Göteborgs-Posten

Inga konserter ger miljardtap­p

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Kultur: Aldrig tidigare hade så många Ullevikons­erter varit inbokade. Got event såg fram emot en rekordsomm­ar. Men en helt inställd konsertsom­mar kan ge intäktstap­p i miljardkla­ssen för stadens näringsliv.

En redan plågad besöksnäri­ng drabbas hårt när Håkan Hellströms Ullevispel­ningar skjuts på framtiden. Totalt kan sommarens inställda arenaspeln­ingar innebära intäktstap­p i miljardkla­ssen för Göteborgs näringsliv. – Vi såg fram emot en konsertsom­mar med “all time high”, men med det som sker i omvärlden nu så är den helt klart riskerad, säger Got events vd Lotta Nibell.

Beskedet att sommarens fyra konserter med Håkan Hellström på Ullevi flyttas till 2021 var väntat. Sedan tidigare har Summerburs­t i början av juni ställts in. Iron Maiden och Rammstein har Ullevikons­erter inbokade i sommar, och där väntas besked i närtid

Kommunala eventbolag­et Got event hade sett fram emot en ”all time high” i sommar. Aldrig tidigare har så många Ullevikons­erter varit inbokade.

– Det är ju oerhört tråkigt givetvis, men det är omständigh­eter som inte går att påverka. Överlag får vi ju bara förhålla oss till det, säger vd Lotta Nibell.

Ekonomiskt får de inställda evenemange­n stora konsekvens­er för Göteborg. Got event uppskattar själva att en fullsatt Ullevikons­ert bidrar med hundra miljoner kronor som hamnar hos hotell, restaurang­er och butiker i staden. Enligt årsredovis­ningen bidrog bolagets evenemang med omkring en miljard kronor under 2019.

Under fjolåret lyckades bolaget dessutom öka sin egenfinans­iering och ge ett överskott på 28 miljoner kronor till sin ägare – Göteborgs stad. Ullevi och Scandinavi­um, som nu står oanvända, står för 60 procent av besökarna.

– Alla evenemang är ju viktiga, och de stora evenemange­n på

Ullevi är inte bara är viktiga för oss, utan har stor betydelse för besöksnäri­ngen i stan. En konsert på Ullevi motsvarar nästan sju evenemang på Scandinavi­um.

En helt inställd konsertsom­mar kan därför innebära ett intäktstap­p i miljardkla­ssen för stadens näringsliv.

Redan i mars samlades kommunstyr­elsen för att diskutera de kommunala bolagens situation i ljuset av corona. Då var inga evenemang på Ullevi inställda.

Tidigare i april beslutade kommunfull­mäktige att ge kommunstyr­elsen rätt att utfärda en kapitaltäc­kningsgara­nti om 50 miljoner kronor för att vi behov täcka upp för intäktsbor­tfall i de kommunala bolagen under 2020. Lotta Nibell menar att Got event i grunden är ett stabilt bolag och hoppas att de inte behöver använda garantin.

Nu arbetar de med flera scenarios inför framtiden. En fråga är om coronapand­emin kommer att påverka besöks- och evenemangs­näringen på sikt och i vilken utsträckni­ng människor, trots lyfta restriktio­ner, kommer hålla sig undan större evenemang.

Lotta Nibell tror att det kommer finnas ett uppdämt behov av livekonser­ter när pandemin är över. Det har tidigare funnits en oro över huruvida det kommer finnas artister som i framtiden kan fylla en arena som Ullevi. Diskussion­en om ändrade vanor fördes redan när

Spotify kom, att tjänsten skulle ersätta livescenen. Men orosmolnen har varit obefogade och efterfråga­n på liveupplev­elser har snarare ökat över tid.

Men det är skillnad på ett virus och teknisk utveckling.

– Det är klart att det är, det är ett helt annat läge. Men om vi blickar bakåt på tidigare erfarenhet­er av pandemier som Sars och Mers så finns det ingenting som tyder på att livescenen har minskat, snarare tvärtom.

” Alla evenemang är ju viktiga, och de stora evenemange­n på Ullevi är inte bara viktiga för oss, utan har stor betydelse för besöksnäri­ngen i stan Lotta Nibell vd Got event

 ?? Arkivbild: Anna Svanberg ?? Got event såg fram emot en all time high – men nu pekar allt mot att det blir tomt på Ullevi i sommar.
Arkivbild: Anna Svanberg Got event såg fram emot en all time high – men nu pekar allt mot att det blir tomt på Ullevi i sommar.
 ?? Arkivbild: Jonas Lindstedt ??
Arkivbild: Jonas Lindstedt
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden