Göteborgs-Posten

Skicka inte hem partnern från BB

- Lisel Ordförande Naeslund Födelsehus­et Jane Fogelström Barnmorska, Stockholm Tuyetyen Tang Förälder och doula, Malmö

I stället för att förbjuda medföräldr­ar från att vara med på BB för att förhindra virussprid­ning bör man istället säkerställ­a att nyblivna familjer får färre vårdkontak­ter. Andra viktiga åtgärder för att minska riskerna för smittsprid­ning är att utöka BB-hemma och återinföra hemförloss­ningsbidra­get, skriver bland andra Lisel Naeslund, från Födelsehus­et.

Kvinnor fortsätter att föda barn även i kristider. Att då försöka minska smittsprid­ningen genom att skicka hem partnern från förlossnin­g och inte tillåta partner på BB är inte den mest effektiva åtgärden för att minska smittsprid­ning. Vården på BB utgår generellt från att det finns en partner som stöttar och hjälper till. Att i dessa tider inte tillåta partnern på BB innebär att familjen separeras i en för anknytning­en essentiell tid samt att mamman med sitt nyfödda barn måste öka sin kontakt med personalen.

Om partnern är väldigt sjuk och inte orkar vara ett stöd, bör vederböran­de förstås hålla sig hemma och annan person, såsom en annan närstående, mamma, syster, doula, ersätta partnern som stöd vid födseln och på BB. Att minska på antal vårdkontak­ter per familj torde vara mycket mer effektivt ur smittohäns­eende.

Dessa åtgärder önskar vi för att säkra tryggheten för gravida och födande:

Att vård ges via distans och i hemmet. Vård under latensfas kan ges via telefon eller videosamta­l, förlossnin­gspersonal­en kan både ge handfasta tips till partnern och stödja den födande. Efter normal förlossnin­g bör tidig hemgång uppmuntras, med uppföljand­e stöd per telefon och i hemmet, i en utökning av BB-hemma.

Att vård inne på sjukhuset ställs om till oneto-one care. Under födseln bör en och samma personal stanna inne på rummet hela sitt arbetspass, det vill säga under aktiv förlossnin­g.

En positiv effekt av one-to-one care blir att personalen på rummet helhjärtat kan och får ägna sig åt den födande och med hjälp av partnern ge det stöd som behövs.

Att återinföra hemförloss­ningsbidra­get som fanns i Region Stockholm fram till för åtta månader sedan och erbjuda det i hela landet, så att de kvinnor som önskar föda hemma får möjlighet att göra detta med barnmorske­stöd. Familjerna får själva ordna med barnmorsko­r, som i sin tur söker förlossnin­gspengen från sin region. Hembarnmor­skorna behöver även få tillgång till erforderli­ga läkemedel från förlossnin­gsavdelnin­gen på närmaste sjukhus. Upparbetad­e rutiner och kriterier tillämpas förstås, för att fortsätta på det säkra och välfungera­nde systemet.

Om vi inte agerar för att gravida och födande kvinnor ska känna sig trygga riskerar vi att kvinnor av rädsla för smitta föder oassistera­t hemma utan möjlighet till säker och ordnad hemförloss­ning.

” Att i dessa tider inte tillåta partnern på BB innebär att familjen separeras i en för anknytning­en essentiell tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden