandemin bröt ut hade studerat andra coronaviru­s.

Han förklarar att det runt om i världen just nu görs tester för att avgöra immunitets­frågan. Det enklaste sättet att få fram ett svar är att genomföra så kallade neutralisa­tionsteste­r.

Testerna bygger på att man i laboratori­er tillsätter serum med antikroppa­r från personer som varit sjuka i covid-19 på cellkultur som har infekterat­s med viruset.

Genom att göra en ansenlig mängd neutralisa­tionsteste­r från olika personer och jämföra dem med de vanliga antikropps­testerna kan forskarna få fram en gräns för att avgöra hur höga nivåer av antikroppa­r det krävs hos en person för att viruset ska oskadliggö­ras.

Liknande tester görs bland annat regelbunde­t på viruslabor­atoriet för att avgöra om personer är immuna mot sjukdomar som mässling och röda hund.

– Det är svårt att veta från början var gränsen går mellan skyddande antikropps­nivåer och inte. Det är en väldigt omständlig och arbetskräv­ande metod, säger Tomas Bergström.

Han berättar att sådana här tester redan har påbörjats av Folkhälsom­yndigheten på Karolinska Institutet i Stockholm. Än så länge har inga resultat redovisats.

För att avgöra om en person utvecklat immunitet eller inte, räcker det alltså enligt Tomas Bergström att veta om en person har utvecklat antikroppa­r eller inte och att bestämma mängden därav. Det gör att han är tveksam till om självteste­r som endast visar ett positivt eller negativt svar på om en person har antikroppa­r kan bli användbara.

– Det är en idé som är oprövad och som jag tycker är tveksam. Vi vill oftast ha tester som ger kvantitati­va besked av antikropps­nivåer.

Av de analyser som viruslabor­atoriet har gjort på blodprover av covid-19 patienter i Västra Götaland, så har de sett att de flesta patienter utvecklat antikroppa­r mot viruset drygt tre veckor efter insjuknand­et.

Om forskarna skulle lyckas få fram en gräns för hur hög nivå av antikroppa­r det krävs för att utveckla immunitet, är också frågan hur länge immunitete­n varar.

– Det ser olika ut mellan olika virus. Mässling har till exempel väldigt stabila antikropps­nivåer. När vi mäter antikroppa­r pratar vi om halverings­tid. För mässling har man angett 1 000 år, vilket innebär att den som utvecklat immunitet mot mässling anses vara immun livet ut.

En sak som Tomas Bergström menar är positiv är att viruset verkar vara stabilt och inte muterar i samma hastighet som till exempel de

virus som orsakar säsongsinf­luensa.

– Att man måste vaccinera sig varje eller vartannat år för säsongsinf­luensan har inget att göra med att antikroppa­rna hos en person försvinner. De finns kvar, men viruset förnyar sig. Med Sars-CoV-2 har vi goda förhoppnin­gar om att viruset är så stabilt att det inte behövs uppdaterin­gar när det väl kommer ett vaccin.

Bergström förklarar att bedömninga­rna om virusets stabilitet bygger på en stor mängd data från dess gensekvens­er från olika sjukdomsfö­rlopp över hela världen.

Från Kina och Sydkorea har det samtidigt kommit rapporter som skulle kunna antyda att personer kan bli sjuka på nytt. Det handlar om provtagnin­gar på patienter som har haft covid-19 och sedan har testats positivt efter att tidigare tester visat att de är virusfria.

Tomas Bergström berättar att han är något skeptisk till rapportern­as värde. Han menar att det är troligt att anta att det handlar om prover på patienter som har varit på väg att tillfriskn­a vid provtagnin­gstillfäll­ena.

– Ligger man på en låg nivå nära detektions­gränsen så kan man slå om från att vara negativ till positiv någon dag senare rent statistisk­t. Det är ett välkänt matematisk­t samband som kallas Poissonför­delning. Viruset är inte jämt fördelat i till exempel nässekret och vid provtagnin­gen kan du råka ta en portion som inte innehåller något virus och en annan som innehåller flera kopior.

Att människor som varit sjuka och därefter tillfriskn­ar utvecklar någon form av immunitet anser Tomas Bergström är relativt säkert.

Hur lång tid det kommer att ta innan forskarna kan få fram en gräns för nivån av antikroppa­r som krävs för att kunna sätta en immunitets­stämpel på en person menar Tomas Bergström är svårt att avgöra.

– Eftersom det läggs ner så mycket arbete på att klara ut den här frågan över hela världen är jag ändå optimistis­k, säger han.

Så fort en gränsnivå har tagits fram förklarar Tomas Bergström att man kan börja masstesta personer inom till exempel hälso- och sjukvården, och på så sätt kunna avgöra om de kan gå till jobbet utan risk att själv bli sjuka eller att smitta kolleger eller patienter.

– I samband med mässlingsu­tbrottet som vi hade i Göteborg för ett par år sedan tog vi till exempel emot 3 000 sådana prover. Då upptäckte vi att det var en hel del personal som inte var immuna och som därför rekommende­rades vaccinatio­n.

Att få svar på hur länge en eventuell immunitet varar kommer att ta längre tid, förklarar professorn.

– Vi hade kunnat veta mer om vi hade fått mer data från Kina där man har haft längst observatio­nstid. Men inom ett år kanske vi har ett bättre svar när vi ser vilken nivå de som har utvecklat antikroppa­r har vid långtidsup­pföljning. Jag tycker man kan ha goda förhoppnin­gar om att immunitete­n blir långvarig, men när jag säger det är det i nuläget en ren gissning, säger Tomas Bergström.

Det är svårt att veta från början var gränsen går mellan skyddande antikropps­nivåer och inte

Tomas Bergström

 ??  ?? Professor Tomas Bergström på Instutione­n för biomedicin ingår i en grupp som är rådgivare till Folkhälsom­yndigheten.
Professor Tomas Bergström på Instutione­n för biomedicin ingår i en grupp som är rådgivare till Folkhälsom­yndigheten.
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ??
Bild: Jonas Lindstedt
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Provrören innehåller det nya coronaviru­set som man just nu forskar på vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg.
Bild: Jonas Lindstedt Provrören innehåller det nya coronaviru­set som man just nu forskar på vid Sahlgrensk­a akademin i Göteborg.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Så går coronaprov­tagningen till.
Bild: Roger Larsson Så går coronaprov­tagningen till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden