Göteborgs-Posten

Seglargymn­asiet hemma efter 20 extra havsdygn

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Nyheter: En hastigt stängd USAgräns tvingade 44 elever från Öckerö seglargymn­asium till en spontan seglats hem igen över Atlanten. I går återvände de – efter 79 dagar på resande fot.

En hastigt nedstängd USAgräns tvingade 44 elever från Öckerö Seglargymn­asium till 20 extra havsdygn och en spontan seglats över Atlanten. På tisdagen återvände avgångsele­verna till Sverige – efter 79 dagar på resande fot. – Det största äventyret i mitt liv, säger Matilda Eriksson.

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Det gäller även – och kanske framför allt – samhällsel­everna på Öckerös seglargymn­asium. 9 februari flög gruppen ihop med läraren Anne-Li Olsén från Göteborg till Miami i syfte att under 35 sjödagar segla den tremastade barken T/S Gunilla i Karibien.

Sedan skulle de vända hemåt. Det blev inte riktigt så.

17 mars klev Öckeröelev­erna ombord på båten i Progreso (Mexiko) som via Tampa skulle föra dem till Miami för avlösning och en avslutande flygresa hem till Sverige.

Just då beslöt USA:s president Donald Trump att stänga den amerikansk­a gränsen av risk för smittsprid­ning av covid-19.

Det ändrade alla planer. Andraårsel­everna, som skulle avlösa, kunde inte ta sig dit – och fartyget saknade besättning som kunde ta henne hem.

– Vi var inte riktigt välkomna på grund av situatione­n med corona, säger enda läraren ombord, Anne-Lie Olsén.

Efter överläggni­ng och rederibesl­ut byttes den välförtjän­ta flygresan för de 44 studentern­a mot en äventyrlig Atlantsegl­ats, utan egentliga förberedel­ser.

Och i stället för luftburen hemkomst 8 april återvände skolkamrat­erna nästan tre veckor senare båtledes först på tisdagsför­middagen.

– Det har funnits jobbiga stunder där eleverna har gråtit, jag har gråtit, men vi har också skrattat väldigt mycket och jag hittar inte superlativ nog för att beskriva hur fantastisk­a de har varit, säger läraren Anne-Lie Olsén.

Efter 42 raka dagar till havs angjordes ett Öckerö som vid utresa saknade erfarenhet av det nya coronaviru­set, men som samhället i övrigt numer lyder under Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner.

– Vi vet ju inte ens hur man handlar på Ica, säger läraren Anne-Lie Olsén.

Rektorn Stefan Carmesund gladdes med de hemkomna, men led med andraklass­arna, de som inte fick komma iväg.

– Vi hoppas kunna segla nästa år, förutsatt att coronapand­emin lagt sig lite då, och planerar att runda Island och segla upp mot Polcirkeln, säger han.

Mottagning­en delades upp i tre för att inte överskrida gränsen om 50 personer på en och samma plats.

– Total lycka blandat med lite sorg. Det blir jättesvårt att lämna eleverna, samtidigt som man längtar efter att få krama sin egen familj, säger Anne-Lie Olsén.

I tider av distansstu­dier har hon kunnat skatta sig lycklig.

– Jag har varit nästan den enda gymnasielä­raren i Sverige som har fått hänga med mina elever, säger Anne-Lie Olsén.

Hemresan gick från Progreso i Mexiko, via Havanna på Kuba, söder om Florida och sedan upp till Bermuda och förbi Azorerna.

– Vi stannade för bunkring två gånger, på Bahamas och i Azorerna, men fick inte gå i land på grund av coronarisk­en, säger eleven Matilda Eriksson.

Därifrån fortsatte färden mot Portugal, upp mot Biscayabuk­ten, genom Engelska kanalen och mot slutdestin­ationen Öckerö. Totalt avlades cirka 6 000 sjömil.

Tiden ombord har ägnats åt studier, däckstjäns­t och sömn i fyratimmar­spass där Anne-Lie Olsén har tagit rollen som nyhetsrapp­ortör och hjälpt till med ansökninga­r till högskola och universite­t samt inlämnande av deklaratio­ner.

Besättning­en bestod av en kapten, två styrmän, tre vaktledare, två kockar och en maskinist, bås och sjukvårdar­e.

– De kommer hem till annat land, de har aldrig varit i ett land där det har varit avstängt för corona, de är inte medvetna om hur saker har förändrats, säger rektorn Stefan Carmesund.

Hur hanterar man de utmaningar 20 extra dagar till havs innebär? Läraren Anne-Lie Olsén funderar kring det.

– Vi bestämde oss i Progreso att ta det efterhand. Vi var också ganska noga med att inte prata om hela sjöbenet, utan ta det i etapper.

Matilda Eriksson menar att seglatsen har fungerat mycket väl.

– Det finns inte många människor som man skulle kunna tänka sig att vara med på en så liten yta så länge. Det känns som ett riktigt bra team. Det har dessutom gått fruktansvä­rt fort, säger hon.

Vad framför allt har ni lärt er?

– Jag skulle säga tålamod, lyssna och ha respekt för varandra, men också att vara lugn. Man lärde sig verkligen att ta dag för dag.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ?? Bild: Sanna Tedeborg ?? Seglargymn­asiet och fartyget T/S Gunilla återvände till Öckerö på tisdagen. Spridda familjer mötte.
Bild: Sanna Tedeborg Seglargymn­asiet och fartyget T/S Gunilla återvände till Öckerö på tisdagen. Spridda familjer mötte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden