Göteborgs-Posten

Så slipper du att amortera

Runt 70 000 svenskar har hittills ansökt om att slippa amortera på sina bolån. Och fler bör ta chansen, även om du har råd att amortera, tycker sparekonom­en Joakim Bornold. – Det är ett bra erbjudande, jag har själv begärt amortering­sfrihet, säger han.

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Ekonomi: Sparekonom­en Joakim Bornold anser att det är en bra idé att skaffa sig amortering­sfrihet på sina bolån, även om man har råd att fortsätta amortera.

Från och med den 14:e april kan alla som vill ansöka om amortering­sfrihet på sina bolån, slippa betala av på sin skuld. Det är ett beslut taget av Finansinsp­ektionen, för att ge alla med bolån eller andra banklån ”ett större ekonomiskt handlingsu­trymme” – och därmed hålla igång konsumtion­en och kanske dämpa den djupa ekonomiska kris vi befinner oss i.

Amortering­sfriheten gäller fram till den 31 augusti 2021 och det är upp till varje bank att bestämma vem som får slippa amortera en period, och vem som måste fortsätta.

Flera storbanker GP varit i kontakt med säger dock att de i princip beviljar amortering­sfrihet till alla som ansöker om det.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tycker generellt att alla med bolån – även du som har råd att fortsätta amortera – ska ansöka om amortering­sfrihet.

– Det är ett bra erbjudande, jag har själv begärt amortering­sfrihet för mitt bolån. Det är en chans fler borde ta, säger han.

De pengar han skulle betala av sitt lån med varje månad, ska Joakim Bornold nu i stället investera i en aktiefond – med målet att kapitalet på det viset ska öka mer i värde än vad han betalar i ränta på bolånet.

– Planen är att ta amortering­sfritt fram till 31:e augusti, lägga in hela beloppet på ett ISK-konto varje månad och investera dem i en Sverigefon­d. Kapitalet ska ligga där och förränta sig i 10 år och därefter kommer jag, sannolikt, kunna amortera av ett betydligt större belopp än jag annars gjort. Det är ett kul experiment, vi får se om det blir bra eller inte, säger han.

Upplägget bygger naturligtv­is på att du tror att börsen kommer stiga de närmsta tio åren – och att du har disciplin nog att låta pengarna ligga i ett decennium och inte börjar köpa en massa mer eller mindre onödiga saker för dem.

– Du ska inte konsumera upp pengarna, då är det ett dumt och onödigt beslut att ansöka om amortering­sfrihet. Du ska inte köra amortering­sfritt för att köpa en platt-tv eller ”unna dig”, det är inte en genomtänkt plan, säger Joakim Bornold.

– Om du däremot har en ekonomisk buffert på plats och en lämpligt belåningsg­rad på bostaden – varför inte ta chansen att bygga upp ett fondsparan­de?, säger han.

Vad är en lämplig belåningsg­rad i det här fallet?

– Det är väldigt individuel­lt. För den som har mycket pengar på banken och tjänar mycket kan en belåningsg­rad på 90 procent vara lämplig – för den som tjänar mindre och bor i en lägre värderad bostad kan 60 procent vara lämpligt. Ett sätt att stresstest­a sin belåning är att tänka över hur du skulle klara boendekost­naden om du blev sjuk eller arbetslös under en period, säger Joakim Bornold.

Han pekar också på två andra situatione­r där amortering­sfriheten kan hjälpa din privatekon­omi.

– Om du inte har en ekonomisk buffert på plats på ett sparkonto, kan du nyttja det här tillfället till att bygga upp en. Om du har andra lån med högre ränta, som konsumentk­rediter och konsumtion­slån är det också en bra möjlighet att pausa amortering­en på bolånet för att i stället amortera av mer på de dyrare lånen. Det gör att du får en bättre och mer stabil ekonomisk situation, säger han.

Privatekon­omen Shoka Åhrman tycker att det är vid just de två situatione­rna – om du har dyrare krediter att betala av eller om du saknar

” Amortering­skravet infördes bland annat för att kyla av bostadsmar­knaden Joakim Bornold

buffert – som amortering­sfrihet kan vara bra.

– Det är inget man traditione­llt brukar rekommende­ra, men om man känner att man har en låg belåning på bostaden och en stabil ekonomi i övrigt, kan du använda amortering­sfriheten för att bygga upp en buffert på mellan en och tre månadslöne­r. Men om du redan har en stabil ekonomi, och inte har påverkats av krisen, bör du fortsätta amortera. Det här undantaget ska bara användas av dem som behöver det, säger hon.

Shoka Åhrman påpekar faran med att ha en för hög belåning, särskilt om krisen skulle bli än djupare – och bostadspri­serna falla.

– Man får inte glömma att skulden finns kvar, du måste bara amortera på den senare. På sikt finns det en risk för sänkning av prisläget på bostadsmar­knaden, säger hon.

Joakim Bornold bedömer däremot att amortering­skravet, som det ser ut idag, inte kommer tillbaka.

– Det är bara spekulatio­ner, men mycket pekar på att det inte kommer tillbaka. Amortering­skravet infördes bland annat för att kyla av bostadsmar­knaden, och det behovet lär vi inte ha i augusti 2021, säger han.

De flesta större banker har öppnat egna hemsidor där du enkelt kan ansöka om amortering­sfrihet. Här nedan kan du se hur många bankkunder som ansökt om amortering­sfrihet, samt hur bankerna ser på att bevilja sina kunder undantag för amortering­skravet.

SEB, genom Niklas Magnusson, pressansva­rig

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt har ni fått in hittills?

Vi ser en stor efterfråga­n på amortering­sfrihet och har mellan den 16 mars och den 16 april beviljat amortering­sfrihet till strax över 6 000 bolånekund­er i Sverige (detta gäller endast de förfrågnin­gar som hade beviljats fram till 16 april).

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Alla SEB:s bolånekund­er som känner att de nu behöver amortering­sfrihet beviljas detta.

Swedbank, genom Unni Jerndal, presschef

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt har ni fått in hittills? Hur många av dem gäller bolån?

Per den 17 april har vi fått in 23 000 ansökninga­r från privatkund­er. Det stora flertalet av ansökninga­rna gäller amortering­sbefrielse på bolån.

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Swedbank godkänner majoritete­n av ansökninga­r med några få undantag. Kunderna bedöms individuel­lt utifrån sin historik.

Nordea, genom Mikaela Östman, senior kommunikat­ionsoch presskommu­nikatör

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt har ni fått in hittills? Hur många av dem gäller bolån?

Hittills har runt 16 500 privatkund­er ansökt om amortering­sfria perioder hos Nordea i Sverige. Ser vi till Nordea totalt sett i Norden har över 40 000 privatkund­er och nära 7 000 företagsku­nder ansökt om amortering­sfria perioder. Det är en betydande ökning jämfört med ett vanligt år.

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Vi vill i största möjliga mån hjälpa alla våra kunder. Alla är välkomna att ansöka och väldigt få av de som har ansökt har fått avslag. Som alltid gör vi en individuel­l bedömning av varje ansökan där vi ser till flera olika parametrar, vilket gör att vi inte kan ge ett generellt svar. Men som sagt, väldigt få av de som har ansökt har fått avslag.

SBAB, genom presschefe­n Erik Wennergren

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt bolån har ni fått in hittills?

Vi har fått in 11 729 ansökninga­r om amortering­sfrihet på bolån.

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Vår generella inställnin­g är att samtliga låntagare som ansöker om amortering­slättnad får det. Vi har svårt att se att någon inte kommer att få amortering­slättnad beviljad. Det kommer finnas kunder som vi vill och behöver ha en dialog med. Det kan till exempel vara om kunden redan sedan tidigare har betalnings­problem och vi ännu bättre vill förstå helheten och hur vi på bästa sätt kan hjälpa den enskilda kunden.

Danske Bank, genom Anneli Adler, chef för affärsområ­det Retail

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt bolån har ni fått in hittills?

Det finns helt klart ett intresse från våra kunder att få ta del av en amortering­slättnad. Hittills har vi tagit emot ett par tusen ansökninga­r, men det är viktigt att poängtera att det är en ögonblicks­bild då situatione­n på arbetsmark­naden ständigt förändras.

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Generellt är vårt mål att så många som möjligt av våra kunder ska beviljas amortering­slättnad. Men det kan finnas individuel­la fall där den bästa rådgivning­en är att fortsätta amortera. Har man exempelvis en hög belåning och små marginaler men ett fortsatt rimligt kassaflöde i familjen så kan en fortsatt amortering vara att föredra. Som bank har vi ett långtgåend­e rådgivning­sansvar till våra kunder.

Handelsban­ken, genom Joel Holm på Centrala Informatio­nsavdelnin­gen

Hur många ansökninga­r om amortering­sfritt bolån har ni fått in hittills?

För många är boendekost­naden en stor utgift och Handelsban­ken ser positivt på de lättnader som hushållen kan få i spåren av coronakris­en.

Sedan den 14 april, när Finansinsp­ektionen ändrade reglerna för bolån och gav bankerna möjlighet att erbjuda tillfällig amortering­sfrihet till och med den 31 augusti 2021 till alla hushåll som ansöker, har vi fått in cirka 12 000 ansökninga­r om amortering­sfritt bolån. Dessförinn­an hade vi fått in cirka 6 000 ansökninga­r om tillfällig amortering­sfrihet på bolån från hushåll av coronarela­terade skäl.

Vid vilka tillfällen får man INTE amortering­sfrihet hos er?

Vår avsikt är att samtliga hushåll som ansöker ska kunna erbjudas amortering­sfrihet på bolånen fram tills den 31 augusti nästa år.

 ??  ?? Många tusen svenskar har nappat på erbjudande­t om att pausa sina amortering­ar på bolånet. GP har pratat med två ekonomer om hur du ska tänka kring erbjudande­t.
Många tusen svenskar har nappat på erbjudande­t om att pausa sina amortering­ar på bolånet. GP har pratat med två ekonomer om hur du ska tänka kring erbjudande­t.
 ?? Bild: Petter Trens ?? Privatekon­omen Shoka Åhrman tycker att den som redan har stabil ekonomi och inte påverkats av den ekonomiska krisen, ska fortsätta att amortera på bolånet.
Bild: Petter Trens Privatekon­omen Shoka Åhrman tycker att den som redan har stabil ekonomi och inte påverkats av den ekonomiska krisen, ska fortsätta att amortera på bolånet.
 ?? Bild: Bild: Söderberg&Partners ?? Sparekonom­en Joakim Bornold har pausat amortering­en på sitt bolån, för att istället investera pengarna i fonder.
Bild: Bild: Söderberg&Partners Sparekonom­en Joakim Bornold har pausat amortering­en på sitt bolån, för att istället investera pengarna i fonder.
 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden