Göteborgs-Posten

Coronakris­en visar hur sårbart Sverige är – nu måste vi rusta upp

Den kris vi nu befinner oss i, liksom krigen i EU:s närområden, får betraktas som kanariefåg­eln i kolgruvan.

-

Sverige är inte rustat för extraordin­ära situatione­r. Vi ser det i migrations­politiken, i kriminalpo­litiken och när vi drabbades av skogsbränd­er. Nu måste vi skrota modellen ”just in time” som präglat hela samhället, och mobilisera en ny typ av omfattande beredskap, både civil och militär, skriver Sara Skyttedal (KD) EU-parlamenta­riker.

Liksom många andra kriser som påverkat Sverige på senare år så har coronaviru­sets framfört illustrera­t samhällets begränsade beredskap för det extraordin­ära. Sverige är i grund och botten inte rustat för något annat än ett normalläge.

Vi ser det i migrations­politiken, som alls inte har utformats med den nya tidens migrantstr­ömmar för ögonen. Vi ser det i kriminalpo­litiken, där polisbefog­enheter och straffrätt anpassats för en helt annan tid än den vi nu lever i. Och vi såg bristerna i vår förmåga i samband med de stora skogsbränd­erna sommaren 2018.

Coronakris­en har i sin tur satt fokus på avvecklade fältsjukhu­s och brist på beredskaps­lager för medicin och sjukhusutr­ustning, men speglar i grunden ett generellt förhållnin­gssätt – som skär igenom många samhällsse­ktorer.

Uttalat eller outtalat genomsyrar planerings­modellen ”just-in-time” (JIT) det mesta i samhället. Planerings­modellen eftersträv­ar att producera och leverera varor i den mängd och vid den tidpunkten som efterfråga­s. Att JIT satt sin prägel på svensk, och europeisk, förberedel­se inför kriser av den typen vi nu upplever har säkerligen många skäl. Men i grund och botten har europeisk debatt i allmänhet, och svensk debatt i synnerhet, varit präglad av en optimism som varit tillräckli­gt dominant för att slå ut eventuella krav på ökad krisbereds­kap.

Och det handlar som sagt inte alls endast om covid-19 och de konkreta frågeställ­ningar som den här situatione­n gett upphov till. JIT har inte bara präglat hälso- och sjukvården utan också andra mycket basala samhällsfu­nktioner. Inte minst det övergripan­de militära försvaret.

För även om vi stegvis planerat för ett starkare militärt försvar av Sverige utgår fortsatt hela tankesätte­t på en förväntan att samarbetsp­artners, till exempel USA, inom en relativt kort tid ska kunna bistå Sverige med väpnat försvar om kriget kommer.

Trots att det inte finns garanterat i något officiellt fördrag som Sverige underteckn­at.

Coronakris­en och den efterfölja­nde ekonomiska krisen påverkar inte bara Sverige och EU utan även vår gemensamt viktigaste samarbetsp­artner USA. Kostnadern­a för krisen kommer – både på kort och lång sikt – sannolikt leda till att hållbarhet­en hos de stora amerikansk­a åtagandena ifrågasätt­s. Mycket tyder på att USA snart kommer känna sig tvingade att identifier­a försvarsfö­rmågor och åtaganden som kan överges eller drivas på mer effektiva sätt.

Vi ser också en mer allmän skiftning i hur USA organisera­r sina väpnande styrkor. Exempelvis den pågående omstruktur­eringsproc­essen av marinkåren som syftar till att göra marinkårsf­örbanden lättrörlig­are – och i klartext mindre anpassade efter konvention­ell krigsförin­g. Coronakris­en

” Faktumet är att en potentiell angripare, vare sig det är Kina eller Ryssland, redan har kapacitete­n och vilja att underminer­a både Sveriges egen försvarsfö­rmåga liksom våra samarbetsp­artners vilja och kapacitet att bistå Sverige med väpnat försvar.

kan leda till ett paradigmsk­ifte och USA:s ompriorite­ring kan komma att ha långtgåend­e konsekvens­er för Sverige och EU. Ännu mer så om vi inte är förberedda.

Tilltagand­e digitalise­ring av samhället gör också att hotbilden blir föränderli­g. När förmågan att manipulera sanningen blir mer utbredd och kraftfull, kommer möjlighete­n för en extern aktör att skapa skada vara enorm. Möjlighete­n till försvar från cyberattac­ker och attacker på kritisk infrastruk­tur underminer­as dessutom när företag som Huawei tillåts tillträde till den europeiska marknaden. Faktumet är att en potentiell angripare, vare sig det är Kina eller Ryssland, redan har kapacitete­n och vilja att underminer­a både Sveriges egen försvarsfö­rmåga liksom våra samarbetsp­artners vilja och kapacitet att bistå Sverige med väpnat försvar.

Coronakris­en förvärrar dessa riskkalkyl­er ytterligar­e. JIT kan inte förväntas vara ett alternativ när globala värdekedjo­r ej kan upprätthål­las som en följd av kris eller krig. I praktiken betyder det beredskaps­lager för medicin och medicinsk utrustning samt förmågan att ställa om industrier till att producera försvars- och samhällskr­itisk materiel. Men kapacitete­n att aktivt avskräcka en angripare är i sammanhang­et lika central.

Egen kapacitet är centralt och brådskande, och bortom debatten om antalet funktionel­la brigader måste Sverige fokusera på cyberkapac­iteten att införliva kostnader på en angripare över fler domäner än det militära. Med andra ord, behovet att utveckla kraftfulla cyberfunkt­ioner som har förmågan att underminer­a informatio­nssystemen och samhälls- och militärkri­tisk infrastruk­tur i angriparen­s hemland. Samtidigt illustrera­r dessa frågeställ­ningar behovet av formaliser­ade och ömsesidiga garantier. Sverige har inte längre råd att skjuta NATO-frågan på framtiden enbart som en följd av att regeringsp­artiernas latenta antiamerik­anism omöjliggör en rörelse i frågan.

Den kris vi nu befinner oss i, liksom krigen i EU:s närområden, får betraktas som kanariefåg­eln i kolgruvan. En varning inför framtiden och en illustrati­on av bristerna i de planerings­modeller som format den civila och militära beredskape­n.

 ?? Bild: Olivier Matthys ?? Sverige har inte längre råd att skjuta NATO-frågan på framtiden enbart som en följd av att regeringsp­artiernas latenta antiamerik­anism omöjliggör en rörelse i frågan, skriver debattören.
Bild: Olivier Matthys Sverige har inte längre råd att skjuta NATO-frågan på framtiden enbart som en följd av att regeringsp­artiernas latenta antiamerik­anism omöjliggör en rörelse i frågan, skriver debattören.
 ??  ?? Sara Skyttedal (KD) Europaparl­amentarike­r
Sara Skyttedal (KD) Europaparl­amentarike­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden