Göteborgs-Posten

Sekretess styr info om smitta på äldreboend­en

- Anja Haglund

Att vissa kommuner inte informerar om coronasmit­ta på specifika äldreboend­en skapar oro hos anhöriga. Men Socialstyr­elsen kan inte utfärda några allmänna rekommenda­tioner eftersom informatio­nen som kan ges ut styrs av sekretessl­agen.

– Regelverke­t med sekretessb­estämmelse­r ser ut så att det mycket möjligt kan vara så att man ibland inte kan informera – man får inte informera – för då röjer man sekretesse­n, säger Katrin Westlund, rättssakku­nnig på Socialstyr­elsen.

Av drygt 100 kommuner svarade nästan 16 procent att de inte informerar boende och anhöriga om coronaviru­set sprids på specifika äldreboend­en, enligt SVT Nyheter.

Pensionäre­rnas riksorgani­sation (PRO) efterlyste tydligare anvisninga­r från Socialstyr­elsen.

– Nu när vi har coronaviru­set skulle man kunna fundera över om det inte vore klokt att Socialstyr­elsen kunde ge ett besked till kommunerna om hur de ska göra, i stället för att det ska vara upp till var och en, sade PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Men enligt Socialstyr­elsen kan man inte ge några allmänna rekommenda­tioner om vilken informatio­n boenden bör ge om coronasmit­ta.

– Om en person har en sjukdom är det ett personligt förhålland­e, som generellt sett omfattas av sekretess. Att det finns personer på ett boende som har covid-19 kan omfattas av sekretess om det är så att man kan identifier­a vilka de personerna är, säger Katrin Westlund.

Det är en bedömning som verksamhet­en själv måste göra i det enskilda fallet, och därför kan inte Socialstyr­elsen utfärda några generella rekommenda­tioner, säger hon.

– Det skulle stå i strid med offentligh­etsoch sekretessl­agen. Det är den som lämnar uppgiftern­a som måste göra en bedömning av om det råder sekretess eller inte.

Men hur många äldreboend­en är egentligen så pass små att sekretesse­n riskerar att röjas?

– Det kan jag inte svara på. Det beror på hur det ser ut med enheter, avdelninga­r och hur många som är smittade. Om det är några få på ett väldigt stort boende är det kanske svårt att identifier­a, men i ett mindre boende där många är smittade skulle det kanske kunna vara lättare.

Om bedömninge­n görs att det inte går att berätta om smitta på specifika boenden är det viktigt att bemöta de anhörigas oro, framhåller hon.

– I stället för att informera kan ett gott bemötande och informatio­n om det man kan informera om vara ett bra sätt.

Under besöksförb­udet som nu råder är också rekommenda­tionen att personalen bör ge stöd och hjälp för att man ska kunna hålla kontakt med sina anhöriga via telefon och videolänk.

– Att ha en kontakt på det sättet är kanske någonting som kan hjälpa till att stilla oron, säger Katrin Westlund.

 ?? Arkivbild: Janerik Henriksson ?? En del kommuner informerar inte om coronasmit­ta finns på specifika boenden.
Arkivbild: Janerik Henriksson En del kommuner informerar inte om coronasmit­ta finns på specifika boenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden